Lucian Bute: Am boxat 12-13 meciuri pentru titlul mondial

Fostul campion mondial la box profesionist Lucian Bute (foto) a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că includerea sa în Panteonul Sportului din Quebec este o distincţie pe care autorităţile canadiene i-au oferit-o pentru realizările sale din boxul profesionist.

Este o distincţie care mă onorează, după ani şi ani de muncă şi performanţele pe care le-am realizat în boxul profesionist acum au venit şi laudele, ca să le spun aşa. Este o onoare pentru mine să fiu alături de cei mai mari sportivi pe care i-a dat Canada, sunt sportivi de renume. E una dintre cele mai frumoase realizări. Este o distincţie primită după ce te retragi din activitate, un fel de „Hall of Fame”, este una dintre frumoasele şi importantele distincţii pe care le-am primit şi este cea mai onorantă. Este o realizare pentru mine şi o mândrie”, a declarat Lucian Bute, într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, retragerea activitatea sportivă în februarie 2017 a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o la 39 de ani în sportul unde timp de cinci ani a fost campion mondial.

„Oficial retragerea am anunţat-o anul trecut pentru că am vrut să fiu sigur de decizia pe care o iau. Dar, după ultimul meu meci, din februarie 2017, hotărârea era luată oarecum, am lăsat un pic timpul să treacă să mă asigur că este cea mai bună decizie pe care o iau. Eu nu sunt tipul de sportiv care astăzi se retrage şi mâine revine. Pentru mine lucrurile erau oricum clare după ultimul meci din 2017, era suficient, aveam 39 de ani, realizasem ce realizasem, fusesem campion cinci ani. Am boxat 12-13 meciuri pentru titlul mondial, mare lucru nu mai aveam ce să demonstrez. Ca să mai am un meci sau două îmi puneam în pericol oarecum sănătatea. La o săptămână după ultimul meci s-a născut primul meu copil şi m-am concentrat mai mult pe familie şi sănătate”, a adăugat Lucian Bute.

De asemenea, acesta a mai spus că nu intenţionează să revină în ring după modelul fostului campion al greilor Mike Tyson care la peste 50 de ani doreşte să boxeze din nou la cel mai înalt nivel.

„Din punctul meu de vedere şansele pentru o revenire sunt zero pentru un meci oficial. Poate aşa, de amuzament, cu copiii, da, dar într-un un meci oficial, categoric nu”, a conchis fostul campiona mondial IBF la supermijlocie.

Acesta va fi inclus anul viitor în Panteonul sporturilor din Quebec, pentru performanţele realizate în cariera sa de puglist. Lucian Bute şi-a anunţat încheierea carierei în martie 2019, la vârsta de 39 de ani. Acesta a susţinut ultimul său meci din cariera profesionistă pe 24 februarie 2017, la Quebec City, pierzând prin KO în faţa columbianului Eleider Alvarez.

De asemenea, acesta şi-a apărat cu succes de nouă ori titlul mondial IBF la supermijlocie între 2007 şi 2012. A încheiat cu un palmares la profesionişti de 32 de victorii (25 KO) şi 5 înfrângeri (2 KO). El are în palmaresul său de boxer amator o medalie de bronz la Mondialele din 1999, de la Houston, dar şi o medalie de aur la Jocurile Francofoniei din 2001 de la Ottawa-Hull (Canada), ambele la categoria welter.

About Author