Bihoreanul Marius Vizer, respectat de toti greii planatei!!!

Dacă v-ați săturat, dacă pur și simplu vi s-a luat de Gigi Becali sau de înjurăturile mustind de… fantezie marca „Special Dan”, vă invit să ne ocupăm în continuare și de sport, de oameni mari din sport și faptele lor inspiraționale.

Au trecut 12 ani de când românul Marius Vizer a devenit șeful judo-ului mondial. Duminică seară s-a încheiat la Tokyo ultima ediție a Campionatelor Mondiale de judo. A fost, fără îndoială – așa susțin specialiștii – cea mai spectaculoasă și plină de adrenalină competiție din anii din urmă, potențată și de faptul că s-a desfășurat acasă la Dr. Jigorō Kanō, părintele judo-ului tradițional. Acum 136 de ani, respectatul Jigorō Kanō a creat judo din teama profundă că tinerii japonezi încep, încet-încet, să-și piardă obiceiurile tradiționale și morala moștenite din timpuri străvechi. Judo – în traducere, stilul blând, delicat- sportul ca o atingere fermecată… Un testament formidabil al Maestrului, care a rămas la fel de actual și peste decenii. Aceasta este moștenirea nobilă, istorică, pe care a preluat-o și o duce mai departe Marius Vizer. Iar Jigorō Kanō ar fi mândru de felul în care Marius Vizer a înțeles să ridice și să dezvolte, practic să șlefuiască – și cu câtă migală! – acest dar atât de prețios. Pur și simplu ar fi mândru de românul nostru!

„Când am venit, trezorierul IJF tocmai fugise, după ce își însușise din conturile federației 450.000 de euro”. Astăzi, judo-ul se transmite pe CNN și Eurosport, iar premiile ajung la 1,5 milioane de euro!
Am văzut cu ochii mei la Tokyo cum s-a transformat judo-ul în Era Marius Vizer. O disciplină respectată pe toată planeta, înnobilată de sportivi din ce în ce mai charismatici, spectaculoasă și cu audiențe în creștere puternică, aproape incredibilă. De la Vizer încoace, judo-ul nu mai e la „etcetera”, din moment ce se transmite pe CNN sau Eurosport!

Se estimează că în 2020, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Japonia, judo-ul va deveni, după atletism, a doua disciplină ca atracție din punct de vedere al audiențelor tv. 50 de milioane de practicanți îi fac astăzi cea mai puternică reclamă posibilă pe toate continentele și insulele bătute vreodată de picior de om. Judo-ul mondial a ajuns la o cifră anuală de afaceri de peste 200 de milioane de euro sub managementul vizionar al orădeanului Vizer. Enorm, în condițiile în care înainte de Era Vizer nu existau premii în bani la absolut niciun concurs!! Acum, la Tokyo, premiile au ajuns la cifra-record de aproximativ 1,5 milioane de euro! E ca și cum, metaforic, ai tripla încasările din Super Bowl sau ai dubla miliardele pentru drepturile de televizare din Premier League. Fa-bu-los!

„Și când te gândești că am găsit conturile goale când am venit la Federația Internațională de Judo. Mai mult, trezorierul de atunci a scos 450.000 de euro din cont și a fugit cu banii”, rememorează Vlad Marinescu, fiul apreciatului preparator fizic Florentin Marinescu, unul dintre oamenii de bază din echipa lui Vizer. Și apropo de oameni… Chiar dacă regăsești maltezi, portughezi, turci, unguri în organizație, Vizer rămâne un patriot incontestabil. Mulți români îl ajută în această epuizantă, dar nobilă misiune în slujba judo-ului global. Iar de câte ori are ocazia, orădeanul le dă șanse, îi sprijină cu larghețe pe toți cei din țara unde a văzut lumina zilei acum 60 de ani.
Vizer, un patriot!
Inegalabilul Marcel Pavel a deschis, ca întotdeauna, spectacolul de la Gala Dinner, organizată întru binecuvântarea cu spor a Mondialelor de la Tokyo. Iar Marcel Pavel, cu a sa voce dăruită de ursitoare, nu lipsește de la Galele judo-ului, constant de vreo 10 ani încoace… Teodora Antonescu, realizatoare tv și fiica adoptivă a reputatului Dumitru Graur, împreună cu Vlad Marinescu au prezentat flamboaiant întreg evenimentul nipon. Deci, tot de-ai noștri! Șeful COSR, fostul mare scrimer Mihai Covaliu, conducătorul Asociației Presei Sportive, Dadi Graur, dar și campioana Alina Dumitru au fost și ei printre invitații speciali ai lui Vizer. Fiindcă președintele IJF, e clar, apreciază și cultivă cu adevărat valorile. Deși Japonia e la 9.000 de kilometri de țărișoara noastră, Marius Vizer a adus cu generozitate peste mări și țări și o pleiadă de artiști români. Cunoscuta artistă de origine transilvăneană Irina Cristescu și apreciatul pictor Eugen Vasile și-au expus operele originale, absolut superbe, la Tokyo, beneficiind de o mai mare reclamă internațională decât în România. Tabloul înfățișându-l pe Jigorō Kanō al compatriotului Eugen Vasile a fost caracterizat de niponi drept „o emoționantă capodoperă”.  Să nu mai vorbim de picturile atât de realiste cu samurai, toate „vorbind” despre tradiția și obiceiurile imemoriale japoneze, ale unicului Raymond Poulet. Iar toate acestea pentru că românul Marius Vizer n-a uitat niciodată de unde a plecat! În esență, a rămas un dur sentimental…

