Planuri îndrăznețe sau povești de adormit copiii…

Marți 7 iulie, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe (foto), împreună cu secretarul de stat pe probleme pe tineret, Andra Costache, au susținut o conferință de presă în care au prezentat măsurile pe sport și tineret din Planul Național de Investiții și Relansare Economică, “Reclădim România”.

Astfel, pe partea de sport subiectele atinse au fost voucherele pentru tinerii sportivi, granturile și investițiile în infrastructura sportivă, iar pe partea de tineret apelul de proiecte pentru integrarea pe piața muncii pentru tinerii 16-29 ani și reabilitarea a 40 de tabere școlare – infrastructură educațională și de cercetare.

Principalele declarații făcute de Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului:

“După ce se va consuma această criză provocată de pandemie trebuie să fim mai puternici, trebuie să avem viziune şi trebuie să avem un plan concret. Iar acest plan concret vizează refacerea din temelii a bazei sportului românesc în următorii ani. Prin investiţii în special în zona copiilor, a juniorilor, în zona infrastructurii sportive, în zona cluburilor, iar pe zona de tineret trebuie să creăm şi să diversificăm oportunităţile tinerilor din această ţară în a-şi construi un viitor aici. Dar pentru aceste lucruri este nevoie de o infrastructură atât de sport, cât şi de tineret solidă şi extinsă. Investiţiile în următorii ani sunt esenţa Programului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică pe care Guvernul Orban din care fac parte l-a gândit şi l-a prezentat public săptămâna trecută. De data aceasta, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică cuprinde componenta sport şi tineret ca prioritate. Este pentru prima oară când un plan de relansare economică de o asemenea anvergură tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate. Iar ele au capitole în acest document, în această viziune de dezvoltare a ţării. Este cel mai îndrăzneţ şi cel mai consistent plan de dezvoltare a sportului şi tineretului.”

“Vorbim de un Plan pentru următorul ciclu de dezvoltare a României, echivalent cu cel după care lucrează și Uniunea Europeană, atunci când își face bugetele, 2021-2027, în fapt, sincronizăm dezvoltarea României cu bugetarea europeană, după un model liberal, bazat pe investiții. Banii se vor duce în două mari direcții: prima ține de investiții masive în infrastructură, fie că vorbim de baze si centre sportive, terenuri sau sali de sport, patinoare, bazine, fie că vorbim de fostele tabere scolare transformate in centre de agrement , consiliere, educatie, pe zona de tineret. A doua direcție ține de măsurile active: în domeniul sportiv pentru a crește numărul tinerilor care fac sport și mărirea bazei de selecție – printr-un sistem de vouchere, aici vorbim practic de relansarea sportului de masă, într-o prima fază, iar pe partea de tineret prin măsuri active pentru facilitarea accesului la o carieră profesională, categoriei de vârstă 16-29 ani.”

„Copiii care se înscriu la cluburile sportive pentru a face performanță vor primi vouchere. Vor fi 100.000 de beneficiari, iar bugetul total este de 30.000.000 de lei. Voucherul va fi de 300 de lei per copil și va viza susținerea cheltuielilor pentru echipament. Programul va începe în toamnă. Vrem să-i îndreptăm pe cei care practică sport într-un cadru organizat. Vom acorda sprijin cluburilor private și de stat, chiar și federațiilor. Vor fi granturi de maximum 200.000 de euro. Suma toată e de 180 de milioane de euro, din bani europeni. Vorbim de investiții în terenuri de antrenament, de centre de recuperare medicală, noi tehnologi. Din estimări, numărul beneficiarilor va fi de aproximativ 1.500 de structruri sportive. Vom construi 12 complexuri sportive, 8 bazine olimpice, 5 Săli Polivante, cu o capacitate în 5.000 și 16.000 de locuri, 5 patinoare artificiale, 250 de săli de sport și 400 de baze sportive”.

