Costel Gâlcă: În Danemarca se pune mai mult accent pe tineri

Costel Gâlcă (foto) este un profesionist desăvârşit indiferent de mediu, situație sau poziție. Din primele zile de cantonament de la Forban, din iarna 1994, am fost impresionat de modul cum se pregătea, cum juca și am observat că este un om al detaliilor într-o țară a fentelor. Costel a făcut performanță la Steaua, în Spania şi la națională.

Ca antrenor, nu poate fi altfel. Pe unde a lucrat a lăsat în urma sa respect şi performanță. Dacă în Romania nu a fost suficient de bun să continue acolo unde a câştigat trei trofee într-un singur sezon, în Danemarca, la Vejle BK, primeşte credit după o retrogradare şi promovează incontestabil anul următor. Cred că acest exemplu defineşte perfect că a ajuns printre ai lui, profesioniştii full-time.

Felicitări, ai câștigat detaşat campionatul, promovând în Superliga daneză. Cum ai reuşit să transformi dezamagirea suporterilor în susținerea echipei către promovare?

Mulțumesc, Narcis. Deşi am retrogradat, am avut un joc echilibrat atât ofensiv cât și defensiv și doar ghinionul și lipsa unor jucători de bază au făcut ca noi să nu rămânem în Superliga. Acest lucru ne-a dat speranță, atât nouă, cât și suporterilor.
Fotbalul danez investeşte în tineri și pare foarte bine organizat. Cum îl vezi tu din interior, în comparație cu cel românesc?

Fotbalul danez sprijină mai mult tinerii. Se investește în academii, federația premiază, cu premii în bani, echipele care promovează tineri la prima echipă. Cam acestea ar fi diferențele și aș mai adăuga și condițiile de pregătire mult mai bune.

Cum ai depăşit perioada de carantină! Ai rămas în Danemarca?

Pe perioada carantinei am rămas în Danemarca și am facut, ca oricare dintre noi, mai multe lucruri pentru care înainte nu aveam timp. Aici pe perioada carantinei viața a fost cât se poate de normală, fără panică.

Am revăzut de multe ori în ultimele luni un gol care ne-a bucurat din teren atât de mult pe amândoi, cel cu Rangers. Ai centrat ideal și Didi a marcat golul carierei. Ce sentimente îți generează acea partidă specială?

Îmi provoacă două stări, una de bucurie enormă că am câștigat meciul cu acel gol superb al lui Didi, marcat la momentul potrivit, și de tristețe enormă pentru pierderea unui prieten foarte drag mie.

O altă amintire te bucură doar pe tine si aş vrea să te felicit cu puțină întârziere😁. Ultimul titlul câştigat de FCSB, cu tine pe bancă, împotriva lui ASA Tg.Mureş, unde eram director sportiv. Cum a fost pentru tine acea experiență?

Multumesc! A fost un an greu, am muncit mult şi a fost încununat de succes. N-am putut decât să mă bucur.

„Nu m-a surprins transferul lui Adi Petre la FCSB!”

Care este Top 5 all-time, în opinia ta din fotbalul mondial?

Messi, Pele, Maradona, Zidane, Iniesta.

Bănuiesc că vei conduce echipa în Superligă. Care este următorul pas în carieră? Ai vreun plan?

Evident am obiective pe termen lung și scurt. Îmi doresc ca în următorul campionat să jucăm cât mai bine și să stăm cât mai departe de ultimele locuri, iar pe termen lung să îmi construiesc o carieră în Europa.

Vejle este un adversar de legendă pentru Steaua. Există în club persoane care au trăit acea dublă?

Da. Allan Simonsen.

Te-a surprins transferul lui Adi Petre la FCSB? Nu avea perspective mai mari în Danemarca?

Nu m-a surprins pentru că a mers la o echipă care, an de an, aspiră să joace în cupele europene.

Ai jucat și ai antrenat în fotbalul latin, cum ai reuşit să te adaptezi atât de bine stilului nordic?

Nu este o diferență atât de mare și trebuie pană la urmă să ştii să te adaptezi la orice stil de joc.

About Author