Samuraii lui Raymond Poulet au impresionat la CM de judo de la Tokyo, organizate impecabil de Marius Vizer și echipa sa de la IJF în luna august a cestui an
Samuraii lui Raymond Poulet au impresionat la CM de judo de la Tokyo, organizat impecabil de Marius Vizer și echipa sa de la IJF
Prețul succesului: mii de kilometri „înghițiți” și întâlniri până la 2 dimineața!
Alintat în tinerețe „Suspi” de apropiați, pentru că era suspicios la orice și oricine, Marius Vizer a învățat în timp să aibă încredere în oameni, să simtă din instinct caracterele adevărate, transformând judo-ul mondial în cea mai unită familie a ultimelor generații. Și vorbim de o familie multiculturală, pe axele Tel Aviv (primul Grand Prix al anului 2019, în ianuarie) – Paris (Franța) – Düsseldorf (Germania) – Marrakech (Maroc) – Ekaterinburg (Rusia) – Tbilisi (Georgia) – Antalya (Turcia) – Baku (Azerbaijan) – Hohhot (China) – Montreal (Canada) – Budapesta (Ungaria) – Zagreb (Croația) – Tokyo (Japonia, Campionatele Mondiale) – Tashkent (Uzbekistan) – Almaty (Kazahstan) – Brasilia (Brazilia) – Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) – Perth (Australia) – Osaka (Japonia) – Qingdao (ultimul, în decembrie, în China). 9 Grand Prix-uri și 8 Grand Slam-uri presărate, spectaculos, pe toată planeta! Realmente impresionant! Iar alte orașe mari se bat efectiv să intre în acest carusel al performanței, după modelul Formulei 1, Federația Internațională de Judo și președintele Vizer fiind asaltați de oferte generoase, ademenitoare, pentru andocarea la acest circuit Premium al sportului de excelență.

În spatele acestui imperiu stă, însă, o muncă titanică! Zeci, poate sute de meseriași invizibili și discreți pun umărul la un efort global. Fac pariu că nu vă sună foarte cunoscut numele de Claudiu Chimoiu. Românul e supranumit în organizație „Omul-orchestră”, fiind un profesionist de elită. Claudiu este de 9 ani producătorul executiv al tuturor evenimentelor de judo ale IJF, omul care înainte de fiecare competiție bate globul pământesc în lung și-n lat și pregătește la milimetru terenul, locațiile, pentru marile încleștări din judo care urmează să se desfășoare acolo…

Puțini cunosc, Vizer, pentru a-i mulțumi pe toți, are întâlniri programate și la 2 noaptea. Da, 2 dimineața, dacă vreți altfel… Nu știu dacă doarme efectiv 4 ore pe noapte. Să nu mai vorbim de miile de kilometri „înghițiți” pe avioane sau mașini, de gale, recepții, dineuri, strategii, acțiuni caritabile sau pur și simplu ședințe de rutină! Un program titanic pe care doar un uriaș îl poate duce!

