Eram convins că în Ministerul Tineretului și Sportului este haos, și nu de ieri de azi, pentru că sportul românesc a luat-o pe tobogan la puțin timp după Revoluția din Decembrie ’89. Nu ne-am propus o analiză atât de profundă, ar curge multă cerneală, chiar de toate culorile politice, o să vorbim de vremurile actuale, de fapte și vorbe neștiute de iubitorii sportului, de oameni care continuă să adâncească groapa în care au căzut atletismul, gimnastica, halterele, baschetul, voleiul și chiar handbalul, ordinea este aleatorie. Mai ales că, cam tot ce urmează sunt gândurile și declarațiile unui om din preajma Ministerului, un om informat, care a fost pe acele holuri, care mai merge din când în când pe-acolo și care a dorit să-și descarce sufletul, după ce ani de zile a acumulat gesturi și fapte ministeriale negative. Și, mai în glumă, omul nostru era și un pic sceptic, că n-aș publica tot ce spune el.
…Vreau să vorbesc despre Ministerul unde ar trebui să lucreze cei mai buni manageri din sport, cei mai capabili coordonatori, care știu drumurile spre marea performanță. Dar nu mai este demult așa, pentru că influențele politice au dus la dezorganizarea serviciilor ministeriale. Schimbarea miniștrilor la fiecare 6 luni sau un an, a dus la o mare nesiguranță a angajaților, lăsând loc celor care aveau tupeul și gura mai mare, să urce vertiginos pe scara funcțiilor.
Echipa de scrimă, medalie de aur la Rio
Dezastrul rezultatelor la jocurile olimpice a-nceput în ciclul olimpic 2013 – 2016, perioadă când Ministerul Sportului a schimbat patru miniștri – Carmen Tocală, mai 2012-ianuarie 2013, Nicolae Bănicioiu, ianuarie 2013-martie 2014, Gabriela Szabo, martie 2014-noiembrie 2015, și Elisabeta Lipă, noiembrie 2015-ianuarie 2017. Ce să mai înțeleagă și olimpicii din această sarabandă a schimbărilor, când să mai aplici anumite programe și să respecți politicile de pregătire? Nimeni nu s-a mai temut că nu-și face treaba cum trebuie, ca dovadă că la JO de la Rio, din 2016, sportul românesc a-nregistrat multe recorduri negative, nu numai în arenele de concurs:
Maria Holbură, singura gimnastă calificată la Tokyo 2021
Prima olimpiadă când gimnastica nu duce echipa feminină la concurs
Prima oară în istoria sportului românesc când două loturi sunt prinse dopate cu substanțe interzise, cele feminin și masculin de la caiac-kanoe, și sunt excluse din delegația olimpică, cu doar două luni înaintea plecării spre Brazilia
Și încă o premieră – poliția a descoperit o afacere cu echipamentele sportive ale olimpicilor și a descins la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, de unde a ridicat documente și alte probe ale acestei afaceri. De altfel, în plină Olimpiadă, șeful COSR Alin Petrache a fost nevoit să se întoarcă în țară, ca să dea cu subsemnatul la sediul Poliției
Atletismul nu figurează pe lista medaliaților, în ciuda faptului că a avut cel mai mare număr de participanți, 22
După o lună de la revenirea în țară, halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost nevoit să returneze medalia de bronz, pe motiv de doping
La Casa românească din Satul Olimpic de la Rio, ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, s-a dezbrăcat de caracter și s-a certat ca la ușa cortului cu șeful COSR, Alin Petrache, ba chiar i-a strigat că le-a dat la toți bani ”și pe gură și pe nas”, semn că nu tot mereu banii aduc și performanțele
Dar să revenim în clădirea din Vasile Conta 16, unde se află sediul MTS – când a venit ca ministru, Lipă n-a vrut să colaboreze cu Mihai Căpățână, un director extrem de capabil și cu state vechi în structurile ministeriale. Lipă l-a promovat pe unul Jianu, care începea o ascensiune periculoasă, pentru întreg sportul românesc.
