Categories Polo

Dorin Costrăș: Noi am intrat hotărâți în bazin!!!

Dorin Costrăș (foto), antrenorul principal al echipei de polo CSM Oradea, a vorbit pe larg despre turneul de Cupa României, victoria cu Steaua București din finala acestei competiții și semnificația acestui rezultat. Tehnicianul orădean al CSM-ului a prefațat confruntarea cu CC Ortigia din semifinalele LEN EuroCup, prima manșă urmând să aibă loc sâmbătă (22.02), ora 18:00, la bazinul olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea.

Cum apreciați parcursul echipei la turneul de Cupa României?

Organizarea acestui turneu mi-a lăsat un gust amar. Întregul eveniment s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Chiar dacă a fost un meci ușor, cel din sferturile de finală a fost programat dimineața la ora 8. Nu s-a ținut cont de faptul că sportivii au nevoie de o încălzire, de un mic dejun, de o ședință tehnică, de o pregătire corespunzătoare înaintea unui astfel de meci. Adică noi am spus că mergem la acest turneu pentru a-l aborda cu maxim de seriozitate, dar atunci când joci dimineața la ora 8 e greu să mai vorbim despre ceva serios.

Apoi am avut programată semifinala în după-amiaza aceleiași zile. A fost un cu totul alt meci, în compania unui adversar mai voloros în care am avut nevoie de prospețime și de atenție. Pe urmă am avut o pauză de mai bine de 24 ore la cererea Stelei. Aș vrea să spun că în campionat nu se întâmplă niciodată ca între cele două meciuri ale unei etape să fie o pauză de 24 ore. Majoritatea dublelor se joacă în decurs de 12-14 ore. Așa că, a fost puțin serioasă întreaga organizare a Cupei României.

În fine, este un trofeu pe care noi l-am câștigat. Între ghilimele să spunem este un trofeu nesperat. Este de apreciat că băieții au înțeles mesajul. Scopul nostru a fost să avem meciuri de pregătire serioase, în vederea meciului cu Ortigia.

În finală ați început foarte bine, iar apoi ați reușit să egalați în penultima secundă pentru a trimite jocul la loviturile de departajare. Cum comentați modul în care au evoluat lucrurile în finală?

Bănuiesc că din exterior a fost un meci trepidant, cu emoție și suspans, până la sfârșit. Noi am intrat foarte hotărâți în apă. Era șansa noastră să vedem care este diferența între noi și Steaua. Este clar că Steaua dispune de un lot mult mai omogen, mai compact și mai experimentat. Însă ne-am întâlnit în acea zi în care nouă ne-a mers aproape totul. Am început în trombă, ne-am desprins la 3-0, 4-1. Părea că totul decurge pe un făgaș favorabil nouă. Steaua a reușit să reacționeze și să întoarcă rezultatul. Meritul nostru este că nu am abandonat lupta și am revenit de la 8-6. A fost un moment dificil pentru noi, deoarece am pierdut un avantaj important și am rămas în urmă la două lungimi în ultima secvență. Băieții au reușit să se concentreze și să se mobilizeze, astfel încât am trecut peste acest moment greu.

Consider că rezultatul este corect. Per ansamblu am jucat mai bine decât Steaua. Am jucat fără frică, am jucat hotărâți și determinați în multe situații. Pot chiar să spun că am ratat din câteva situații favorabile. Am ajuns la penalty, unde am câștigat. Se zice că este o loterie, dar și aici trebuie să dai dovadă de concentrare, de stăpânire de sine și consider că am fost echipa mai determinată și mai hotărâtă să câștige acest meci.

Trăgând linie, considerați că acest rezultat este o surpriză?

Categoric. Este o surpriză. Am jucat la ei în bazin, cu publicul de partea lor, cu o echipă care dispune de nouă internaționali, trei jucători străini. Deci nu are rost să îi elogiem, deoarece se știe din ce jucători este alcătuită echipa Stelei. Per ansamblu Steaua este o echipă mai bună decât noi. Aceasta este realitatea ultimilor ani.

Începând de anul trecut am dat semnale de progres. Ne-am apropiat, ca aspect al jocului nu au mai fost meciuri în care era clar cine o să câștige. Parcă acest trend a culminat cu această finală de Cupa României, pe care am câștigat-o. Cel mai mult mă bucură că ne-am demonstrat nouă înșine că suntem într-adevăr pe drumul cel bun.

