Joi (09.07), s-a desfășurat o ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet. În cadrul acesteia au fost stabilite o serie de amănunte cu privire la sezonul competițional 2020/21 în Liga Națională de baschet masculin și Cupa României la baschet masculin.
Liga Națională
Sistemul competitional
Indiferent de numărul echipelor înscrise competiția se va desfășura într-un format cu o singură grupă valorică.
Faza 1: se joaca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, în urma cărora se face clasamentul.
Faza 2: se formeaza doua grupe: locurile 1-8 și locurile 9-N.
Locurile 1-8 (Playoff)
Se dispută trei faze (sferturi de finală, semifinale și finala) pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Se va juca pentru locurile 5-8, însă pe sistemul cel mai bun din trei meciuri. Finala mică, locurile 5-6 și 7-8 se dispută tot pe sistemul cel mai bun din trei meciuri.
Locurile 9-N (Playout)
Toate confruntările se dispută pe sistemul cel mai bun din trei meciuri.
Astfel, la finalul competiției se va decerna titlul de campioană a LNBM, iar echipele de pe ultimele două locuri (din playout) vor juca la începutul sezonului 2021/22 un baraj cu echipele de pe primele două locuri din Liga 1, pentru a stabili echipele care vor intra în LNBM în sezonul 2021/22. Jocurile din baraj se vor desfășura conform regulilor LNBM sezon 2021/22.
Cupa României
Formatul ediției 2020/21 va fi stabilit în functie de numărul echipelor participante (înscrise), se vor juca 2-3 tururi în sistem dublă manșă eliminatorie, iar cele mai bune patru vor participa la turneul final organizat în sistem Final 4.
În Cupa României se joaca după aceleasi reguli ca în LNBM, cu mențiunea că regula românilor diferă: fiecare echipă trebuie să joace cu 2 jucători români pe toata durata jocului, dintre care cel puțin un jucător român să fie U23 (născut după 1 ianuarie 1998).
Calendarul competițional
Liga Națională de baschet masculin – ediția 2020/21 va începe în data de 10 octombrie 2020 și se va termina în intervalul 2-12 iunie 2021.
Cupa României la baschet masculin – ediția 2020/21 va începe în 3 octombrie, cu prima manșă din turul 1, iar Final Four-ul va avea loc în perioada 5-6 februarie 2021.
Înscrierea în LNBM și CRM: au drept de înscriere cluburile care au participat în LNBM în sezonul 2019/20, care s-au clasat pe locurile 1-16. Echipele care se înscriu în LNBM 2020/21, au obligația să participe și în Cupa României și Supercupa.
Termen limită pentru înscriere LNBM și CRM – 15 iulie 2020.
Tragerea la sorți LNBM și CRM – va avea loc pe 24 august 2020, la sediul FRB, după validarea înscrierilor participanților de către Consiliul Director.
Taxa inscriere: LNBM și CRM: 10.000 euro (include și taxele de viză și legitimații pentru sportivi și oficiali). Plata tranșei 1 din Taxa de înscriere, în valoare de 5000 euro, se va face până în data de 20 august 2020; plata tranșei 2 din Taxa de înscriere se va achita înainte de începerea fazei 2 a LNBM (play-off/play-out).
Condiții de validare
Datorii către FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB pana la 20 august vor suporta sanctiunile hotarate de CD.
Infrastructura: echipele trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba 2 tabele de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri, suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 400 de locur,i sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video.
Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau decizii BAT: sanctiunile se vor stabili de catre CD, in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile.
Participarea in Campionatul National de juniori: Echipele din LNBM sunt obligate sa aiba 2 echipe de juniori inscrise in Campionatul National U13 – U18, editia 2020-2021. Echipele de juniori pot fi propri sau in colaborare. Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune conform RS LNBM.
Participare in LNBM 3×3 si CRM 3×3, 2020-2021: nu mai este obligatorie. Inscriere in cupele europene: in sezonul 2020-2021 nu mai este obligatorie.
Perioada de transfer
3 august – până cu 72 ore inainte de primul joc din LNBM; echipele, cu exceptia celor care participa in cupele europene organizate de FIBA Europe, vor avea dreptul sa transfere, sa aiba in L18 si sa inregistreze in foaia de arbitraj maxim 6 jucatori straini, indiferent de tara de origine; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini sau romani pana la 28 februarie 2021; in perioada 1-31 martie 2021 echipele mai au dreptul la un transfer prin care sa inlocuiasca un jucator foarte grav accidentat, cu aprobarea Comitetului Executiv.
Echipele participante in cupele europene, organizate de FIBA Europe, au dreptul sa transfere in plus un jucator strain, inainte sau in timpul competitiei internationale, cu drept de joc in LNBM si CRM doar pentru perioada participarii in competitia internationala. In competitiile interne pot sa inregistreze pe foaia de arbitraj maximum 6 straini (indiferent de tara de origine). La incheierea participarii in competitia internationala, echipa respectiva va renunta la unul dintre cei 7 jucatori straini.
Alte taxe
Taxa jucator strain: 1500 euro
Taxa transfer jucator roman: 550 lei
Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): 2.000 de euro pe an de jucator in LNBM. FRB va directiona banii catre antrenorul care l-a descoperit si cluburile formatoare conform unei proceduri stabilite de CC Antrenori, retinand un comision de 10%. Jucatorul tanar primeste drept de joc numai dupa achitarea taxei de formare.
Lista jucatorilor cu drept de joc: va fi de maximum 18 jucatori (L18). Jucatorii straini: echipele participante, cu exceptia celor care participa in cupe europene, au dreptul sa transfere, sa aiba in lotul largit si sa inregistreze pe foaia de arbitaj maximum 6 straini.
Regula românilor
in LNBM – fiecare echipa trebuie sa joace cu cel putin un jucator roman prezent in permanenta pe teren, dar in SF 1 si SF 2 acesta sa fie sub 23 de ani (U23).
in CRM – fiecare echipa trebuie sa joace cu doi jucatori romani, tot meciul, dintre care cel putin unul dintre acestia sa fie sub 23 de ani (U23).
Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi minimum 2 antrenori (antrenor principal si antrenor secund) si maximum 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara;
Barem arbitraj și comisar
In LNBM si CRM, baremul brut va fi cel din sezonul trecut. Pentru ceilalti oficiali si asistenta medicala, LNBM si CRM, raman aceleasi baremuri din sezonul 2019-2020. Plata baremurilor pentru arbitri si comisar se va face de catre clubul gazda, in baza unui contract incheiat cu arbitrii/comisarii, conform unei proceduri care va fi comunicata ulterior. Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele din LNBM si CRM.
Retragere din competitie
retragere inainte de inceperea competiei – sanctiuni: amenda 2.500 euro + se va pierde taxa de inscriere.
retragere in timpul competitiei – sanctiuni: amenda 5.000 euro + se vor pierde taxa de inscriere si drepturile TV.
In functie de numarul echipelor inscrise si de evolutia pandemiei, Consiliul Director al FRB poate modifica calendarul LNBM/CRM si chiar sistemul competitional.