Categories Fotbal

Dacă în China se poate, se poate oriunde

Cosmin Olăroiu, tehnicianul celor de la Jiangsu Suning a povestit pentru „Weekend Adevărul“ cum a revenit viaţa chinezilor la normal, după ce aceştia au reuşit să oprească răspândirea coronavirusului prin respectarea unor reguli stricte.

Cosmin Olăroiu a plecat din România spre China, mai întâi, spre finalul lunii martie. Adică, exact când, în Europa, pandemia începuse să facă ravagii! În acel moment, planul chinezilor era să dea drumul la campionatul intern de fotbal, la data de 18 aprilie.

Oricum, startul noului sezon fusese deja amânat, de la 22 februarie. Doar că, între timp, deşi fotbalul s-a reluat în toată planeta, în China încă nu se joacă! Superliga va porni la drum, abia din acest weekend, într-un nou format, menit să reducă deplasările echipelor, şi cu nişte măsuri extrem de dure. Aflat pe banca celor de la Jiangsu Suning, din martie 2018, Cosmin Olăroiu ne-a povestit cum se face că, spre deosebire de fotbalul românesc, unde COVID-19 îşi face de cap, în China, n-a apărut nici măcar un caz, în loturile celor 16 formaţii din Superligă.

„Weekend Adevărul“: Startul campionatului era programat pentru 18 aprilie. V-aţi şi dus acolo ca să pregătiţi echipa. Ce s-a întâmplat apoi? Cosmin Olăroiu: Oficialii fotbalului şi-au dorit, într-adevăr, să începem competiţia în aprilie, dar n-au primit permisiunea Guvernului.

De aceea, m-am şi întors în România şi am fost acasă, când la noi era stare de urgenţă. Cât am fost eu în România, echipa se antrena, iar eu urmăream, coordonam totul, şedinţele de pregătire şi meciurile amicale, online. Când s-a stabilit data începerii campionatului, acum aproape o lună, m-am întors în China. Cum e viaţa acolo? Relaxată. Pentru ei, lupta cu noul coronavirus e ca şi câştigată. Mai apar nişte cazuri, dar foarte puţine şi, de obicei, sunt „de import“. Şi iau imediat măsuri. Dacă vorbim de mici focare, izolează zona în care apar cazurile respective. În rest, în oraşe, în viaţa de zi cu zi, totul a revenit la normal.

Ce măsuri s-au luat, în privinţa fotbalului, ca să fie evitată apariţia unor focare, la diferite echipe?

Uite, noi, de luni, am venit aici, la Dalian. Noul campionat are două grupe de câte opt echipe. Noi, cei de la Jiangsu, suntem în grupa A şi ne vom juca meciurile la Dalian. Stăm la acelaşi hotel cu celelalte şapte echipe care fac parte din grupa A a campionatului.

Fiecare echipă ocupă un etaj al hotelului. Regulile sunt foarte stricte şi se respectă la milimetru. Purtăm mască în spaţiile închise, ne spălăm des pe mâini, avem soluţii dezinfectante la noi, în geantă, mereu. Apoi, dacă vreun jucător sau oficial de la o echipă vine la etajul unde suntem noi cazaţi, automat, primeşte două etape de suspendare!

Dar, oricum, nu se pune problema ca cineva să facă aşa ceva, fiindcă aici regulile nu se discută. Se respectă şi atât. Şi aveţi unde să faceţi antrenamente, dacă sunt opt echipe cazate în acelaşi hotel? Bineînţeles, avem în apropiere vreo zece terenuri de antrenament. Iar meciurile le vom juca pe trei stadioane diferite, din oraş. E o organizare impecabilă aici. În plus, periodic, facem teste.

Şi cât timp veţi sta în regimul asta de izolare, de cantonament?

70 de zile. De ce 70 de zile? Fiindcă, în această perioadă, se vor juca cele 14 meciuri din grupa noastră. Apoi, primele patru clasate merg în play-off-ul pentru titlu, unde vin şi celelalte patru clasate din grupa B, iar ultimele patru clasate, din cele două serii, se duc în play-out. Despre COVID-19 ce părere aveţi? Din păcate, e o boală care se răspândeşte, din cauza lipsei noastre de responsabilitate.

Dacă am respecta nişte reguli minime, de bun simţ, n-am avea problemele pe care le avem în România

About Author