Categories Fotbal

Arbitrajul bihorean s-a mutat in casa noua

IMG_20190109_164826După mai multe sezoane în care și-au desfășurat activitatea pe unde au fost primiți, Comisia Județeană a Arbitrilor Bihor are în sfârșit propria lor locație.

Este adevărat că în chirie, dar este un pas înainte, aceasta fiind găzduită de Casa de Cultură din Oradea. Sandu Herman, unul dintre vicepreședinții CJA Bihor, Radu Bitea președinte AJF Bihor (foto stânga), Florin Marian și Marcel Pirtea, membrii în conducerea CJA Bihor au fost prezenți la prezentarea noii locații.

Pe lîngă inaugurare s-a făcut și un bilanț echilibrat al ultimului an calendaristic al arbitrajului bihorean. Sandu Herman, cel care a vorbit în numele arbitrilor bihoreni a recunoscut că a avut mari dificultăți în alcătuirea brigăzilor de arbitrii o dată cu plecarea contingentului la Satu Mare.

”A fost o perioadă dificilă, în care a trebuit să apelăm la arbitrii mai puțin experimantați, unii având șansă să-și demonstreze valoare alții din păcate având unele probleme. Din 1988 de când sunt eu în arbitraj, lotul orădean este cel mai tânăr. Avem 109 cursanți, dintre care 30 sub 19 ani, și alți 30 până-n 24. Avem un arbitru promovat la Liga 3, Matica iar viitorul sună bine. Vom începe antrenamentele din nou la Hotel Perla în Băile 1 Mai, vom efectua un cantonament de câteva zile la Vadu Crișului, vom testa arbitrii pentru ca la startul sezonului să fie pregătiți” spunea acesta.

Din păcate, Ștefan Galotits, președintele CJA Bihor trece din punct de vedere medical printr-o perioadă destul de dificilă, dar cu toate acestea el încercă să fie aproape de pasiunea lui și anume arbitrajul. Au existat numeroase probleme în arbitrajul bihorean, dacă asculți conducătorii echipelor, numai și numai arbitrii sunt vinovați. Realitatea este alta, se fac greșeli de începători, mai ales în asemenea condiții, dar nici arbitrii nu pot să crească fără să fie susținuți de echipe. Fără ei nu se pot desfășura meciurile!!!

Problema ce mai mare este atunci când arbitri cu experiență sunt pur și simplu rău intenționați încă de la debutul meciului, atunci când arbitrii care sunt chemați să ține lecții deschise fac greșeli de începători iar vocabularul lor în timpul meciului este delicat. Nu sunt cunoscute făcute publice reținerile de la delegări, nu sunt cunoscute sancțiuni pentru arbitrii sau diferite pedepse aplicate acestora. Și ei sunt oameni, mai și greșesc. Una peste alta, arbitrii bihoreani, că vor că nu vor sunt obligați să crească în valoare pentru a avea un viitor.

O altă problemă a echipelor, una mare este faptul că nu își trimit reprezentați la cursurile de arbitrii pentru a fi la punct cu noile modificări și reglementări din arbitraj. Au fost doar 4 reprezentați din peste 50 de membrii afiliați. Mult prea puțin. La ora actuală, valoarea arbitrajului bihorean este una modestă, după plecarea în grup a celor mai valoroși să oficieze la Satu Mare, iar doar timpul ne va spune dacă s-a lucrat bine sau nu în ultima perioadă.

About Author