Se solicită constant amânarea Jocurilor Olimpice

Lumea este împărţită în două în dezbaterea dacă trebuie sau nu amânate Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie – 9 august). Două federaţii olimpice de top din Statele Unite, de departe cea mai puternică naţiune a întrecerilor olimpice de vară, au ales tabăra şi au cerut public amânarea startului pentru Tokyo 2020.

Comitetul Internaţional Olimpic este pus sub presiune în ceea ce priveşte luarea deciziei în speţa Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Sportul mondial este îngheţat, sporturile olimpice şi-au anulat competiţiile programate în aceste săptămâni, zeci de turnee preolimpice nu s-au putut disputa, iar cei mai mulţi sportivi nu pot nici măcar să se pregătească în centrele naţionale.

În plus, călătoriile dintr-un stat în altul sunt un coşmar, există graniţe închise, iar în acest moment să te gândeşti că peste 80.000 de oameni vor putea să îşi ocupe locurile în tribună pe Japan National Stadium, la ceremonia de deschidere programată pentru 24 iulie este pur şi simplu imposibil. , Sâmbătă, chiar şi o voce din interiorul Comitetului Olimpic din Japonia a rupt consensul din rândul oficialilor ţării gazdă şi a cerut amânarea startului întrecerii olimpice.

Este vorba despre Kaori Yamaguch – judoka medaliată cu aur la Mondialele din 1984 şi ocupanta locului trei la o ediţie a Jocurilor la care judo-ul a fost sport demonstrativ. Ea a pledat că „Jocurile Olimpice care se diferenţiază de alte întreceri prin aceea că simbolizează misiunea sportului de a purta mesajul păcii mondiale nu ar trebui să se dispute într-un moment în care fanii din întreaga lume nu se pot bucura de ele“, nota „USA Today“ .

Şi aici şi acum intervin în discuţie Statele Unite ale Americii. Adică naţiunea care a câştigat 1.022 de medalii de aur în istoria Jocurilor Olimpice de vară, mai multe decât medaliile adunate per total (aur, argint şi bronz) de a doua ţară din top – URSS (1.010).

Dacă adunăm toate medaliile câştigate de sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de vară, concurând fie sub steagul URSS, al Rusiei, al Imperiului Rus şi sub steag olimpic – în 1992, se obţine un total de 1.556 medalii, faţă de 2.522 ale SUA. În 2016, SUA a câştigat detaşat clasamentul pe medalii, cu 121 de medalii (46 de aur, 37 de argint şi 38 de bronz), nicio altă ţară netrecând de 70 de medalii câştigate. Ediţia din 1992 a Jocurilor Olimpice este ultima la care SUA nu a câştigate cele mai multe medalii la întrecerea supremă. Chiar şi în 2008, când China a fost o concurentă serioasă pe teren propriu, tranşând duelul la medalii de aur (48-36), americanii au plecat acasă cu cele mai multe medalii per total (112 faţă de 100 ale Chinei).

Canada este prima ţară care anunţă oficial că nu îşi va trimite sportivii să concureze la Tokyo dacă Jocurile Olimpice nu vor fi amânate.

Premierul Japoniei recunoaşte că JO ar putea fi amânate.

Comitetul Olimpic al Canadei a publicat în noaptea de duminică spre luni un comunicat de presă prin care anunţă retragerea tuturor sportivilor săi de la întrecerea supremă, dacă Jocurile Olimpice se vor desfăşura conform programului, între 24 iulie şi 9 august.

About Author