Jocurile Olimpice 2020 la ora statisticilor

După 16 zile spectaculoase, Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat. Dar vom avea foarte puţin de aşteptat până la un nou eveniment de anvergură, găzduit tot de capitala Japoniei: Jocurile Paralimpice (24 august – 5 septembrie). Iar apoi, într-un timp neobişnuit de scurt, în 6 luni mai precis, va urma o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice. Cea de iarnă! Acest eveniment va fi găzduit de Beijing, între 4-20 februarie 2022. Până atunci,

Oferim o serie de cifre cu care tragem cortina peste JO 2020.

*0 – E numărul medaliilor câştigate de delegaţia tricoloră, în a doua săptămână a evenimentului. România s-a clasat pe locul 46, în clasamentul medaliilor, cu un aur şi trei medalii de argint aduse de două discipline sportive: scrimă şi canotaj.

*1 – Turkmenistan (un argint) şi Burkina Faso (un bronz) au luat primele lor medalii olimpice din istorie. De asemenea, Bermuda, Filipine şi Qatar au cucerit primele lor titluri olimpice, la Tokyo.

*2 – Numărul de probe în care o singură ţară a „confiscat“ podiumul. La 100 de metri, jamaicancele Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce şi Shericka Jackson au luat primele trei locuri, fiind separate de 15 sutimi! Apoi, în proba de Mountain Bike, elveţiencele Jolanda Neff, Sina Frei şi Linda Indergand au luat toate medaliile.

*3 – San Marino a luat primele trei medalii olimpice din istoria ţării: un argint (Tir) şi două medalii de bronz (Tir + Lupte).

*4 – Locul cel mai nedorit, în probele olimpice, pentru că înseamnă ratarea podiumului, „la mustaţă“. Statele Unite ale Americii au avut cele mai multe clasări pe 4, 26, fiind urmate în această ierarhie nefericită de Comitetul Olimpic Rus (16).

*5 – Numărul ţărilor care au luat peste 50% din medalii, în probele feminine: SUA, China, Japonia, Noua Zeelandă şi Olanda. Şi Canada a stat bine, la acest capitol: 75% din medaliile ei au fost câştigate de fete (18 din 24).

*6 – Germania a ratat o clasare între primele 6, în ierarhia medaliilor, pentru prima dată de la reunificarea Germaniei de Est şi de Vest, în 1990. Nemţii au încheiat JO 2020 pe 9, cu următorul bilanţ: 10 medalii de aur, 11 de argint şi 16 de bronz.

*7 – Locul ocupat de Olanda, în ierarhia medaliilor (10 aur, 12 argint, 14 bronz). Acesta e cel mai bun rezultat din istoria acestei ţări, cu o populaţie de 17 milioane de locuitori.

*8 – Medalii ar fi trebuit să câştige România, la JO 2020, potrivit estimărilor făcute de Mihai Covaliu, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

*9- Secunde mai avea iranianul Hassan Yazdani până la câştigarea aurului olimpic, în finala probei de lupte libere, categoria 86kg. A fost învins însă de americanul David Taylor.

*10 – Nota pe care o merită din plin australianul Andrew Hoy, cel mai vârstnic medaliat, la JO 2020. La 62 de ani, Hoy a câştigat bronzul la echitaţie. De remarcat şi cel mai tânăr campion olimpic: Kokona Hiraki (12 ani), care a luat aurul la skateboarding pentru Japonia.

Citeste mai mult: adev.ro/qxkrig

About Author