Cu gândul la Tokio, dar în 2021

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis ca sportivii care şi-au asigurat deja biletul pentru Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo să rămână calificaţi la evenimentul amânat pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

Responsabilii CIO şi cei ai celor 32 de federaţii sportive implicate în Jocurile de vară, reuniţi în cadrul unei teleconferinţe, au căzut de acord asupra acestui principiu de bază, chiar înainte de a discuta o dată de reprogramare a competiţiei care urma să se desfăşoare între 24 iulie şi 9 august în capitala Japoniei.

„Thomas Bach (preşedintele CIO) a explicat mai întâi motivele deciziei de amânare, apoi a spus că sportivii calificaţi pentru Tokyo-2020 vor fi în mod automat calificaţi pentru 2021”, a declarat unul dintre participanţi pentru AFP.

Aproximativ 57% dintre cei 11.000 de participanţi la JO au obţinut deja calificarea, conform cifrelor comunicate în cursul acestei săptămâni de CIO.

„Unul dintre principalele subiecte”, a continuat aceeaşi sursă, „a fost de a şti când şi cum vor fi organizate calificările. În câteva federaţii, mulţi sportivi nu sunt calificaţi şi este nevoie de cel puţin trei luni înaintea JO pentru a le organiza”.

Anumite sporturi, precum boxul, şi-au văzut o mare parte a turneelor lor de calificare întrerupte sau anulate din cauza situaţiei sanitare mondiale, în timp ce altele, precum yachting-ul, au deja un efectiv de 90% de calificaţi.

„Cotele alocate rămân alocate”, a confirmat un alt participant la reuniunea de joi, potrivit căruia principala preocupare a părţilor implicate a fost reprogramarea Jocurilor Olimpice.

„Thomas Bach a confirmat că o decizie (pe această temă) va fi luată în următoarele patru săptămâni”, a indicat el. „Unii au spus că preferă luna mai 2021, alţii iunie…”. Mulţi dintre preşedinţi şi-au exprimat, pe de altă parte, preocupările financiare, solicitând în avans o parte din sumele alocate în mod tradiţional federaţiilor de către CIO după încheierea Jocurilor Olimpice.

Comitetul Internaţional Olimpic şi guvernul japonez au căzut de acord, marţi, pentru o amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza situaţiei sanitare, fiind pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când marele eveniment polisportiv mondial nu se desfăşoară la data prevăzută iniţial.

România a ajuns la 59 de sportivi calificaţi la JO 2020 până în acest moment (nominal sau locuri cotă):

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg);

Baschet (4): echipa feminină 3×3;

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea);

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m),

About Author