Categories Alte sporturi

Dopingul contestat intr-un sport plin de fair-play!!!

Judoka braziliană Rafaela Silva (foto), medaliată cu aur la JO 2016 de la Rio, ar putea rata JO 2020 de la Tokyo, dacă nu va câştiga recursul împotriva suspendării pe doi ani la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) de la Lausanne, relatează EFE.

Sportiva şi Confederaţia braziliană de judo au fost informate sâmbătă de sancţiunea dictată de Federaţia internaţională de judo, ca urmare a unui control pozitiv înregistrat în august la Jocurile Panamericane de la Lima.

Confederaţia braziliană de judo a anunţat că va urmări cu atenţie următorii paşi din ”procesul legal referitor la cazul de dopaj şi are încredere că dreptatea va prevela”.

Silva a solicitat o audienţă pe 15 ianuarie la Federaţia internaţională de judo, pentru a-şi prezenta argumentele în apărarea ei, dar după doar două săptămâni, forul internaţional a decis s-o sancţioneze pentru dopaj, ceea ce înseamnă o suspendare automată de doi ani, care o împiedică să participe la JO 2020.

După testul pozitiv, Silva a pierdut medalia de aur câştigată anul trecut la Jocurile Panamericane, la categoria 57 kg. Brazilianca a fost pozitivă la fenoterol, o substanţă interzisă cu efect bronhodilatator şi care se găseşte în diferite medicamente pentru tratamentul problemelor respiratorii. Silva susţine că nu a utilizat niciodată medicamente cu această substanţă şi crede că ar putea fi vorba de o contaminare din cauza contactului cu nepoata ei de şase luni,de care a avut grijă înainte de deplasarea la Lima şi care primea un tratament pentru astm.

Brazilianca a fost informată de testul pozitiv la puţin timp după ce a câştigat medalia de bronz la CM 2019 din Japonia, în luna august. După competiţia din Japonia, ea a fost supusă unui alt test, care a fost însă negativ.

La campionatele mondiale, Silva are în palmares un titlu mondial, în 2013, trei medalii de argint şi două de bronz.

About Author