Categories Atletism

Campionatul European pentru juniori ar putea avea loc la Cluj

Premieră pentru atletismul românesc! Campionatul European de juniori din 2023 ar putea fi organizat în România, la Cluj-Napoca.

Pentru prima dată în istorie, Federația Română de Atletism și-a depus candidatura la organizarea unui Campionat European, o competiție de reală anvergură. Israel, Finlanda, Letonia, Spania, Italia și România au intrat, initial, în lupta pentru organizarea Campionatului European de juniori din 2023. După prima etapă de analiză, România, Spania și Italia au rămas în cursă. Câștigătoarea va fi stabilită în septembrie 2020.

„Am primit de la Federația Europeană de Atletism informarea că, după prima etapă de analiză, am rămas printre favoriții la organizarea Campionatului European de Juniori din 2023. Este o veste foarte bună, este prima dată când facem așa ceva în România. Un Campionat European de pistă, chiar dacă este de juniori, este un început. În 2022 se împlinesc 110 ani de când s-a înființat Federația Română de Atletism, un eveniment care ne marchează și pe care ar trebui să îl încununăm cumva. Am avut, de-a lungul timpului, mulți campioni olimpici, mondiali, recordmeni și cred că a venit momentul ca România să faca un pas și către organizarea de competiții”, a declarat Florin Florea, președinte FR Atletism.

Costuri de un milion de euro

Organizarea unui Campionat European de Atletism presupune o impresionantă desfășurare de forțe. Aproape 2000 de sportivi și tehnicieni din 50 de țări participante și 500 de voluntari ar urma să ajungă la Cluj-Napoca. Costurile organizării unei astfel de competiții se ridică la un million de euro.

„Am fost felicitați, mai în glumă, mai în serios, că „voi ar trebui să deschideți șampania numai pentru faptul că ați avut curajul să vă înscrieți”. E măgulitor, dar în același timp e trist. Eu cred că avem șanse să câștigăm, în proporție de 90 la sută depinde de noi. În jur de opt sute de mii – un milion de euro ne va costa organizarea acestui Campionat European”, a continuat Florin Florea, președinte FR Atletism.

Obiectiv: organizarea unui CE de seniori

Președintele Federației Române de Atletism are planuri mari. Florin Florea își dorește ca România să organizeze un Campionat European de seniori. O asemenea competiție ar necesita și construirea unui nou stadion de atletism.

„Dorința noastră este ca acest Campionat European de juniori să pregătească unul de seniori. Nu cred că se poate întâmpla asta mai repede de 2028-2030. Pentru un campionat de asemenea anvergură se lucrează cam cu zece ani înainte, deci acesta ar fi startul. Pentru asta ne mai trebuie un stadion. Am un proiect pe care îl putem pune în aplicare împreună cu autoritățile locale din Brașov, Timișoara, poate chiar Cluj, nu știu Bucureștiul în ce zonă se mișcă”, a încheiat Florin Florea, președinte FR Atletism.

România a mai găzduit până acum doar două competiții internaționale de atletism, dar nu de anvergura unui campionat de pistă. Campionatul European de 24 de ore de alergare a avut loc în mai 2018, la Timișoara, în vreme ce Campionatul Mondial de Alergare de 50 km s-a desfășurat în septembrie 2019, la Brașov.

About Author