Vineri (10.04), conducătorii cluburilor angrenate în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2019/20, au participat la o videoconferință alături de conducerea Federației Române de Baschet. În cadrul acesteia s-a discutat pe marginea situației actuale, la distanță de o lună de la suspendarea activității, respectiv în condițiile în care autoritățile române au anunțat că vor prelungi starea de urgență de pe teritoriul țării.
Această măsură afectează în mod direct activitatea sportivă, dar și activitatea ce merge în paralel cu ea, care sprijină, moral și financiar sportul de performanță și implicit echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea. În cadrul amintitei întâlniri desfășurate în mediu online, conducerea CSM Oradea a fost reprezentată de directorul clubului, Șerban Sere.
Domnia sa a vorbit despre această ședință și efectele discuției de vineri, respectiv măsurilor aflate în vigoare, asupra echipei orădene și a întregii suflări baschetbalistice din țara noastră.
“Am participat la ședința online a președinților de cluburi din Liga Națională de baschet masculin, alături ceilalți conducători, respectiv de reprezentanții conducerii Federației Române de Baschet. Nu se va propunța o decizie acum sau în zilele următoare. Referitor la opțiunile echipelor din LNBM, 15 din totalul de 16 echipe au agreat ideea anulării sezonului competițional. Deci o majoritate covârșitoare a opinat că actualul sezon nu poate fi completat.”
Se vorbește foarte mult despre temerile cu privire la imposibilitatea de a complete acest sezon. Putem să detaliem și să explicăm cât mai concret de ce nu poate fi completat sezonul 2019/20?
“Este o sumă de factori care conduce spre concluzia că sezonul nu va putea fi reluat. Vorbesc acum ca un întreg, nu fac referire exclusiv la CSM Oradea. Totul pornește de la ideea că majoritatea angajamentelor semnate de cluburi cu sportivii au valabilitate până la sfârșitul lunii mai. Ori autoritățile române au anunțat deja că vor prelungi starea de urgență pentru încă 30 de zile. Dacă se iese din această situație la mijlocul lunii mai, atunci vom avea două săptămâni să completăm sezonul. Fizic ne va fi imposibil să facem acest lucru, întrucât mai avem câte 5-6 meciuri din sezonul regulat, respectiv între 9-15 meciuri de disputat în playoff.
Toate cluburile au jucători din SUA, Europa și chiar Africa. Nu știm la momentul acela ce restricții de călătorie vor exista, dar e firesc să ne așteptăm ca până la mijlocul lunii mai situația din punct de vedere al relaxării restricțiilor de călătorie să nu fie foarte pronunțată. Prin urmare s-ar putea ajunge la situația în care majoritatea jucătorilor să nu se poată întoarce în România.
O altă problemă rezultată de pe urma situației actuale, este, așa cum se știe la ora actuală. Oricine intră pe teritoriul României trebuie să petreacă două săptămâni de carantină instituționalizată. Asta implică, pe de o parte prelungirea perioadei în care jucătorii nu pot fi la dispoziția echipei, dar în același timp reprezintă alte cheltuieli suplimentare și nu cred că este în regulă să încărcăm și mai mult lista de cheltuieli pe care le avem ca țară.
Să presupunem că autoritățile vor permite reluarea activității sportive. Aceasta se va face cu restricții, fără nicio îndoială. Mă gândesc aici la spectatori și la posibila variantă de a juca meciurile fără participarea lor. Publicul spectator joacă un rol esențial în sportul de performanță, lucru pe care noi îl știm foarte bine pe baza celor experimentate de-a lungul anilor. Din punctul meu de vedere sportul nu mai este același fără public.
Există și o problemă de natură pur sportivă. După o perioadă atât de lungă în care nu a existat activitate sportivă, la mijlocul lunii mai fiecare jucător din Liga Națională va avea două luni în care a fost departe de echipă. Perioadă în care sportivii nu au avut pur și simplu acces la facilitățile de care beneficiază în mod obișnuit, adică vor avea nevoie de 3-4 săptămâni în care să intre în formă fizică, fără să mai discutăm despre forma sportivă. Și aici aș adăuga că din sezonul 2019/20 a rămas de disputat cea mai importantă parte, playoff-ul, acolo unde efortul este maxim. Prin urmare, după două luni de nefăcut mai nimic este imposibil să-i aducem pe sportivi în formă sportivă optimă pentru ce a mai rămas de jucat.”
