Categories Fotbal

In sfarsit o analiza corecta!!! Jos palaria

rotariuBrazilianul Eric, care în Qatar a retrogradat de pe ultimul loc cu Al-Markhiya, a marcat, marţi, un gol de generic şi a trimis Viitorul în semifinalele cupei. E doar ultimul exemplu de pe lista lungă a fotbaliştilor care sunt vedete la noi, dar care afară nu fac faţă nici la nişte echipe de duzină.

Campionatul românesc e tot mai slab de la un sezon la altul, iar confirmarea vine, periodic, pe mai multe căi. În primul rând, e suficient să ne aducem aminte că, în acest sezon, am încheiat socotelile cu cupele europene în luna august! Adică, atunci când granzii Europei nici nu intraseră în competiţie. Şi asta după ce, spre exemplu, campioana CFR Cluj a „reuşit“ să fie eliminată de Dudelange (Luxemburg).

Apoi, Viitorul, care în România e considerat cel mai sănătos club, unul care scoate pe bandă fotbalişti tineri şi de perspectivă, s-a făcut, pur şi simplu, de râs, atunci când a evoluat în Europa. Bilanţul trupei lui Hagi în partidele internaţionale vorbeşte de la sine: 10 meciuri din 2016 până acum, 2 victorii, 3 remize, 5 înfrângeri, 7 goluri marcate, 21 primite!

Aceste rezultate catastrofale sunt consecinţa firească a faptului că echipele româneşti sunt pline de jucători lipsiţi de valoare, aduşi doar pentru a completa numeric nişte loturi.

Într-un astfel de mediu, vedete ajung nişte jucători care, atunci când pleacă din România, nu fac faţă nici la nişte echipe de care n-a auzit nimeni. Ultimul exemplu în acest sens e brazilianul Eric de Oliveira (33 de ani), unul dintre cei mai prolifici străini din istoria recentă a Ligii I. adevărul.ro

„Eric ştie mult fotbal!“, a fost verdictul dat de Hagi după partida din cupă. Din păcate însă, Eric pare că ştie mult fotbal doar când joacă în România. De câte ori a plecat de aici, brazilianul a eşuat în alte ţări. Iar asta fără să fi evoluat la nişte echipe de top sau în campionate puternice! În Ucraina, la Karpaty Lviv, a strâns doar şase meciuri, fără să marcheze.

Atunci, a dat vina pe tratamentul oribil de care a avut parte din partea colegilor. Nici următoarele experienţe din afara României însă n-au adus nimic bun pentru Eric.

În Arabia Saudită, la Al-Ahli Jeddah, a avut cifre similare cu cele din Ucraina (nouă meciuri şi un gol), la Najran, un fel de Dunărea Călăraşi în Arabia Saudită, a strâns 12 partide şi patru goluri, iar în Qatar a retrogradat de pe ultimul loc cu Al-Markhiya, unde a adunat nouă meciuri şi trei goluri.

Eric însă e doar ultimul nume de pe o listă lungă a jucătorilor care se descurcă doar în fotbalul românesc.

Hora, inexistent la turci FCSB se laudă în această perioadă cu Ioan Hora (30 de ani), jucătorul adus în iarnă, care are deja trei goluri în trei apariţii în campionat. Atacantul roş-albaştrilor s-a descurcat însă mereu bine în Liga I.

În sezoanele 2015-2016 şi 2016-2017, el a înscris pe bandă la Târgu Mureş şi la Pandurii, adunând 28 de goluri în campionat. Acest bilanţ i-a adus un transfer la Konyaspor, unde jucătorul a dezamăgit crunt: 14 meciuri, 1 gol!

Au urmat transferuri la Akhisarspor şi Elazigspor, ultima grupare fiind de liga a doua, unde Hora a marcat…trei goluri.

Rotariu a „murit“ speranţă Dorin Rotariu (23 de ani) se încadrează în categoria jucătorilor care s-au născut talent şi au „murit“ speranţă. Pe când era la Dinamo, era considerat un viitor star al naţionalei.

Primul pas făcut în fotbalul mare, la Club Brugge, a întărit această impresie. Doar că Rotariu a rezistat doar un sezon acolo, înainte de a fi trimis la modesta Mouscron.

Aici, fostul dinamovist părea că şi-a relansat cariera, adunând 28 de meciuri în campionat şi 9 goluri. Astfel, a făcut pasul spre AZ Alkmaar, o formaţie respectabilă din prima ligă olandeză. Din nou însă, impactul cu fotbalul mare a fost năucitor pentru Rotariu, care, după doar o jumătate de sezon (144 de minute adunate în campionat!), a fost trimis în Kazahstan, la Astana.

Nemec, la retrogradare în Cipru Slovacul Adam Nemec, deşi în lotul naţionalei ţării sale la Euro 2016, a avut un CV modest la nivel de cluburi. Până să ajungă la Dinamo, el marcase fix două goluri la Union Berlin, New York City şi Willem II, între 2014 şi 2016.

În Liga I, a fost considerat printre cei mai buni atacanţi, cu 17 goluri în două sezoane. Când a plecat de aici, a ajuns în Cipru, la modesta Paphos, unde are 11 goluri, însă va evolua cu această formaţie în play-out-ul pentru evitarea retrogradării.

Llullaku, golgheterul de „carton“

Un alt caz care merită să fie subliniat e cel al albanezului Azdren Llullaku (31 de ani). La jumătatea sezonului 2016-2017, el a plecat de la Gaz Metan Mediaş din postura de cel mai bun marcator al Ligii I, cu 16 goluri în 20 de meciuri!

A ajuns apoi în Kazahstan, unde la două echipe, Astana şi Tobol, a marcat o singură dată în 30 de apariţii.

Următoarea oprire s-a numit Virtus Entella, în Italia, în Serie B. Bilanţul? 150 de minute adunate în patru meciuri de campionat şi niciun gol.

Salvarea lui Llullaku s-a numit Liga I, el fiind în prezent la Astra, unde are 24 de meciuri şi cinci goluri în actuala ediţie de campionat.

Unde au ajuns după ce au făcut furori în România

Traseu după plecarea din Liga I Eric Karpaty Lviv, Al-Ahli Jeddah, Najran, Al-Markhiya

Ioan Hora Konyaspor, Akhisarspor, Elzigspor

Dorin Rotariu Club Brugge, Mouscron, Alkmaar, Astana

Adam Nemec Paphos Jeremy Bokila Akhmat Grozny, Guangzhou R&F, Eskisehirspor, Al-Kharitiyath, Akhisarspor

Gregory Tade Qatar SC, Maccabi Petah Tikva

Azdren Llullaku Astana, Tobol, Virtus Entella

Liviu Antal Genclerbirligi, Beitar Jerusalim, Hapoel Tel Aviv, Zalgiris Leandro Tatu Bangkok United, PTT Rayong

Avem şi excepţii de la regulă În ultimele sezoane, au fost şi cazuri izolate cu jucători care s-au remarcat în Liga I şi, după ce au plecat din România, au reuşit să se descurce şi la un nivel mai înalt.

Camerunezul Collins Fai a plecat de la Dinamo, în ianuarie 2016, semnând cu Standard Liege. În ultimele două sezoane, Fai a fost un om de bază la formaţia belgiană. Un alt jucător, camerunezul Ngadeu Ngadjui, a plecat de la Botoşani la Slavia Praga, liderul la zi în campionatul din Cehia. Aici, Ngadeu Ngadjui e titluar şi s-a scris că urmează să ajungă chiar în Bundesliga.

 

About Author