Categories Fotbal

Trezirea FRF!!! Fotbalul trebuie să continue

Fotbalul mic, încremenit de peste un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus, mai precis, din 12 martie 2020, a fost acum ”zguduit” serios de ultimele decizii ale Comitetului de Urgență al FRF, ședința din 7 aprilie 2021. Cluburile din fotbalul de nivel județean ar trebui să dispute o competiție improvizată, pe repede înainte, cu un protocol de testare nou, dar încă neintrat în vigoare.

La nivel oficial, unii dintre președinții de AJF au dat deja declarații în presă despre noile decizii luate de FRF, care au luat prin surprindere fotbalul mic. Motivul surprinderii, nu neapărat rostite în mod oficial, este tocmai legat de alte informări anterioare făcute de însuși președintele Răzvan Burleanu, cu mai multe ocazii, în acest an! Momente în care șeful fotbalului românesc ar fi configurat o altfel de reluare a competiției Ligii a 4-a.


Dați peste cap cu termenul de 8 mai, cei din AJF-uri au răbufnit pe grupul de comunicare utilizat pe rețeaua WhatsApp. Unii dintre președinți au și spus că formațiile din județele lor nu se vor implica în baraje, iar campionatul va fi organizat într-un ritm în care se și poate juca, pentru a nu mai lungi deja pauza de peste 12 luni.

Bucurie mare la schimbarea cu testele rapide, dar nu se știe când se va aplica schimbarea și cum!
Cu o zi înainte de Comitetul Executiv al FRF, sportul românesc a primit cu bucurie vestea că ministerele sportului și sănătății vor lucra la un protocol comun cu teste rapide antigen, luate în calcul înainte de competiții, ca înlocuire la testele PCR. Testele antigen dau rezultatul repede, sunt mai ieftine, dar sunt recunoscute oficial făcute de un cadru medical, la fel ca la prelevarea de probe pentru PCR. Ele ar trebui făcute însă înainte de fiecare joc. Aici intervine problema. Normele de aplicare lipsesc, iar decizia va fi aplicabilă după publicarea în Monitorul Oficial.

Fără normele scrise, ar putea să mai dureze peste o săptămână, ba chiar mai multe, după cum se tem mulți oameni din fotbalul mic!

AJF-urile se așteptau la baraje în iulie
În acest context, în care protocolul de testare a rămas neclar, este aproape imposibil ca județele să comunice campioane la data de 8 mai, adică de azi într-o lună.

De altfel, nimeni nu s-a agitat, întrucât la început de an, cu ocazia unei ședințe online, conform surselor Liga2.ro, Burleanu ar fi spus că este timp până în iulie pentru baraje. Atunci, președintele FRF ar fi spus că este nevoie de minimum opt echipe pentru a se recunoaște ediția de Liga a 4-a! Acum, se cer doar patru!

De altfel, Burleanu ar fi pomenit despre numărul de opt echipe și în urmă cu câteva săptămâni, la alegerile AJF Bihor, unde au fost invitați mai mulți președinți de asociații din vestul țării.

FRF face o nouă ședință online cu asociațiile județene
Cum un campionat cu mai multe meciuri pe săptămână, început cu teste PCR, până se aprobă protocolul cu antigen, pare imposibil de realizat pentru multe județe, situația pare să ducă la mai puține participante la baraje.

Informațiile Liga2.ro sunt că vineri, la ora 15:00, FRF a convocat președinții de asociații județene la noi discuții online.

În Comitetul de Urgență de ieri, trebuie spus că a participat și reprezentantul fotbalului amator din România, Octavian Goga al doilea vicepreședinte al FRF, respectiv președinte al AJF Brașov, care a votat propunerea FRF, fără să se opună verbal!

Totuși, deși multe județe vor spune ”pas” termenului de 8 mai, în unele părți se dorește jucarea unui campionat, pentru ca echipele să reintre în ritm, dar și pentru a putea deconta bani publici de la primării, aspect imposibil în lipsa unei competiții oficiale.

Nu trebuie neglijat nici contextul anului 2022. Atunci, vor fi noi alegeri la FRF, dar și la multe asociații județene din țară.

About Author