Echipa de baschet CSM CSU Oradea se afla într-o poziție solidă la momentul întreruperii activității sportive.
“Firește, noi ca și club ne-am fi dorit să respectăm competiția și să ducem sezonul la bun sfârșit. Mai ales că ne aflam într-o poziție privilegiată, care ne permitea să aspirăm la titlul de campioni naționali mai mult ca oricând. Ne aflam pe un culoar foarte bun. Dar, în aceste momente am înțeles care sunt prioritățile.”
Ce urmează pentru baschetul românesc și echipele angrenate în competiție?
“Este limpede că avem timp să ne gândim la ce se va întâmpla dincolo de sezonul 2019/20. În primul rând cum, în ce condiții, ne vom relua activitatea ca și cluburi. Suntem obligați practic să ne gândim la strategia pentru sezonul următor. Deocamdată este prematur să acționăm, dar cu siguranță ne gândim la stagiunea 2020/21.
Din păcate la momentul actual există posibilitatea să dispară unele echipe din baschetul românesc. Asta este fără îndoială o primă consecință a acestei situații, pe care cu siguranță o vom remarca. Principala preocupare este de a salva centrele de baschet, chiar dacă impactul financiar nu va mai fi același.
E foarte important să continuăm, să transmitem un mesaj întregii comunități baschetbalistice din țară că trebuie să o luăm de la capăt. Să reîncepem să ne dezvoltăm, să punem accentul pe copii și sectorul juvenil.”
Care sunt efectele pentru părțile implicate în echipa orădeană?
Baschetul este nu doar un fenomen de natură sportivă. El este un fenomen social, ce implică jucătorii, staff-ul tehnic, medical și administrativ, suporterii, sponsorii, partenerii, colaboratorii. Toți au un rol foarte important și bine definit în ceea ce privește buna desfășurare a activității. În prezent toți sunt afectați de această situație. O parte a lor înregistrează pierderi, alții au un deficit de imagine, iar faptul că întrecerea sportivă a fost stopată chiar înaintea playoff-ului reprezintă un minus semnificativ în ceea ce privește pierderile înregistrate.
În perioada ce urmează vom căuta soluții de a ne revanșa față de ei. Căutăm să îmbinăm lucrurile și să armonizăm situația în așa fel încât toate părțile afectate să fie răsplătite pentru eforturile depuse și pentru faptul că ne-au fost alături în acest sezon. Mulțumesc tuturor pentru faptul că au înțeles situația și au manifestat intenția de a rămâne alături, de a fi împreună în această perioadă dificilă. Avem convingerea că uniți vom trece peste acest moment de grea încercare pentru toată lumea. De asemenea, păstrăm speranțe că după această pandemie ne vom revedea cu toții mai puternici și vom continua să colaborăm.
Vorbind despre CSM CSU Oradea și cu precădere despre publicul care sprijină echipa cu regularitate, ce se poate spune în prezent?
“Aș vrea să le transmit celor care ne urmăresc că apelez la răbdarea lor și îi rog să înțeleagă că în prezent la modul concrect nu putem să facem altceva decât să-i informăm și să-i ținem la curent cu evoluția lucrurilor. Cu siguranță noi vom depune toate eforturile pentru a ține steagul sus. Scopul nostru este să construim o echipă competitivă imediat după reluarea activității. Vreau să-i asigur pe suporteri că vom face absolut tot ce ne stă în puteri pentru a menține echipa la un nivel cât mai ridicat posibil. Sigur, este prematur să vorbim acum despre condiții.
Vreau să mulțumesc suporterilor pentru susținerea de care au dat dovadă de-a lungul sezonului, dar și în perioada scursă de la suspendarea activității. Ne dorim în continuare o colaborare cât mai transparentă cu ei și vom continua să-i ținem la curent cu activitatea clubului și a echipei de baschet în măsura relaxării restricțiilor și a reintrării treptate în ritm de lucru. Consider că trebuie să rămânem uniți în perioada asta, chair dacă trebuie să ne distanțăm fizic unii de alții. Îmi doresc să ieșim din această criză sănătoși, împreună și mai puternici.”