Categories Tenis

Simona Halep ajunge in optimi la AO fara set pierdut

Simona Halep, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 4, a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-1, 6-4, pe Iulia Putinţeva din Kazahstan, locul 38 WTA, calificându-se pentru a cincea oară în optimile de finală ale Australian Open.

Un joc tehnic au oferit Halep şi Putinţeva pe Rod Laver Arena. Jucătoarea din Kazahstan, în vârstă de 25 de ani, este un automat de lovituri variate, înalte, plate, loburi, scurte. Nu loveşte foarte tare, dar găseşte unghiuri deschise, fiind, la fel ca Halep, o adeptă a jocului de pe linia de fund a terenului. Însă serviciul Iuliei Putinţeva este penalizabil, iar punctele frumos câştigate sunt mixate cu greşeli comise cu uşurinţă.

Fără bandajul purtat în partida anterioară la încheietura mâinii drepte, semn că accidentarea suferită în manşa inaugurală nu a fost serioasă, Halep a intrat concentrată pe teren, a depus efort încă de la început şi a dictat ritmul. Jocul cu lovituri mai scurte al adversarei i-a venit ca o mănuşă româncei, care a putut să-şi direcţioneze bine atacul. Jucătoarea română şi-a păstrat calmul şi precizia şi atunci când Putinţeva şi-a ridicat nivelul jocului şi a pus ceva probleme. Simona Halep are o evoluţie în creştere la acest turneu, iar condiţia ei fizică pare a fi ajuns la un nivel optim, după un început de sezon mai greu.

Setul I a fost unul câştigat uşor de Halep, după 28 de minute şi după ce a cedat doar un ghem, pe propriul serviciu, la scorul de 2-0.

Setul al doilea a fost mai echilibrat. Cele două jucătoare şi-au fructificat serviciul până la 2-2, când fostul lider WTA a reuşit break-ul, dar Putinţeva a răspuns cu rebreak, salvând o minge de 2-4. Sportiva română câştigat din nou pe serviciul rivalei, apoi a salvat două mingi de break înainte de a se desprinde la două ghemuri pentru prima dată în acest set, scor 5-3. Jucătoarea din Constanţa a păstrat acest avantaj până la final, impunându-se cu 6-4, după o oră şi 18 minute de joc.

Halep va evolua în faza următoare cu belgianca Elise Mertens, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, sau cu americanca Catherine „CiCi” Bellis, locul 600 WTA, dar fostă numărul 35 mondial, în 2017.

Calificarea în optimi este recompensată la Australian Open cu un premiu de 300.000 de dolari australieni (205.000 de dolari americani) şi cu 240 de puncte WTA.

După ce jucătoarea cehă Karolina Pliskova, semifinalistă în 2019, a fost eliminată în turul al treilea, Simona Halep este în acest moment pe locul 2 WTA. Ea poate fi întrecută până la finalul competiţiei de la Melbourne doar de ucrainenaca Elina Svitolina, locul 5 WTA sau de olandeza Kiki Bertens, locul 10 WTA.

Anul trecut, Simona Halep a fost eliminată în optimi la AusOpen de americanca Serena Williams, scor 6-1, 4-6, 6-4. Halep a fost finalistă la Melbourne, în 2018, când a pierdut în ultimul act în faţa danezei Caroline Wozniacki, scor 7-6 (2), 3-6, 6-4.

About Author