Categories Atletism

Constantina Diță va candida la președenția FRA

Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, Constantina Diţă îşi propune să viziteze toate cluburile din ţară pentru a vedea condiţiile de pregătire de care beneficiază atleţii români. Consideră că atletismul românesc este pe o pantă descendentă, motiv pentru care se gândeşte serios să candideze la preşedinţia FRA

Constantina Diţă (foto), un nume istoric pentru atletismul românesc. La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 a reuşit să cucerească medalie de aur la proba de maraton, depăşind sportive din Kenya sau China. Este visul oricărui atlet să cucerească aurul la Olimpiade, iar performanţa Constantinei Diţă este cu atât mai frumosă cu cât a fost obţinută la vârsta de 38 de ani, fiind cea mai în vârstă medaliată cu aur din istoria Jocurilor Olimpice.

Fosta atletă de la Pandurii Târgu Jiu şi Dinamo s-a stabilit în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 2000, acolo unde a continuat să se pregătească. În ultimii doi ani, Constantina Diţă se pregăteşte alături de zălăuanul Monel Sabou de care o leagă o prietenie de peste 20 de ani, de pe vremea când erau colegi la lotul naţional.

Însă, Consantina Diţă a sesizat faptul că atletismul românesc se află în prezent pe o pantă descendentă şi şi-ar dori o schimbare. Nu o aşteaptă de la alţii şi îşi propune să pună „osul la treabă” şi se gândeşte foarte serios să candideze la preşedinţia Federaţiei Române de Atletism. Vrea să viziteze toate cluburile de atletism din ţară, iar astăzi a venit în vizită la Zalău, pentru a purta discuţii cu cluburile afiliate din municipiul nostru.

„Este o ocazie importantă pentru mine şi vreau să merg pe la toate cluburile de atletism din ţară, să văd în ce condiţii se pregătesc atleţii, copii, adică viitorii campioni ai României pentru că este imporant să le creăm condiţii copiilor şi sportivilor de performanţă de la noi din ţară. Mă gândesc foarte serios să candidez la preşedinţia Federaţiei Române de Atletism. În primul rând îmi doresc să creez condiţii pentru sportivi, pentru că dacă avem condiţii de pregătire, putem avea rezultate ca şi Federaţie. Până atunci, nici rezultate nu vom avea. Sigur, nu este vorba doar de atletism, ci şi de alte sporturi. Îmi doresc să fac stadionul Iolanda Balas Soter, pentru că trebuie şi România să aibă un stadion internaţional şi să putem avea competiţii internaţionale, de ce nu Campionatele Mondiale de Pistă care sunt cele mai importante după Jocurile Olimpice”, a declarat Constantina Diţă.

Chiar dacă avem câţiva sportivi calificaţi la Olimpiada de anul viitor, fosta atletă consideră că numărul acestora ar putea fi mult mai mare, ar trebui să fie mai mare, însă totul pleacă de la condiţiile de pregătire de care beneficiază aceştia.

„Atletismul românesc se află pe o pantă descendentă. Avem câţiva sportivi buni la noi în ţară şi care sunt calificaţi la Jocurile Olimpice, dar noi am putea să avem mult mai mulţi sportivi pentru Olimpiada de anul viitor. Trecem printr-o perioadă foarte grea în România şi în toată lumea şi sper ca anul viitor, sportivii noştri să fie calificaţi în număr cât mai mare la Jocurile Olimpice”, spune campioana olimpică de la Beijing.

Constantina Diţă: „Oamenii ar trebui să fie lăsaţi să facă mişcare în aer liber”
Legat de situaţia curentă şi această pandemie care pune tot globul pământesc într-o incertitudine şi ceaţă densă şi care pune în pericol sportul şi implicit atletismul, Constantina Diţă şi-a expus punctul de vedere şi consideră că mişcarea în aer liber ar trebui susţinută.

„Din propria experienţă, eu cred că oamenii ar trebui lăsaţi să facă mişcare chiar şi pe timp de pandemie, pentru că nu merg unul lângă altul. Sunt la distanţă, nu cred că o să meargă în grupuri foarte mari la alergare. Oamenii şi mai ales alergătorii respectă regulile şi sunt tot timpul foarte ordonaţi şi cred că nu este cazul să fie interzisă mişcarea. Înţeleg că nu este voie în săli, dar în aer liber oamenii ar trebui să fie lăsaţi să facă mişcare”, spune Constantina Diţă.

Campioana olimpică de la Beijing îşi doreşte să viziteze toate cele 251 de cluburi de atletism din ţară, dacă şi timpul îi va permite, fie că este vorba despre Asociaţii, CSS-uri, LPS-uri sau CSM-uri.

În vizita sa la Zalău, Constantina Diţă va purta o discuţie cu reprezentanţii CSM Zalău, CSS Zalău, LPS „Avram Iancu”, SCM Zalău, dar şi cu primarul municipiului, Ionel Ciunt.

Constantina Diţă este medaliată cu aur la Olimpiada de la Beijing din 2008, iar în palmaresul său se mai regăseşte şi o medalie de bronz obţinută la Campionatele Mondiale de la Helsinki (2005), ambele obţinute în proba de maraton, precum şi o sumedenie de alte medalii pe care le-a cucerit de-a lungul carierei. A participat la şapte ediţii de Campionat Mondial de Semimaraton şi a reuşit să obţină aurul la Edmonton (2005). Totodată, Constantina Diţă a fost ambasadorul Campionatul Mondial de Semimaraton de anul acesta din Polonia.

La Zalău, Constantina Diţă s-a întâlnit şi cu cea mai bună atletă a Sălajului, Paula Todoran. sportulsalajan.ro

About Author