Un sport realizat cu sufletul

Cu două sportive participante la Cupa Europeană de Tineret, desfăşurată la Bucureşti între 1 şi 7 august, Clubul Sportiv Redpoint Oradea a obţinut două locuri IV, cel de la individual fiind o reală performanţă, în condiţiile în care orădenii nu au o bază sportivă dedicată, nici echipamente de calitate, iar finanţarea este atât de slabă încât de multe ori recondiţionează echipamentele, pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Echipa formată din Andreea Albu (CSM Unirea Iaşi), Bernadett Haragos şi Ada Luncan (ambele de la „Redpoint” Oradea) a obţinut în final locul IV la echipe cadete compound. Cea mai bună performanţă a sportivei Ada Luncan de până acum este însă locul IV la individual, după un parcurs excelent în eliminatorii şi finale, care arată cum de pe ultimele locuri poţi ajunge, cu determinare şi voinţă, pe primele. Pornită de pe penultimul loc în calificări, Ada Luncan a învins-o în primul meci de eliminatorii cu 140 la 134 pe nr. 2 la categoria ei, Nehir Sarihan (Turcia), iar apoi, în optimi, pe Andreea Albu (CSM Unirea Iaşi) cu 132 la 127. În meciul pentru aur-argint, deşi a tras foarte bine (130 de puncte), Ada Luncan a fost învinsă de Burun Hazal (Turcia), care a tras 146 de puncte din 150 posibile ! Astfel, sportiva orădeană a mers în finale pentru medalia de bronz, pe care a pierdut-o la numai un punct în faţa lui Sinead Byrne (Marea Britanie). „Este o performanţă foarte bună pentru sportiva noastră, mai ales că noi nu avem nici experienţa de concurs a altor tragătoare şi, în special, nici echipamentele lor. Nu avem bani pentru echipamente de nivel european, nu avem o bază sportivă, aşa că tragem cum şi cu ce putem. Doar un mic exemplu: Ada trage cu săgeţi de 700 de lei duzina, pe când toţi, dar absolut toţi ceilalţi arcaşi de la concursurile europene sau mondiale trag cu săgeţi de 2.500 de lei duzina. Diferenţa este extrem de mare în ce priveşte precizia. Iarăşi, clubul nostru din Oradea nefiind finanţat din bani publici, noi trebuie să scoatem din buzunar bani pentru orice, şi costurile sunt foarte mari dacă vrei să faci performanţă. Alte cluburi din România, finanţate din bani publici, mai primesc şi de la federaţie bani sau materiale, noi n-am primit nici măcar o săgeată. Cum să faci performanţă în condiţiile astea ? Şi totuşi, reuşim deseori să ne apropiem de vârful ierarhiei tirului cu arcul. Dar numai atât. Pentru mai mult, avem nevoie de susţinere regulată”, spune conducerea clubului orădean
Rezultatele C.S. Redpoint Oradea au fost posibile şi cu susţinerea Rivolto Cons, Banca Transilvania, precum şi a altor persoane cu suflet mare care au ales să rămînă anonime. România s-a clasat pe locul 7 pe naţiuni la acest turneu european, după numărul de medalii obţinute (pe locul I fiind Turcia, urmată de Germania şi Franţa). Trăgătorii orădeni se pregătesc acum pentru concursurile următoare, de field şi de target, outdoor şi indoor.

About Author