Categories Fotbal

Adrian Mutu adica – nimic in antrenorat la ora asta!!!

Lumea fotbalului românesc privește cu uimire la procesul de înscăunare a lui Adrian Mutu la cârma naționalei de tineret. “Briliantul”, care miercuri împlinește 41 de ani, ar urma să devină, de azi propunerea Comisiei Tehnice a FRF pentru postul de selecționer al naționalei de tineret. Tot procesul pare implacabil: Răzvan Burleanu va merge apoi cu acest nume, pe 14 ianuarie, ca să obțină binecuvântarea Comitetului Executiv al federației.

Antrenori, jucători, președinți de cluburi, impresari și suporteri se întreabă însă ce criterii a aplicat FRF ca să ajungă la concluzia că Adrian Mutu e cel mai nimerit selecționer al celei de-a doua reprezentative naționale.

În lipsa rezultatelor, l-au recomandat fidelitatea față de Burleanu și încrederea lui Stoichiță
Mutu, poate cel mai talentat fotbalist român al ultimilor 20 de ani, nu înseamnă nimic – deocamdată – în această breaslă a antrenorilor.

S-a apucat de meserie în 2018, când Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, l-a pus antrenor în locul lui Claudiu Niculescu înaintea etapei a 5-a din play-out.

Când a preluat echipa, Voluntari era pe locul 3 în play-out, cu 19 puncte. Mutu a strâns 9 puncte în următoarele 9 etape (două victorii, 3 egaluri, 4 înfrângeri, golaveraj 10-13) și a fost cât pe ce să retrogradeze. A terminat play-out-ul pe locul 6, care “asigura” prezența la baraj, după un final de sezon foarte controversat, în care cei de la ACS Timișoara (locul 7, cu același număr de puncte, dar defavorizați de rezultatele directe cu Voluntari) au acuzat vehement că au fost victimele unor jocuri de culise, meciuri aranjate și furturi cu arbitrii.

La baraj, FC Voluntari a întâlnit Chindia Târgoviște, locul 3 în Liga 2, și a fost la un pas să devină prima formație din Liga 1 care pierde această fază a competiției. Voluntari a câștigat în tur cu 1-0, Chindia a câștigat returul cu același scor, 1-0. La penalty-urile de departajare, ilfovenii au obținut victoria și menținerea pe prima scenă.

11
meciuri ca antrenor principal are în palmares Adrian Mutu, toate la FC Voluntari. Bilanțul: 3 victorii, 3 egaluri, 5 înfrângeri, golaveraj 11-14
După acest episod, Adrian Mutu nu a mai fost păstrat de FC Voluntari la echipă. La scurt timp, a fost luat de impresara Anamaria Prodan și plasat ca antrenor la echipa sub 21 de ani a clubului Al Wahda, din Emiratele Arabe Unite. Mutu a ajuns acolo în siajul lui Laurențiu Reghecampf, soțul Anamariei, care fusese numit antrenor principal al echipei mari Al Wahda. „Anamaria l-a ajutat să-și plătească datoriile”, afirmă sursele Sport-zone.ro.

Dar, după ce Laurențiu a fost dat afară de la Al Wahda, Mutu a decis să continue la club, deși era de așteptat să fie solidar și să plece împreună cu cel care-l adusese.

În lipsa unor rezultate care să-l recomande – nici ca antrenor de seniori, nici ca formator de talente cu jucătorii tineri –, Adrian Mutu a beneficiat de faptul că, în ultimii ani, a fost un fidel al lui Răzvan Burleanu, actualul președinte al FRF.

Contestat și disprețuit de aproape toți marii fotbaliști și antrenori ai României, Burleanu a căutat asiduu aliați care să-l legitimeze și să-l apere public. Mutu a făcut acest lucru și acum este răsplătit pentru a doua oară – prima oară s-a întâmplat în octombrie 2017, când a venit la FRF, ca manager, împreună cu Cosmin Contra, care fusese numit selecționer. “Briliantul” a plecat după doar câteva luni, în februarie 2018.

Sursele Sport-zone.ro spun că, de data aceasta, cel care l-a sunat a fost chiar Mihai Stoichiță, directorul Comisiei Tehnice a FRF. Acesta și-a asumat răspunderea, împreună cu Burleanu, de a-l aduce și propune pe Mutu, înaintea oricărui alt antrenor cu CV și experiență.

Întrebarea care se pune este cine va plăti (și în ce fel) pentru această alegere, dacă mandatul lui Adrian Mutu la națională se va dovedi un eșec.

Două chestiuni fundamentale: 1. se vor obține rezultate și 2. cine va face selecția?
Discuția care se naște în acest moment se întinde pe două direcții. 1. Dacă Mutu se va ridica la înălțimea așteptărilor și 2. Dacă îi va răsplăti pe cei care au manevrat în culise acceptând să facă selecția pe “sugestii”.
În prima privință, oamenii din fotbal cu care a discutat Sport-zone.ro au fost reținuți. Cu toții sunt de acord că Mutu n-are experiență și n-a demonstrat nicăieri calități de antrenor (deocamdată), dar în același timp lozul poate fi câștigător, dacă ținem cont că și Mirel Rădoi era în aceeași situație când a preluat naționala de la Isăilă.

0
performanțe are Adrian Mutu ca antrenor principal

În cea de-a doua privință, cei care-l cunosc bine pe Mutu spun că “își vede propriul interes, e cunoscut pentru faptul că e în stare să trădeze pe oricine, dacă așa i se pare că îi va fi lui bine”. El are însă niște datorii și restanțe către persoane pe care se știe că nu e bine să le superi sau să le trădezi.

Rezumând, FRF, prin Răzvan Burleanu, face încă un pariu riscant, preferând să joace la ruletă viitorul fotbalului românesc. Dorința de a se legitima prin apropierea de nume importante ale fotbalului primează înaintea criteriilor profesionale, valorice și etice.

Mutu vine selecționer al naționalei mici într-un moment favorabil. Echipa e pe locul 2 în Grupa 8 a preliminariilor pentru Euro 2021, care se va ține în Ungaria și Slovenia. Locul 1 (ocupat de Danemarca) merge direct la turneul final, locul 2 intră la barajul de calificare. După 5 etape (jumătatea calificărilor), România are 10 puncte, cu 3 peste Finlanda și cu 7 peste Ucraina (care are un meci mai puțin disputat), precum și un golaveraj excelent, 11-3.

Teoretic, lupta pentru locul 1 este deschisă, pentru că deși Danemarca are acum punctaj maxim (15 puncte), meciul decisiv se va juca în martie, în România, iar o victorie a tricolorilor (semifinaliști anul trecut la Euro 2019) ar schimba datele problemei. sport-zone.ro

About Author