Categories Atletism

Cineva în măsură să dea sfaturi în perioada asta!!!

Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo reprezintă un moment dificil pentru sportivii calificați, dar și pentru cei care încă speră să facă parte din delegația olimpică a României. Constantina Diță (foto, 50 ani) a reușit în 2008, la Beijing, să cucerească aurul olimpic în proba de maraton feminin. Le cere sportivilor să ia partea bună a lucrurilor și să profite de pe urma deciziei CIO.

Ce trebuie să facă un sportiv deja calificat ca să se mențină în formă și să nu își piardă moralul?
”Dacă aș fi în situația lor, singurul gând care îmi trece prin minte este să muncesc mai mult. Acum este momentul să arăți că ai stofă de campion. Va reuși cel care va trece cu bine peste această perioadă. Este imposibil să nu te califici. Eu m-aș motiva și mai mult și aș încerca să îmi demonstrez că pot ajunge la Jocurile Olimpice. Altfel spus, menntalitate de învingător”

Ce spuneți despre amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo?
”Pe de o parte, este bine că Jocurile Olimpice au fost amânate. Pe de altă parte, este greu pentru sportivi. Trebuie să se pregătească încă un an și să se adapteze la ce va fi. Sunt încă foarte mulți sportivi care nu nu s-au calificat. Unii dintre ei au la dispoziție această perioadă pentru a fi mai buni”

Constantina Diță a devenit campioană olimpică la Beijing – 2008. S-a impus în proba de maraton feminin, la vârsta de 38 de ani, cu timpul de 2h26m44s. Pe locul doi s-a clasat kenyanca Catherine Ndereba, iar medalia de bronz a fost cucerită de Zhou Chunxiu.

Vă mai aduceți aminte de ziua de 16 august 2008?
”Cu siguranță. Niciodată nu o să uit acea zi. M-am trezit la trei dimineața. Am luat micul dejun, am pus echipamnetul în geantă și am plecat spre proba de maraton. Am avut emoții mari. Știam cine era la start alături de mine și îmi doream enorm medalia de aur. Am muncit mult pentru ea. O doream încă din 2004, dar nu a fost să fie”

Constantina Diță a încheiat pe locul 20 proba de maraton feminin a Jocurilor Olimpice de la Atena – 2004.

”Cursa de la Beijing a fost plină de emoții. Antrenorii ne-au ținut companie. Erau pe biciclete și fiecare își încuraja sportiva sa. Asta s-a întâmplat până la kilometrul 28, după care a fost liniște. Am evadat din pluton și la punctul de alimentare de la kilometrul 30 mă așteptam să îmi văd antrenorul, dar nu îl mai vedeam. Nu știam ce se întâmplă. Am fost puțin speriată, pentru că nu știam ce se întâmplă în spatele meu. A ajuns la stadion după ce eu am trecut de finish. Tuturor antrenorilor li s-a interzis să continue traseul. Am bănuit că au fost opriți pentru ca adversarele sportivelor din China să nu mai aibă susținere și coordonare. Nu știu dacă a fost așa. Este o simplă bănuială. În orice caz, evadarea mi-a adus medalia. Ratam titlul olimpic, dacă eram aproape de ele înainte de finish”

Constantina Diță face parte din categoria selectă a campionilor olimpici. Iar ea se diferențiază prin faptul că s-a impus în proba probelor, maratonul. A participat la trei ediții de vară ale Jocurilor Olimpice, iar pe 23 ianuarie a împlinit 50 de ani.

PERFORMANȚE CONSTANTINA DIȚĂ
2004 – locul 20 Jocurile Olimpice de la Atena (maraton)
2004 – locul 1 Maratonul de la Chicago (maraton)
2004 – locul 3 Campionatele Mondiale de Semimaraton (semimaraton)
2005 – locul 1 Campionatele Mondiale de Atletism (maraton)
2007 – locul 3 Maratonul de la Londra (maraton)
2008 – locul 1 Jocurile Olimpice de la Beijing (maraton)
2012 – locul 86 Jocurile Olimpice de la Londra (maraton)

About Author