Categories Fotbal

Cupa Mondiala se transforma incet dar sigur intr-un alt gen de competitie

fotbConsiliul Federaţiei internaţionale de fotbal ( FIFA), întrunit la Miami, a făcut un nou pas către o formulă de 48 echipe la Cupa Mondială 2022 din Qatar şi a aprobat noul format al Cupei Mondiale a cluburilor cu 24 de echipe, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În pofida îngrijorărilor legate de situaţia geopolitică din Golf şi a blocadei impuse Qatarului de către vecini, Consiliul FIFA a aprobat concluziile unui studiu de fezabilitate care estimează că organizarea unui turneu final cu 48 de echipe încă din 2022 este posibilă.

”Misiunea noastră este de a continua să dezvoltăm fotbalul şi de a-i îmbunătăţi calitatea, iată de ce noi dorim să trecem la 48 de echipe din 2022, în Qatar”, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, care a promis celor şase confederaţii că formatul lărgit va aduce venituri suplimentare de până la 350 milioane euro.

Trecerea de la 64 meciuri, în sistemul cu 32 echipe, la 80, va impune ca unele partide să se desfăşoare în afara Qatarului, într-o ţară vecină. Bahrain, Kuweit, Arabia Saudită, Oman şi Emiratele Arabe Unite au şanse egale în cooptarea pentru organizarea de meciuri la CM 2022.

O decizie finală în cazul formatului cu 48 echipe la CM 2022 va fi luată la Congresul FIFA, care se va reuni pe 6 iunie la Paris.

Consiliul FIFA a aprobat disputarea unei ediţii pilot a Cupei Mondiale a cluburilor cu 24 de echipe, prevăzută între 17 iunie şi 4 iulie 2021. În favoarea proiectului s-au înregistrat 25 de voturi, iar 7 au fost împotrivă.

”Vom avea în 2021 o adevărată Cupă Mondială a cluburilor, ceea ce va asigura un fantastic impact asupra cluburilor de fotbal din întreaga lume”, a spus Infantino. Alocarea locurilor la Cupa Mondială a cluburilor va fi efectuată ulterior.

O altă decizie luată de Consiliul FIFA a fost introducerea sistemului VAR la Cupa Mondială 2019 de fotbal feminin din Franţa (7 iunie – 7 iulie).

După anunţul lui Infantrino vizavi de Cupa Mondială a cluburilor cu 24 de echipe, European Club Association (ECA), care reprezintă 232 cluburi europene, a anunţat că nu va participa la ediţia inaugurală din 2021 şi va lua în considerare o participare după 2024.

About Author