Categories Baschet

Victorie chinuita pentru campioana Romaniei. Jocul gazdelor arata mari lacune

basEtapa a 6-a a fazei a doua a Ligii Naționale de baschet masculin, a opus vineri 8 martie în Arena Antonio Alexe, două echipe extrem de bune. CSM U Oradea campioana în exercițiu a primit vizita celor de la SCM U Craiova, un meci de o importanță vitală pentru configurația finală a clasamentului.

La finele unui meci cu dese răsturnări de scor, gazdele au reputat un succes pe undeva norocos cu scorul de 83-79 (25-10, 11-24, 23-21, 24-24). Din păcate pentru ei, organizatorii nu au reușit o preastație foarte bună, alternând momentele de baschet de calitate cu un baschet extrem de modest, iar ajutorul de pe bancă a fost ca și inexistent.

Roș-albaștrii au început foarte bine meciul, impunând un ritm foarte bun, Craiova părând a fi un simplu parteren de întrecere. Valeika duce Oradea la +6 pe tabelă, Troupe aruncă perfect de la distanță și reduce diferența, apărarea bihoreană își face treaba. Zekovic de la distanță, Valeika de la linia de libere măresc diferența, iar în mai puțin de șapte minute organizatorii au diferență din două cifre pe tabelă. Craiova nu se regăsește, acuză pe bună dreptate arbitrajul clar în defavoarea lor, Markovic și el de la distanță înscrie lejer, iar după primul sfert, baschetbaliștii din municipiul de pe Crișul Repede sunt la o diferență dublă și jumătate.

Începe sfertul al doilea, oltenii înscriu lejer primele șapte puncte, Oradea dă primele semne de slăbiciune. Meciul curge clar spre panoul orădean, iar Craiova nu se lasă mult invitată. Gajovic și Mijajlovic sunt mereu în prim plan. Incredibilă cedăre a echipei locale care este de nerecunoscut, în special în propriul teren. Auncările nu mai intră, Richard are doar două puncte este chemat pe bancă iar cuvântul ”apărare” a fost uitat complet. Craiova egalează la 32 după reușita lui Troupe, mai mult Berceanu pentru prima dată preia conducerea pentru oaspeți.

Watson este ultimul marcator înainte de pauză.

Pasalic ”deschide” partea a doua cu o reușită de la distanță, la celălalt panou Mijajlovic îl imită. Bone înscrie și el, Pasalic a doua oară consecutiv de la distanță egalează, Fraseniuc în două rânduri duce Craiova la +4 pe tabelă, cea mai mare diferență în favoarea alb-albaștrilor. După reușitele lui Zekovic și Markovic, orădenii revin la cârma partidei, dar doar pentru puțin timp. Din păcate, echipa nu are nicio tactică, fiecare jucător încearcă acțiuni individuale fără a mai conta că este de fapt un joc colectiv. Nu își asumă responsabilitatea aruncării pe final de atac. Este foarte clar că formația locală este dependentă în acest moment de Richard sau Watson, jucători fără de care ar fi o echipă anonimă. Cea mai mare problemă a lui Nicolescu & Co. este apărarea care pur și simplu nu există, Craiova schimbă mereu iar jucătorii locali sunt mereu depășiți lejer. Mai mult după minute bune de joc, au făcut doar două faulturi, cu riscul de a deveni caraghios, banca tehnică este depășita clar!!! Zekovic și Carter duc campioana la +4 înainte cu ultimele zece minute.

Semne de îngrijorare în tribună și stupoare, schimbările sunt total aiurea. Watson ținut forțat de împrejurări pe parchet înscrie primul, Craiova revine după reușitele lui Mijajlovic. Gazdele sunt mereu în față, dar nici oaspeții nu cedează. Richard își începe recitalul și pare că lucrurile intră pe făgașul normal. Koreniuk în două rânduri punctează, iar mereu studenții olteni lasă impresia că pot mai mult, după reușita lui Gajovic.

Craiova preia pentru ultima dată conducerea, Richard înscrie coșul decisiv de la distanțăp plus libera suplimentară. 80-75 arată tabela. Mai sunt de jucat două minute, încep tertipurile de final. Craiova schimbă mereu, Oradea o face total aiurea. Jucătorii cu talie sunt chemați pe bancă la aruncările libere, iar time-aut-urile sunt solicitate când posesia este la adversar. De fapt ajutăr adversarul alegând total aiurea momentul.

Se face fault la fiecare fază, cu mult noroc, pe final de atac, Pasalic aruncă total aiurea în terenul advers, culmea Watson nu se repliază și interceptează, fiind faultat. Momentul psihologic al jocului, când învinsa putea schimba soarte meciului.

Watson înscrie de la linia de libere la fel ca Troupe, culmea jucătorul cu cel mai bun procentaj faultat aiurea. Finalul găsete publicul orădean întrebându-se ce se întmplă cu atâtea schimbări efectuate de un antrenor total depășit în multe momente.

Încă o dată campioana are momente incredibile de cădere total inexplicabile logic, în condițiile în care banca tehnică nu vine cu soluții inspirate. Și oboseala și jucătorii noi și rutina adunată meci de meci ar putea scuza o apărare care nu funcționează sub nicio formă. Cei mai buni marcatori ai jocului au fost Watson 16 puncte, Zekovic 14, Valeika și Richard 13 de la învingători, respectiv Troupe 17, Koreniuk 16 de la învinși.

About Author