Categories Fotbal

Sarbatoare mare in Brazilia, nationala castiga Copa America

braziBrazilia a câştigat, duminică seară, 7 iulie, Copa America 2019, după ce s-a impus în finală contra revelaţiei Peru, scor 3-1. Trofeul s-a întors la “Selecao” după 12 ani.
Pe o „Maracana” luată cu asalt de fanii ţării gazdă, brazilienii şi-au respectat statutul de mari favoriţi ai finalei şi au deschis scorul după doar un sfert de oră. Gabriel Jesus a fentat excelent doi adversari în banda dreaptă şi l-a găsit excelent pe singurul jucător din primul 11 al Braziliei care evoluează în campionatul intern, Everton, iar extrema de 23 de ani a punctat fără emoţii.

Primul gol încasat a venit în finală

Deşi jocul părea că va curge spre un 1-0 la pauză, peruanii au arătat de ce au ajuns până în finală, eliminând echipe precum Uruguay sau Chile. Christian Cueva a provocat un henţ al lui Thiago Silva în careu, care a încercat să se sprijine înainte să cadă, iar arbitrul chilian a acordat penalty după consultarea VAR. Căpitanul şi cel mai bun marcator all-time din istoria celor din Peru, Paolo Guerrero, l-a trimis în colţul opus pe Alisson şi a restabilit egalitatea. A fost primul şi singurul gol încasat de Brazilia la această ediţie, echipa lui Tite marcând de 14 ori.

Jesus, omul primei reprize, în lacrimi după 70 de minute

Gabriel Jesus a arătat o efervescenţă ieşită din comun pe durata primei reprize, iar eforturile sale au fost răsplătite în ultimul minut al prelungirilor. Atacantul lui Manchester City s-a poziţionat excelent la marginea careului, unde a primit de la Arthur, şi l-a învins pe Gallese, stabilind scorul pauzei.

Jesus a rămas în prim plan şi în repriza secundă, când fotbalistul de 22 de ani a fost eliminat de Tobar Vargas. În minutul 70, acesta a lovit în săritură un adversar, iar arbitrul nu a stat pe gânduri şi i-a arătat al doilea galben. Decizia l-a înfuriat teribil pe fostul jucător de la Palmeiras, care a protestat vehement, iar în zona vestiarelor a fost surprins de camerele TV plângând.

Richarlison a adus liniştea

Everton, care a fost şi declarat omul meciului, a obţinut un penalty cu două minute înainte de expirarea timpului regulamentar, după o pătrundere fulgerătoare în careu, iar Richarlison a lămurit destinaţia trofeului de la această ediţie. Fotbalistul, culmea, chiar de la echipa Everton, a înscris de la punctul cu var, iar Brazilia şi-a trecut în cont al optulea titlu de campioană al Americii, după cele din 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004 şi 2007.

Lider la acest capitol rămâne Uruguay, cu 15 triumfuri, urmată la o singură lungime de Argentina. Din lista câştigătoarelor mai fac parte Paraguay, Chile, Peru, cu câte două trofee, şi Columbia şi Bolivia, care au câştigat o dată.

Brazilia (4-2-3-1): Alisson – Alves, Marquinhos, Silva, Alex Sandro – Arthur, Casemiro – Jesus, Coutinho (77’ Militao), Everton (90+3’ Allan) – Firmino (75’ Richarlison) / Selecţioner: Tite
Peru (4-2-3-1): Gallese – Advincula, Zambrano, Abram, Trauco – Tapia (82’ C. Gonzales), Yotun (78’ Ruidiaz) – Carrrillo (86’ Polo), Cueva, Flores – Guerrero / Selecţioner: Ricardo Gareca

About Author