“Una dintre marile probleme o reprezintă numărul mic de copii care fac sport. Pentru a creşte numărul lor vom vorbi despre acordarea de vouchere pentru cei care se vor legitima la un club pentru practicarea sportului de performanţă. Este o măsură bugetată cu 30 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor direcţi se estimează la aproximativ 100.000 de copii. Azi avem legitimaţi puţin peste 80.000 de copii, dintre care activi, sunt aproximativ 55.000. Dacă e să comparăm cu aceste cifre, numărul de sportivi seniori, adică de 95.000 dintre care 75.000 activi, atunci vedem că avem în România o situaţie paradoxală. Aşadar în România avem mai mulţi seniori decât copii care practică sport. Acest lucru este anormal pentru că în actualele condiţii avem pentru viitor o resursă mult mai mică decât nevoia reală a sportului românesc. Dacă nu acţionăm urgent, riscăm ca sportul românesc să se sufoce în viitor.”

“Voucherul va fi acordat beneficiarului direct prin tutorele legal. Condiţia este ca acel copil beneficiar să rămână cel puţin un an legitimat la clubul respectiv. La rândul său clubul trebuie să dovedească faptul că are activitate relevantă, că participă la competiţii. Voucherul va avea o valoare de 300 de lei şi va viza în principal susţinerea cheltuielilor legate de echipamentul sportiv. Programul va începe din toamnă. Printre cei 100.000 de copii care se vor înscrie vom regăsi şi viitoarea Simona Halep sau viitorul campion la tenis al României. Nu ne facem iluzii că 300 de lei vor finanţa activitatea unui viitor tenisman de performanţă, dar reprezintă ceva, este sprijinul pe care statul îl poate acorda pentru a deschide apetitul pentru sport. Acesta este sensul acestei măsuri.”

“În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, suma totală se va ridica la 13,5 miliarde de lei în perioada 2021-2027. Este vorba despre construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 locuri, a 8 bazine olimpice, a 5 săli polivalente cu o capacitate între 5.000 şi 16.000 de locuri, a 5 patinoare artificiale pentru competiţii, a 250 de săli de sport şi a 400 de baze sportive. Aceste investiţii sunt semnale de alarmă pentru infrastructura sportivă a Capitalei. Este îngrijorător că această capitală europeană nu are acum o sală polivalentă la standarde europene, nu are un patinoar, nu are arene de tenis care să găzduiască un turneu internaţional. Marea infrastructură pentru sportul de performanţă se află într-un proces de ameliorare pentru că la fotbal vedem deja stadioane la standarde europene. Viitorul ar trebui să aparţină sălilor polivalente multifuncţionale, pentru că toate sporturile suferă în momentul de faţă, apoi patinoarelor şi apoi bazinelor. Acestea sunt cam trei tipuri de investiţii în infrastructură care ar trebui să aibă prioritate în ceea ce priveşte investiţiile publice.”

Principalele declarații făcute de Andra Costache, secretat de stat MTS:

“Domeniul tineretului a fost neglijat în ultimii, iar fondurile europene nu au consituit niciodată o prioritate. Din păcate, și mai mult de jumătate din centrele de agrement aflate în administrarea MTS sunt nefuncționale, însă acest lucru se va schimba. MTS a făcut primii pași în această direcție”.

”Am pus bazele unui demers de amploare pentru reabilitarea a 14 centre de agrement prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) și Programului Operațional Regional (POR). Câte două astfel de centre din fiecare regiune de dezvoltare a țării vor fi aduse la standarde europene de tineret. În plus față de cele 14 centre de agrement vizate pentru renovare din fonduri structurale, am introdus prin Compania Națională de Investiții încă 5 tabere destinate tinerilor care urmează să fie reabilitare, modernizate și extinse. A treia componentă la care lucrăm vizează direct lucrul cu tinerii care nu lucrează și nici nu urmează o formă de învățământ sau un program de formare profesională direct la firul ierbii. Vom realiza opt centre comunitare la nivel regional, o investiție de peste 60 de milioane de euro care să ofere servicii integrate acestor tineri, pornind de la identificare, consiliere, mediere, formare profesională și suport pentru integrarea pe piața muncii”.

“Noutatea pe care o aducem cu privire la abordarea tinerilor NEET este introducerea componentei antreprenoriale. Vom finanța granturi de până la 25.000 de euro pentru înființarea de micro întreprinderi. Bineînțeles vom asigura tinerilor suportul necesar în crearea firmelor și implementarea planurilor de afaceri”.

About Author