În funcție de sport sau de intensitate, o oră de mișcare înseamnă un număr diferit de calorii consumate. Cu toții am auzit în ultimii ani o mulțime de lucruri despre calorii și aportul caloric al alimentelor, dar oare știm cu adevărat ce este o calorie? Caloria este unitatea de măsură a energiei pe care 100 de grame dintr-un aliment o furnizează. Atunci când mâncăm, ne alimentăm cu calorii. O parte dintre acestea se consumă în mod natural, cu ajutorul funcției metabolice, iar o parte se depozitează în organism sub formă de grăsime.
Pentru a evita ca depunerile de grăsime să ne afecteze viața, este foarte important să combinăm o alimentație sănătoasă cu activitatea zilnică. Este de recomandat să facem mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru a menține masa musculară activă. Cu cât activitatea este mai intensă, cu atât consumul energetic va fi mai mare și, în consecință, arderea caloriilor va fi mai amplă.
Iată cele trei tipuri de alergare care te ajută să arzi caloriile, cu mențiunea că rezultatele au reieșit în urma unui studiu făcut pe un adult de vârstă medie și cu o greutate de 75 de kilograme.
Tu știi câte calorii arzi într-o oră de mișcare?
Alergatul cu 8 km/oră: 610calorii/oră
Alergarea lejeră sau chiar mersul rapid are o eficință mai mare în prima parte a zilei. În cazul în care vrem să slăbim, vrem să consumăm mai degrabă grăsimile decât zahărul din sânge. Pentru că dimineața nivelul glicemiei este mai scăzut, alergarea matinală va face organismul
să consume rezervele de grasime pentru a susține efortul.
Alergatul pe scări: 655 calorii/oră
În afară de beneficiile generale pe care le aduce organismului, alergatul pe scări intensifică tonifierea gambelor și întărește musculatura abdominală, prin urmare ajută alergătorul să capete o rezistență crescută la alergarea pe teren plat.
Alergatul cu 12,8 km/oră: 860 calorii/oră
Deși nu este la îndemâna oricui să alerge o asemenea distanță într-o oră, acest tip de efort este, cu siguranță, unul foarte potrivit pentru arderea caloriilor acumulate. De menționat pentru acest tip de alergare că este de recomandat ca, la fiecare 10 minute de alergare, să se ia un minut de repaus pentru a nu suprasolicita corpul pe parcursul orei de efort, mai ales că alergarea trebuie să însemne plăcere.