Superioritate neta a campioanei. Degeaba, calificarea compromisa

Oradea avea nevoie de o victorie la șase puncte diferență în disputa cu Clujul, pentru a mai păstra teoretic șanse de calificare în sferturile de finală ale FIBA EuroCup. Din păcate pentru ei, deși au avut și +20 pe tabelă, finalul a fost unul de coșmar, campioana României gestionând foarte slab avantajul și în cele din urmă a câștigat la cinci puncte.
Dar problema principală este coșaverajul la finele întrecerii din grupele principale. În acest moment în clasament Oradea are 2/2 la fel ca și Clujul, dar mai are de disputat două jocuri în deplasare în timp ce alb-negrii două jocuri acasă.
În caz de egalitate la seria victoriilor se ia coșaverajul, Oradea are la ora asta are 10 iar Clujul +1, cu alte cuvinte s-a ratat o șansă enormă, pur teoretică, dar s-a ratat numai și numai datorită nou, iar victoria rămâne victorie. Un succes de moral dar în care au pierdut un avantaj lejer pe care tot ei l-au obținut prin multă muncă.
În cadrul etapei a 4-a CSM U Oradea a dispus miercuri 22 ianuarie cu scorul de 85-70 (21-15, 23-15, 19-19, 17-26).
Cu excepția ultimului sfert, meciul a fost clar la dispoziția baschetbaliștilor din municipiul de pe Crișul Repede care pur și simplu au dominat mai bine de 38 minute în ultimele două minute nu au pus în aplicare un plan tactic bine gândit de un antrenor care este total neinspirat atunci când solicită timp de odihnă. Nu este prima dată când finalul este gestionat prost, din nou atunci când e vorba de calificare, la fel ca și la barajul pentru grupele principale ale Champions Basketball.
Petrescu a început în primul cinci la orădeni lucru de neînțeles în condițiile în care în Cupele Europene regulile ți le faci singur. Richard a fost omul providențial care a făcut diferența. Oaspeții suferă în apărare, Oradea profită din plin, iar intrarea lui Broussard, este cea care înclină clar balanța în favoarea organizatorilor. P. Richard de la clujeni, este chemat pe bancă pentru două greșeli personale.
Sfertul al doilea a fost unul cu totul atipic, bihorenii au reușit să impună ritmul, datorită unui Barnette într-o formă sportivă bună cel care foarte greu a putut fi oprit de adversarul direct.
Cristian Silvășan, antrenorul formației din municipiul de pe Someș schimbă mereu dar randamentul celor care vin de pe bancă este modest. Planinic este mereu tensionat primește ușor fault, greșeală personală și este blocat ușor de Zekovic.
La pauza mare roș-albaștrii aveau +14 pe tabelă și prima șansă la victorie la o diferență confortabilă. Sfertul al treiulea începe cu un Barnette greu de oprit și cu un Brossard peste nivelul întrecerii.
Din păcate nivelul arbitrajului este modest. Prima dată Oradea primește fault antisportiv la un duel mai tare.
După aceea tot Oradea beneficiază de o decizie pe undeva forțată și mărește diferența.
Baciu este penalizat și el cu fault ofensiv într-o fază judecată total aiurea și din nou Oradea etse avantajată cu o decizie discutabilă.
Din păcate, Baciu ratează mult prea lejer două libere, Zekovic înscrie mai lejer de la distanță decât de la libere. Apărarea este la un nivel foarte bun și Kuti & Co. sunt mereu în căutarea unei soluții inspirate.
Oradea arată o formă sportivă bună, rotația funcționează iar finalul pare să fie unul lejer. Nu a fost deloc așa.
Cu debutul ultimului sfert, Watson & co. găsesc tot mai greu drumul spre panoul advers, înscriu cu greutate puncte, Markovic parcă trezit la realitate după o serie de greșeli are două aruncări de la distanță geniale.
Timp de odihnă Cluj.
Publicul se bucură de un spectacol total, lumea se simte bine, doar galeria vizitatorilor este de bine dispusă continuă să creadă în reușita favoriților.
Meciul se echilibrează, Zekovic părăsește terenul cu cinci greșeli personale, arbitrii dau două decizii în favoarea clujului, ușor iar diferența se reduce.
Markovic cu un tupeu de mare, mare jucător aruncă de la mare distanță și scutură plasa.
Oradea are zece lungimi avans, plus două timpuri de odihnă care oricând pot fi folosite. Aici s-a jucat practic partida.
C. Achim ezită, clujenii câștigă prima posesie la Barnette și înscriu. Diferența se reduce din nou.
Timp de odihnă, deja tensiunea crește. Repunerea total aiurea în cele cinci secunde, oaspeții interceptează și înscriu din nou.
Diferența de pe tabelă scade cu fiecare secundă.
Din păcate ultima aruncare a lui Broussard este după finalul timpului regulamentar de joc. Ar fi trebuit să fim mult mai optimiști în ceea ce privește cele două deplasări, dar cu un astfel de final este greu de crezut că la ora sta, Oradea mai păstrează și pur teoretic șanse de calificare.
Cei mai buni marcatori ai jocului au fost Broussard 25 puncte, Markovic 20 de la învingători, respectiv P. Richard 19 și Tarolis 16.

About Author