În ultimele săptămâni, am admirat exemplele de solidaritate din sportul internațional; de la donații individuale la campanii ample de strângere de fonduri, la înființarea unui fond de sprijinire a sistemului medical de către fotbaliștii din Premier League.
Sportul românesc încearcă să se organizeze și el pentru a contribui la reducerea efectelor pandemiei: fie prin donații individiuale ale unor sportivi, prin meciuri online de strângere de fonduri, prin mesaje de conștientizare în care sportivii își îndeamnă fanii să stea în casă, sau prin inițiative de strângere de fonduri care încearcă să coaguleze întregi comunități sportive. Iată câteva exemple recente:
Licitație de tricouri pentru Suceava
Pe 2 aprilie, antrenorii echipei sucevene de handbal masculin CSU Suceava, Adrian Chiruț și Iulian Andrei, au pornit pe Facebook o licitație de tricouri purtate de jucători cunoscuți din sportul românesc și international – cele mai multe din handbal, dar și din fotbal sau rugby – din dorința de a ajuta comunitatea medicală locală, una din cele mai afectate din România.
S-au alăturat nume importante din fotbal, precum Ianis Hagi, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Claudiu Keșeru sau Lucian Sânmărtean, jucătoare din echipa națională de handbal feminin precum Cristina Neagu, Cristina Laslo, Iulia Dumanska, Raluca Băcăoanu, Lorena Ostase sau Bianca Bazaliu, foste hanbdaliste ca Ionela Stanca, Camen Amariei, dar și Mihai Macovei, căpitanul naționalei de rugby. Cu toții au oferit echipamentele în care au jucat și au câștigat meciuri pe teren pentru a contribui la dotarea cu echipamente și medicamente a Spitalului Județean din Suceava.
Cele 89 de articole sportive – printre care se află și un tricou al francezului Nikola Karabatic – se pot licita până vineri, 10 aprilie, ora 12, pe pagina de Facebook a Clubului Sportiv Universitar din Suceava.
Câștigătorii licitației vor face plata în contul RO20 RZBR 0000 0600 0820 8852, pe numele Andrei Iulian, iar banii strânși vor fi direcționați către Fundația Umanitară NORD 2001 – Sânge pentru România.
Un maraton pentru medici
Comunitatea de alergare 321sport strânge fonduri pentru construirea unei unități de suport medical pentru pacienții Covid-19. Pentru fiecare 1.000 de lei donați, Radu Restivan, fondatorul și antrenorul 321sport, va alerga o oră pe bandă, pe 11 aprilie.
„Comunitățile sportive au puterea de a aduce oamenii împreună” – e ideea în jurul căreia au gândit campania: „Maratonul de pe 11 aprilie va fi unul simbolic și nu va conta cine va alerga cel mai mult sau cel mai repede, important este să fim cât mai mulți și să reușim să strângem cât mai multe fonduri pentru a contribui la construcția unității spitalicești. Așa că puteți alerga 100 metri, un kilometru sau 100 kilometri, orice distanță va fi o adevărată victorie!”
Fondurile strânse vor merge la Asociația Zi De Bine, condusă de Melania Medeleanu, care-i va redirecționa către proiectul de construcție a unui spital de 350 paturi pentru pacienții COVID-19, inițiat de Auchan și Leroy Merlin, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Donațiile și înscrierile se fac aici.
O campanie asemănătoare desfășoară și Unstoppable Sport Club, o comunitate de alergători amatori. Prin campania „Aleargă, pedalează și ajută”, ei încurajează sportivii – amatori sau profesioniști – să se antreneze acasă și să transforme kilometri acumulați în donații pentru Asociația Dăruiește Viață. Antrenamentele au loc în fiecare zi de miercuri, începând cu 1 aprilie.
„Campionii strâng rândurile”
În zilele următoare, mai multe personalități din sportul românesc vor dona obiecte și echipamente sportive pentru o licitație online organizată de Asociația Junior SPORT și de Asociația de Medicină pentru Sănătate Publică. Fondurile strânse vor fi folosite pentru protecția medicilor din Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie”, unde Asociația de Medicină pentru Sănătate Publică derulează de șapte ani un proiect de voluntariat în spital.
Timp de o săptămână, fanii vor putea licita, prin comentarii, suma pe care o donează, iar la final, persoana care va oferi mai mult va intra în posesia obiectului licitat – după ce va dona suma respectivă în contul destinat fondurilor pentru Spitalul Marie Curie
Printre sportivii care s-au alăturat campaniei se numără Camelia Potec, Mihai Leu, Valeria van Groningen Răcilă, Mihai Covaliu sau Laura Badea. Luptătoarea Alina Vuc, dublă vicecampioană modială și europeană și calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a oferit echipamentul cu care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio. Cosmin Girleanu, singurul boxer român calificat la JO de la Tokyo, a oferit medalia de campion national de seniori, câștigată anul acesta, alături un tricou și de o pereche de mănuși semnate de Mihai Leu. Iar Mihai Leu, fostul campion mondial la box și campion național la raliuri, a oferit pentru licitație o cămașă de raliu cu autograf.