Tavi Șovre, primele declarații despre incidentul de la Paris

Octavian Şovre s-a retras recent din actvitate şi a vorbit despre scandalul rasist de la Paris, unde a fost implicat alături de Sebastian Coţescu şi Ovidiu Haţegan.

Arbitrul s-a retras chiar la 2 luni după scandalul care a început după ce i-a cerut un autograf lui Erling Haaland la meciul dintre Manchester City şi Borussia Dortmund din sferturile de finală ale UEFA Champions League. Fostul arbitru a mai arbitrat de atunci pe plan intern, dar a fost exclus de pe lista UEFA pentru EURO 2020.

Chiar dacă s-a tot vorbit despre dialogul dintre Colţescu şi Haţegan, Şovre a dezvăluit că şi el a folosit expresia ”ăla negru”. El a afirmat că cel care a spus că ei au fost rasişti i-a înjurat pe români pe tot parcursul meciului.

Şovre a vorbit cu lacrimi în ochi despre evenimentele de la Paris şi a spus că au existat diferenţe mari de comportament între brigrada de arbitri români delegată la meci şi staff-ul turcilor.
”Cu pandemia, ştiţi foarte bine, distanţarea socială, cei din staff-ul echipelor trebuia să stea în spatele propriei bănci de rezervă, în tribună, efectiv. Jucătorul, de fapt antrenorul respectiv, a avut de la începutul jocului o manifestare nesportivă, să zicem. Noi l-am tolerat până în minutul 13, când, după cum s-a auzit şi pe fundal, Sebi Colţescu îi tot comunica lui Ovidiu că tipul respectiv are o manifestare nepotrivită.

Într-un final a trebuit să-l eliminăm. Momentul în care a trebuit identificat, probabil datorită faptului că reflectoarele de la nivelul tribunei îi băteau în ochi lui Ovidiu, Ovidiu nu percepea. Adică era într-o penumbră. Şi noi ne-am exprimat în felul următor. Prima dată a zis Sebi Colţescu, ideea a fost în felul următor. Microfoanele de fond erau undeva la un metru, un metru şi jumătate în spatele meu ca arbitru asistent. Sebi, ca şi al 4-lea oficial, se tot mişca acolo în zonă.

Iniţial, Sebi i-a zis «Care?». «Păi, ăla negru». «Care? Care?», întreba Ovidiu. «Ăla negru». Şi ca să fiu mai vocal, să înţeleagă, că am perceput că Ovidiu nu îl înţelegea pe Sebastian. Sebi trecuse de linia microfoanelor şi probabil n-a mai fost perceput de către microfoane şi probabil de aia el nu s-a auzit aşa tare. Dar, ca ordine cronologică, prima dată Sebi a zis «ăla negru» şi apoi eu, fiind mai vocal, am zis «ăla negru».

Am simţit că lucrurile nu sunt în regulă din reacţiile tipului respectiv şi clar că ulterior, trecând timpul şi situaţia de la teren, văzând că echipa oaspete nu vrea să mai participe la joc, ne-am dat seama că situaţia e destul de grea pentru noi. Am încercat să le tot explicăm, dar ei tot o ţineau pe a lor, până la urmă a fost şi o chestie de strategie, nu vreau să intru în detalii.

(n.r. Dar până la urmă Colţescu a fost răstignit şi pedepsit) Da, e adevărat. Noi zicem că pe nedrept, pentru că ştim foarte bine, românii nu sunt un popor rasist. Şi modul nostru de exprimare a fost strict pentru a identifica persoana respectivă.

Nu i s-a adresat în mod direct, nici măcar cu o tentă jignitoare. Acum, nu vreau să vă spun că respectivul ins, mi-a zis la început, a avut un comportament cel puţin nesportiv. Acum, nu vă pot ascunde că nu am putut dovedi că el ne tot înjurase, înainte de momentul respectiv , în multe situaţii, ne tot înjura în limba spaniolă. Acum noi nu am mai putut dovedi. (n.r. Acele microfoane nu au captat?) Exact asta vă spuneam, că microfoanele fiind îndreptate spre teren, probabil nu aveau sensibilitatea să perceapă, mai ales că era şi în tribună. Undeva faţă de mine la chiar 20 de metri.

Voiam numai să fac o comparaţie de comportament, o comparaţie între noi şi tipul respectiv. Atât voiam să scot în evidenţă. Faptul că, la orice decizie a brigăzii, în special a lui Ovidiu, avea o reacţie total nepotrivită. Vă daţi seama, dacă trebuie să elimini de pe banca suplimentară în minutul 13 pe cineva, ce comportament poate să aibă, la nivel de Champions League”, a spus Octavian Şovre pentru ProSport.

About Author