Trei dintre stadioanele pe care România trebuie să le construiască pentru Euro 2020 vor fi gata până la începerea competiției, a anunțat Gică Popescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă în vederea EURO 2020. Este vorba de Steaua, Giulești și Arcul de Triumf. „Cele trei stadioane vor fi gata pentru antrenamentele de la EURO 2020. Sunt convins că acest proiect va fi organizat cu mare succes (…) Putem crea emulație. Trebuie să ne punem în slujba acestui proiect de interes național. EURO 2020 nu înseamnă doar stadioane și cale ferată, ci mult mai mult de atât”, a spus Popescu în cadrul unei conferințe de presă.
„Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf – cele trei stadioane sunt contractate, în prezent am depus documentaţia penru autorizaţia de construire şi de demolare şi vom începe execuţia. Preconizăm până la sfârşitul anului un stadiu mediu de 70 la sută iar sumele sunt alocate şi în mai 2020 să poată avea loc meciurile de antrenament”, a declarat la rândul său Manuela Pătrăşcoiu, președintele Companiei Naționale de Investiții.
Pentru Stadionul Dinamo s-a dorit inițial reabilitarea stadionului existent, însă din cauza problemelor juridice ale amplasamentului acesta nu poate fi preluat în cadrul programelor derulate de CNI. Clubul sportiv Dinamo a depus la CNI documentația vizând un nou amplasament destinat construcției unui stadion nou. La acest moment au fost contractate lucrările de realizare a studiilor de prefezabilitate, respectiv fezabilitate. În vederea aprobării studiului de prefezabilitate și ulterior demararea realizării studiului de fezabilitate, este necesară suplimentarea suprafeței de teren pusă la dispoziție astfel încât să fie respectate prevederile UEFA dar și cele ale ISU privind evacuarea spectatorilor. De asemenea, data fiind modificarea indicatorilor urbanistici, este necesară și elaborarea și avizarea unui nou PUZ de către Primăria Sectorului 2. Această sarcină, revine exclusiv Clubului sportiv Dinamo.
Stadionul Steaua va avea o capacitate de 31.254 spectatori. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 64,5 milioane euro cu TVA, taxe și cote incluse.
În urma finalizării etapei de proiectare și obținerea autorizației de construire, proiectul final optimizează soluția propusă în cadrul studiului de fezabilitate atât din punct de vedere arhitectural cât și al spațiilor suplimentare și costurilor de operare. Suprafața construită a crescut cu 12.000 mp ajungând la 82.000 mp iar forma de stea a fost păstrată la nivelul platformelor de acces astfel încât rezultă o percepție vizuală mult mai bună din partea publicului precum și îmbunătățirea accesului spectatorilor. De asemenea, noul proiect permite optimizarea fluxului de spectatori precum și păstrarea intactă a bazelor de antrenament deja existente în cadrul complexului, în același timp cu creșterea numărului de locuri de parcare la peste 570 de locuri. O alta îmbunătățire se referă la crearea de spații de antrenament la nivelul parterului (ex: tir sportiv, box, lupte, tenis de masă, bowling etc.) și a peste 1.400 de mp de spații administrative, cu păstrarea costurilor în exploatare. La data de 07.02.2019 s-a emis Autorizația de construire de către Primaria Sector 6 București iar la 13.02.2019 CNI SA a notificat ISC cu privire la începerea lucrărilor în termen de 10 zile, conform prevederilor legale in domeniu.
Stadionul de rugby Arcul de Triumf va fi reconstruit va avea o capacitate de 8.207 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 24 milioane euro cu TVA, taxe și cote incluse. În urma finalizării etapei de proiectare se va obține o îmbunătățire a soluției propuse la aprobarea
studiului de fezabilitate prin optimizarea: circulațiilor, acceselor și a vizibilității pentru public; a spațiilor dedicate presei; a spațiilor dedicate VIP; a spațiilor dedicate cazării și recuperării medicale a sportivilor; a sistemului de iluminat de nocturnă; mărirea numărului de locuri de parcare la peste 170 pentru public și 2 autocare. În prezent se lucrează la documentația tehnică în vederea obținerii Autorizației de construire, împreună cu avizele aferente. În paralel MTS și FRR au demarat procedura de desființare a construcțiilor existente.
Stadionul Giulești va avea 14.000 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 29 milioane euro cu TVA, taxe și cote incluse. La acest moment se lucrează la proiectul tehnic care, fata de studiul de fezabilitate, va conduce la optimizarea circulațiilor, acceselor și a vizibilității pentru public, a spațiilor dedicate presei si zonei VIP. La data de 11.02.2019 s-a emis Autorizația de desființare/demolare parțială de către Primaria Sector
6 București a vechiului stadion. În prezent sunt în curs lucrările de demolare. În paralel se definitivează documentația tehnică în vederea obținerii Autorizației de construire, împreună cu avizele aferente.