Categories Baschet

Meciul de vineri cu SCM Timișoara, posibil fără spectatori

În urma creșterii numărului de cazuri confirmate de COVID – 19 (coronavirus) înregistrate în România în ultimele zile, Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă prin care se anunță oficial o serie de măsuri ce vor fi puse în aplicare la nivel național. Aceste măsuri afectează și competițiile sportive din România, mai ales meciurile de campionat și cele internaționale care vor avea loc în perioada următoare.

Astfel, toate activitățile din România vor fi interzise dacă implică participarea a mai mult de 1000 de persoane, iar evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

„Decizia luată azi cu privire la adunările publice cu peste 1000 de participanți este o măsură de precauție și prevenție. Este mai bine să acționăm ferm acum pentru a nu permite o extindere a numărului de infecții. Este, într-adevăr, un sacrificiu pentru unele activități sportive, dar este un sacrificiu mic în folosul sănătății publice, pentru o perioadă limitată.
Ministerul Tineretului și Sportului nu este organizator de competiții, însă ne ocupăm să transmitem toate informațiile și procedurile aprobate astăzi către federații, cluburi și opinia publică, pentru ca toți să știe ce au de făcut. Sportul merge înainte. Competițiile se pot desfășura în continuare având doar această limitare de număr de participanți și o grijă sporită. Le recomandăm organizatorilor de evenimente să se consulte și cu autoritățile locale pentru a lua cele mai bune decizii. Hotărârile de astăzi privesc doar evenimentele și activitățile din luna martie. În acest moment nu au fost luate în discuție competițiile majore pe care România le va organiza la vară”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului.

Anexă – Comunicatul Ministerul Sănătății din 8 martie
“Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.
Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.
Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).
Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.
Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.
Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.”

CSM Oradea va cere avizul DSP pentru a disputa meciul de vineri (13.03), ora 18:00, cu SCM Timișoara, cu accesul abonaților.

About Author