Ce m-a impresionat în Japonia, pe lângă meticulozitatea și strălucirea de Champions League a competiției, pe lângă oameni – japonezii sunt o specie cu adevărat aparte, care uimește prin bune maniere și devotament, unul n-ar supraviețui în România! – este respectul profund cu care a fost tratat românul Marius Vizer în patria judo-ului. M-am simțit realmente mândru că suntem conaționali! Pe lângă mulțumirile respectuoase ale conducătorilor sportului nipon sau ale primarului metropolei de 38 de milioane de locuitori (adică de două ori populația României!), Alteța Sa Regală Tomohito of Mikasa, una dintre cele mai importante şi influente personalități din Țara Soarelui Răsare, i-a invitat la ceai, la Palatul Regal, pe Marius Vizer și pe fermecătoarea Irina, soția președintelui. Un gest de rară onoare… Iar ca să înțelegeți mai profund de ce judo-ul e o religie în Japonia, vă rog să nu ratați din GALERIA FOTO o imagine absolut incredibilă, rarisimă… O poză șocantă – care vorbește de la sine despre pasiune -, cu sute de copii japonezi care stau disciplinați în sală la 5 dimineața (!!!), așteptând înfrigurați să-și înceapă sesiunea de antrenament. Se întâmpla pe 6 ianuarie, în plină iarnă!
Românul respectat de toți „greii” Planetei
Legenda prieteniei lui Vizer cu preaputernicul Vladimir Putin, conducătorul Rusiei, chiar nu e o… legendă! Putin îl apreciază sincer pe românul nostru, pe „camaradul de tatami”, ceea ce nu-i puțin lucru! Anul trecut, la Budapesta, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înființarea IJF, a făcut o impresie puternică primul rând al lojei prezidențiale, în care Marius Vizer apare alături de trei conducători de stat redutabili: Vladimir Putin, „țarul” Rusiei, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei și președintele Mongoliei, Battulga Khaltmaa, și el un înflăcărat practicant de judo. Doar inițiații știu că Putin a aterizat dimineața la Budapesta, a participat la ceremonii și seara a plecat, tur de forță făcut în onoarea colegului Marius Vizer, dar și din apreciere pentru judo-ul mondial, Putin fiind președintele de onoare al IJF. Vizer e respectat pentru că întotdeauna a știut să respecte! Ei bine, cum să fii Federația Română de Judo și să pierzi prietenia, suportul de forță al unui astfel de aliat?! Ce păcat!
Marius Vizer se bucură de aprecierea și respectul președintelui rus Vladimir Putin, care îl numește pe român „camarad de tatami”. Sursa foto: a1.ro
Mai mult, pentru a înțelege cu adevărat ce a putut construi Marius Vizer într-un timp relativ scurt, trebuie spus că SOCAR, gigantul concern al petrolului din Azerbaidjan, este sponsorul tradițional al Federației Internaționale de Judo de ani buni, iar Abdullayev Rovnag, președintele SOCAR, este și șeful federației azere și vicepreședinte IJF. Iar un alt vicepreședinte IJF este Csanyi Sandor, președintele OTP Bank, cea mai mare și bogată bancă a vecinilor unguri. Dacă mai adăugăm la această pleiadă strălucitoare de personalități și prinți, șeici, miniștri, guvernatori, oameni de afaceri gen Ion Țiriac de exemplu – un mare admirator al lui Vizer –, artiști de renume, precum italianul Al Bano, avem doar o palidă imagine a Imperiului prosper și strălucitor ridicat de Shogunul judo-ului mondial.

Va fi noul președinte CIO? Scandal artificial iraniano-israelian, cu o țintă-trofeu: Marius Vizer!
Reales cu ovații anul trecut, la Budapesta, pentru un nou mandat de 4 ani în fruntea IJF, Vizer pare mai în formă decât oricând. În culise se vorbește apăsat că are mari șanse să devină președintele CIO, dacă va candida, în locul germanului Thomas Bach, un tip cu vederi înguste, depășit de anvergura și dinamica modernă a sportului mondial. Nu întâmplător Vizer pare să fi fost implicat artificial în ultimul scandal iraniano-israelian. Federația Iraniană de Judo l-a acuzat oficial pe Vizer că l-ar fi încurajat pe sportivul lor, cu ocazia acestei ediții a Mondialelor nipone, să emigreze în Germania, stârnind o uriașă polemică internațională. Unde l-au pârât? La CIO, la herr Bach… Evident, ținta principală a scandalului fiind Marius Vizer, cu scopul clar de a-l discredita pe românul ajuns tot mai puternic și mai admirat pe plan mondial. Bărbații din Tinca, însă, nu se intimidează așa ușor…

Dezvoltarea și mai puternică a judo-ului pe plan internațional, tehnologizarea, dinamizarea, toate sunt obiective care-l motivează pe liderul serios și puternic să meargă înainte. Planurile de viitor ale IJF sunt mărețe… „Lansăm o platformă în premieră mondială, prin care orice fan al judo-ului, din orice colț al lumii, va putea să urmărească în orice moment absolut tot ce face sportivul favorit. Să găsească totul despre idolul lui. Vom aduce judo-ul și mai aproape de oameni”, ne-a dezvăluit simpaticul Vlad Marinescu.

În doar câteva idei, acesta este Regatul creat în timp-record de românul Marius Vizer. Pe care japonezii îl alintă cu uriașă simpatie „Shogunul”! O personalitate marcantă a ultimului deceniu, pe care România a ales s-o ignore. Bine pentru el, rău, foarte rău, pentru noi! Cât de mare nevoie are țara asta de oameni precum Vizer, care au o filosofie simplă: cu cât vorbesc mai puțin, cu atât fac mai multe! Nu învățăm nimic din lecțiile istoriei, mergem înainte orbi și pătimași. Ce destin dezolant! La fel ca pe tatami, dacă am avea un dram de minte, ne-am înclina în semn de respect în fața românului Marius Vizer și a moștenirii sale! Și am încerca măcar să o copiem…

Arigato gozaimashita, Jigorō Kanō! Arigato gozaimashita, Marius Vizer!

„Judo înseamnă permanentă învățare, concentrare, pregătire asiduă, perseverență și luptă dreaptă în competiție. Principiile judo-ului sunt, în esență, principiile unei vieți frumoase! Trebuie mereu să avem grijă de ele!” – Maris Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo
136 de ani au trecut de când maestrul Jigorō Kanō a pus bazele judo-ului
50 de milioane de pământeni practică judo

About Author