Argint la Rio pentru tenismenii Horia Tecău și Florin Mergea
În 2017 Lipă a plecat și a venit Dunca – noul ministru nu l-a agreat pe Jianu și i-a dat autoritate din nou lui Mihai Căpățână, ca o recunoaștere a meritelor sale. Dar Căpățână a avut, în același an 2017, un atac cerebral și n-a mai fost capabil să-și exercite funcția, care i-a revenit, din nou, lui Jianu. După apariția meteorică a Ioanei Bran, un ministru care n-a dansat decât o vară, apare Constantin Bogdan Matei, poate cel mai slab funcționar din cei 23 care au trecut pragul MTS. Matei nici nu respira, fără să-i ceară părerea lui Jianu, iar toate acestea au făcut din Jianu un om puternic și înfumurat chiar și față de colegii săi. Dar Matei a plecat, cu 2,75 nota la titularizare nici nu știu cum a ajuns într-o astfel de funcție.
A venit Stroe, un tip ceva mai citit, cu discurs, care poate să vorbească liber, fără să spună ceva interesant, desigur. Sunt maldăre de adresa și documente care trebuie semnate, dar el le evită, de teamă să nu se angajeze cu ceva. Ministrul Stroe a promis că în fiecare zi de marți ușa lui este deschisă pentru președinții de federații, chiar s-a întâmplat asta, dar a fost o singură data, pentru că în săptămânile care au urmat nu s-a mai ținut de promisiune.
Din păcate, actualul ministru este cam infatuat, nu prea își salute subalternii și nici nu stă de vorbă cu ei. Sigur, se simte novice în sport, dar ca să nu relaționezi cu oamenii, asta este chestie de educație. Stroe a venit cu doi consilieri, pe care îi pune să se intereseze de tot ce se întâmplă în Minister și-i întreabă ce-ar mai trebui să facă.
Nu știm dacă întâmplarea cu transmisia aceea live, de la el de-acasă, a fost regizată, iar mișcarea camerei de luat vederi a fost intenționată, cert este că apariția ministrului în chiloți, la o emisiune televizată de sport, ne face să spunem că Ministerul Sportului este un fel de platformă unde sunt expuse cele mai needucate persoane, cei mai slabi manageri – și i-aș mai adăuga în această categorie pe Crin Antonescu, ministrul care a ”furat” Baza Voința, ca să i-o dea lui Năstase, apoi pe Octavian Morariu, un oficial care a fost descoperit că făcea afaceri pe seama sportului, chiar și lui Octavian Bellu îi accord o bilă neagră, pentru că n-a rezolvat problemele Federațiilor de Box și Ciclism, Monica Iacob Ridzi, un ministru care a plecat direct la pușcărie, din fotoliul ministerial.
Și tot la capitolul persoane îndoielnice le numim și pe Sorina Plăcintă, cu mari probleme în justiția românească, și pentru ea, și pentru fiul ei, și pe Carmen Tocală, poreclită Șulfa, în interiorul Ministerului, și pe Gabriela Szabo, pentru neimplicare, și pe Elisabeta Lipă, pentru primul dezastru olimpic din sportul românesc, și pe Bogdan Matei, pentru acea notă de 2,75 de la titularizare, cât și pe Ionuț Stroe, ca fiind cel mai ridicol ministru din sportul românesc.
Și gândiți-vă, dacă la fel se petrec lucrurile și în celelalte ministere, atunci avem răspunsurile la toate întrebările noastre, și din agricultură, și din economie, și din turism. Acum știm de ce trăim greu și de ce nu am făcut niciun pas înainte, după mai bine de 30 de ani de la Revoluție – ne-au condus proștii, hoții, tupeiștii, oportuniștii, într-un cuvânt!
P.S. Îi mulțumesc celui care mi-a trimis acest material și trebuie să recunosc că sunt întru totul de acord cu el…
Ziarul de Investigații