CIO schimbă regulile în timpul jocului

Grupul de lucru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) care se ocupă de problemele ridicate de amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a aprobat marţi o serie de modificări ale principiilor referitoare la sistemele de calificare la competiţia care va avea loc în capitala Japoniei.

„Această revizuire a fost efectuată pentru a se ţine cont de impactul pandemiei de Covid-19 şi a noilor date ale JO şi înlocuieşte principiile precedente, aprobate de Comitetul Executiv al CIO în iulie 2017”, a scris CIO într-un comunicat.

Instanţa olimpică a fixat pentru 29 iunie 2021 noua dată limită pentru perioada de calificare, precizând că federaţiile internaţionale vor putea defini propriile termene, până la data de 29 iunie 2021. Totodată, noua dată limită de înscriere pentru fiecare disciplină sportivă a fost fixată pentru 5 iulie 2021.

După cum s-a anunţat, CIO a confirmat că sportivii şi comitetele olimpice naţionale care au obţinut deja un loc de calificare olimpică îl vor păstra, în ciuda amânării competiţiei.

În total, 57% din locurile pentru JO de la Tokyo au fost deja alocate, în timp ce au mai rămas încă 5.000 de locuri pentru a fi ocupate.

CIO a precizat că „procesul de atribuire a locurilor în sistemele de calificare iniţiale pentru fiecare sport rămâne prioritar”, adăugând că „acest principiu încurajează federaţiile internaţionale să adopte o abordare similară prin înlocuirea competiţiilor anulate, în timpul cărora urmau să fie atribuite locuri de calificare pentru acelaşi număr de probe”.

„Un echilibru pentru sport trebuie să fie găsit între protejarea sportivilor care au fost aproape de calificarea pe baza termenelor anterioare anului 2020 şi participarea celor mai buni sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, permiţând celor mai buni concurenţi ai sezonului 2021 să se califice”, se mai arată în comunicatul CIO.

Conform CIO, revizuirea sistemelor de calificare va fi finalizată cât mai rapid posibil, pentru ca sportivii şi comitetele olimpice naţionale să nu rămână în incertitudine.

Pe 24 martie, Comitetul Internaţional Olimpic a decis, împreună cu Comitetul japonez de organizare, amânarea cu un an a Jocurilor de la Tokyo, care vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.

About Author