Categories Tenis

Interzis fără vaccin la Australin Open

Statul australian Victoria a anunţat că nu va face excepţii pentru ca sportivii nevaccinaţi împotriva Covid-19 să poată participa la competiţiile majore de pe teritoriul său, a declarat, marţi, un oficial, ceea ce pune sub semnul întrebării prezenţa liderului mondial Novak Djokovic la turneul de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului 2022, transmite Reuters.

Djokovic, care are în palmares 20 de titluri de Grand Slam, la fel ca rivalii săi legendari Roger Federer şi Rafael Nadal, nu a dorit să dezvăluie dacă s-a vaccinat sau nu şi a declarat săptămâna aceasta că nu este sigur că îşi va apăra titlul la Melbourne din cauza restricţiilor impuse de autorităţi la acest turneu.

Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a afirmat că s-a opus unor aranjamente speciale pentru a permite jucătorilor nevaccinaţi să concureze în acest stat care va găzdui turneul de tenis la Melbourne Park, în ianuarie.

”În chestiunea vaccinării, nu. (Virusului) nu-i pasă de clasamentul tău la tenis sau câte titluri de Mare Şlem ai câştigat. Este complet irelevant. Trebuie să fii vaccinat pentru a fi sănătos tu şi cei din jurul tău”, a subliniat Andrews.

Federaţia australiană de tenis (Tennis Australia), cea care organizează turneul, a refuzat să comenteze afirmaţiile.

Statul Victoria, care în această săptămână urmează să încheie trei luni de lockdown, a inclus sportivii profesionişti în categoria persoanelor obligate să se vaccineze, fără a clarifica dacă acest lucru se aplică şi sportivilor străini sau din alte state australiene. Andrews a sugerat obligativitatea acoperă şi sportivii străini.

Graniţele Australiei au fost închise pentru cetăţenii străini în timpul pandemiei de Covid-19, dar autorităţile au emis vize pentru sportivi şi staff-urile lor pentru evenimentele internaţionale, inclusiv ediţia de anul acesta a turneului Australian Open, desfăşurată în februarie.

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că guvernul va relaxa controalele la frontiere pentru cetăţenii australieni şi membrii din străinătate ai familiilor lor de luna viitoare, dar turiştii internaţionali şi alte clase de vize vor mai avea de aşteptat.

Restricţiile pentru Melbourne vor fi relaxate de vineri, când se aşteaptă ca rata de vaccinare a locuitorilor statului Victoria să ajungă la 70% din populaţia adultă. În continuare, persoanele nevaccinate nu vor putea asista la evenimente sportive, nu vor putea merge la restaurante şi baruri.

About Author