Cum apreciați evoluțiile tinerilor jucători din echipă? Atât orădenii, cât și jucătorii transferați în această vară.

Există un sentiment de coeziune în echipă, care de fapt dă forță în tot ceea ce se face. Vorbim despre nivelul antrenamentelor, despre implicare și dăruire, determinare. Este o atmosferă de lucru propice performanței și acest lucru se datorează și jucătorilor tineri. Ei încearcă să țină pasul cu cei mai experimentați, atât din punct de vedere tehnic, cât și tactic. Sunt foarte mulțumit de ei. Mare parte dintre ei fac mari eforturi, unii dintre ei sunt încă la școală și se pregătesc pentru examenul de bacalaureat, astfel încât ei trebuie să-și împartă timpul între sport și școală. Lucru care nu este ușor de făcut, mai ales că vorbim despre sport de performanță, unde se cer multe sacrificii.

Urmează dubla cu Ortigia, în semifinalele LEN EuroCup. Aveți informații despre adversar? Cum îl apreciați în raport cu echipa dumneavoastră?

Urmărim de două luni de zile această echipă. Am tot vorbit că săptămâna pe care tocmai am început-o este crucială. Au fost și mici probleme cu pauze, cu Campionatul European, dar eu cred că suntem într-un moment bun. Faptul că am câștigat Cupa României ne dă un moral ridicat.

Cunoaștem adversarul. Este unul purternic, care în acest sezon a făcut un pas în față în campionatul Italiei. Până acum era o echipă de locul 5-6, acum se menține ferm pe locul 3, nefăcând niciun pas greșit. Au făcut meciuri foarte bune, au câștigat multe meciuri și cu excepția meciurilor cu Pro Recco și Brescia, adică locurile 1 și 2, au victorii pe linie în campionatul Italiei. Lucru care spune multe despre Ortigia. De asemenea, au învins pe Vouliagmeni, una dintre echipele de top ale Greciei, în sferturile de finală ale competiției.

Avem informații numeroase, avem filmări de la meciurile lor. Miercuri, înaintea venirii la Oradea, vor juca cu a 4-a clasată în campionatul Italiei. Încercăm să fim la curent cu tot ce se va întâmpla la acest ultim meci al lor înaintea partidei de sâmbătă. Ne așteaptă un meci foarte greu. Ortigia este o echipă cotată mai bine decât noi, dar eu cred că la noi acasă putem să facem meciuri bune. Sper să prindem o nouă zi bună și să câștigăm.

Există probleme de efectiv în echipa orădeană? Vlad Dragomirescu a lipsit la finala Cupei României. Care este situația lui?

Din păcate este o absență importantă pentru noi. Dragomirescu este un jucător care marchează, adică face exact ce ne trebuie nouă. E un jucător care face treabă bună, fiind unul dintre cei mai experimentați componenți ai echipei noastre. Din păcate, accidentarea suferită îl face indisponibil. Așteptăm rezultatele RMN-ului de astăzi și să vedem dacă poate să forțeze. Nu este o fractură, dar există o luxație, cu hemoragie. Faptul că are o inflamație la nivelul palmei îl face clar indisponibil, cel puțin pentru antrenament. Contactul cu mingea este foarte dificil în aceste condiții. Mai ales că este vorba despre o accidentare la mâna de aruncare. Mai avem cinci zile, rămâne să sperăm. Azi a dat semne de îmbunătățire, inflamația este mai mică. În funcție de rezultatul analizelor vom lua o hotărâre dacă merită riscat și merită un astfel de sacrificiu din partea jucătorului sau o să jucăm fără el.

Dragomirescu este un jucător foarte important pentru noi. Nu vreau să caut scuze, problemele de efectiv încerc să nu le aduc în discuție, dar adevărul este că vorbim despre un jucător de bază în echipa noastră. Este un factor important. Am jucat și în cupă fără el. Cu siguranță putem mult mai mult cu el în bazin, indiferent cine este adversar, dar trebuie să admitem și să acceptăm situația în cazul în care RMN-ul va da un rezultat care să-l țina în afara acestui meci.

About Author