Categories Editorial

Dezastrul sportiv continuă!!!

Geaba a strigat PRO TV-ul tot felul de propoziții patriotico-mobilizatoare pentru a strînge telespectatori la meciurile echipei naționale (în fapt, problemă de audiență a postului!) că România fotbalistică s-a umplut de sînge. În cîteva zile, echipele naționale au suferit trei înfrîngeri rușinoase.

Două cu echipa mare și una la tineret, în meciul cu cu Ucraina. Geaba se va organiza Campionatul European și în România. Noi mai încăpem doar ca spectatori și ca telespectatori. Și jucătorii români, la fel. Și vedetele fotbalului românesc, așijderea. Să vadă cum joacă alții și să bage la cutie. Tehnică, mobilizare, condiție fizică și putere de luptă. Astea nu le știm. Cu mingicăreala și cu fițele nu mai ieșim din Balcani. Trăsăturile pentru marile competiții ne lipsesc. Și nu le au nici oamenii implicați în fotbal. O atitudine de șmecheri trăznește din toate. Plus ceva care seamănă mai degrabă a păcăleală! Se vede și la Ianis Hagi, și la ceilalți. Pentru că asta au învățat. Ani de zile, au văzut la cei care conduc fotbalul românesc o atitudine similară. Noi am brevetat fotbalul ca șmecherie, ca mingicăreală de făcut ”mișto” de adversar, nu de depășit și de învins.

De la cine să învețe tinerii noștri fotbaliști ce este lupta? De la Mircea Sandu? De la Adrian Mutu? De la președintele FRF cel nou? Este de mirare că generația de tineri, după răbufnirea din Italia, a fost dată pe mîna lui Adrian Mutu? Ce model este Mutu? Unul de luptă pe teren sau în discotecă? Ce să învețe de la un jucător care o învîrtea cu mingea, dar în viață a intrat cu capul în zid de nenumărate ori? Cu droguri, cu femei, cu beții, cu afaceri, cu dispariții de la echipa națională? Cuvintele sale ar avea sens doar dacă ar fi rostite numai de altcineva. Altfel juniorii fotbalului românesc, ajunși pe mîna lui, vor visa și ei să-și facă baruri, să dea tunuri, să tragă pe nas și cum să scape de 14-15 milioane de euro pentru care sunt urmăriți.

Toată presa română s-a făcut că nu vede traseul moral al lui Adrian Mutu. A dat goluri frumoase și a găsit soluții cînd a fost treaz și antrenat. Dar a fost și răul din vestiarul echipei naționale și s-a făcut de rîs. Mutu-vedetă națională și după ce a eșuat regretabil la Chelsea a însemnat marele compromis moral din fotbalul românesc. Un compormis major făcut de toată lumea fotbalistică în fața celor tineri. Altfel, compromis grosolan în fotbal au fost și operațiunile verilor Becali (încheiate după gratii), și învîrtelile lui Mircea Sandu (aproape și el), și toată cariera gălăgioasă a lui Mitică Dragomir, a lui Pinalti, Nețoiu, Borcea și toți ceilalți.

Cum să progreseze fotbalul românesc și să ajungă la vîrful piramidei cu asemenea oameni și cu o asemenea căruță de paiațe? Nu-i de mirare că toți tinerii talentații aduși din provincie la echipele mari imită stilul lui Becali, Mitică Dragomir și al celorlalte voci dogite din fotbal. Și presa se căciulește la ei, îi găzduiește, le amplifică audiența și îi întreține ca vedete, deși ei nu depășesc condiția de paparude colorate și vesele.

Principalul ziar de sport a publicat mai zilele trecute un fragment dintr-un interviu cu Anamaria Prodan, agent de jucători români. Ea este ultima vedetă și ultimul model al celor tineri. Soțul ei antrenează pe sume enorme în Golf. Mai nou, Anamaria Prodan chiar se crede buricul pămîntului, al fotbalului și al modei. Pictorialul apărut în revista Luxury ne arată un alt om luat de valuri și de ifose.
Reproduc declarația agentului de jucători Anamaria Prodan, soția antrenorului Laurențiu Reghecampf: spune multe despre această lume găunoasă din jurul fotbalului românesc:

„Eu sunt luxul! Trăiesc în lux, nu mă mai impresionează nimic! Pe partea de management sportiv, lucrurile au mers destul de bine. Pe perioada pandemiei mi-am îndeplinit un vis, acela de a-mi vedea copilul în fruntea unul club de fotbal, nici mai mult nici mai puțin decât FC Hermannstadt”. national.ro

O cucoană înțepată pe marginea unei piscine ceva mai mare ca un lighean ”vinde” și cumpără jucători care în multe cazuri abia depășesc valoarea unor capre. Și se crede vedetă internațională și le spune celor care se dau pe mîna ei, eu sunt Luxul! Parcă Marghiola ar fi ajuns la Paris!
Lumea fotbalului românesc s-a îmbătat de glorie, putere și bani înainte de a avea rezultate și de a produce mari jucători și de a scoate echipe mari pe scena europeană. De aici vine toată hiba acestui mecanism fără mize, fără lupte, fără disperare și cu un pachet uriaș de șmecherii competiționale. Din acest climat rezultă acest fotbal care nu seamănă cu nimic. Această țurcă nu-i decît oglinda atmosferei și ierarhiilor din societatea noastră de azi.
Rezultatele naționalei noastre nu pot fi altele cîtă vreme o asemenea lume controlează fotbalul românesc!

About Author