Indiferent cu conducătorii politici, sportul nu este o prioritate

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a afirmat luni că sportul românesc se află, în prezent, într-o situaţie „destul de mărginaşă” în lumea sportului mondial, însă, apreciază el, cu o strategie bine definită, se poate ajunge acolo unde se situa România acum 20, 30 de ani.

„Cred că în ultimii 30 de ani am pierdut foarte mult şi gândiţi-vă când mergem în Europa de Vest şi ne întâlnim tot tipul cu exemple de genul: un business e de 80 de ani, o pensiune de 500 de ani. Aceste lucruri cred că sunt baza oricărei societăţi, oricărei naţiuni – durabilitatea. Continuarea proiectelor, continuarea valorilor care ne caracterizează. Astăzi, eu reprezint sportul românesc şi, din păcate, astăzi ne aflăm într-o situaţie destul de mărginaşă în lumea sportului mondial. Amintiţi-vă de sportul românesc în anii ’80, ’70, ’60, ’50, unde eram, unde ne poziţionam pe plan internaţional. Îmi place foarte mult această strategie ‘România Durabilă’ şi acesta este şi proiectul nostru cel mai important – Strategia naţională pentru sport”, a declarat Eduard Novak la conferinţa „Educaţie pentru dezvoltare durabilă”, parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile.

El a adăugat că sportul poate reveni acolo unde a fost în urmă cu 20 sau 30 de ani cu „o strategie bine definită”.

„Cred că trebuie să readucem valoarea sportului românesc acolo unde îşi are locul. Nu este imposibil. Probabil va dura câţiva ani, dar cu o strategie bine definită şi cu o siguranţă dată sportivilor şi motivarea oamenilor, experţilor în acest domeniu, cu siguranţă putem să ajungem acolo unde am fost şi poate putem să spunem că într-adevăr gimnastica noastră, cu câţiva ani lipsă, sau canotajul nostru, cu câţiva ani lipsă, este acolo unde a fost acum 20, 30 de ani. Aceasta este menirea noastră”, a menţionat ministrul.

Eduard Novak consideră că ‘Strategia naţională pentru sport’ trebuie să devină o prioritate în România.

„Mi-am asumat când am acceptat această funcţie. Am încredere şi în contextul politic actual că se vor remedia toate problemele şi va fi un punct de sprijin. Strategia naţională şi sportul trebuie să devină o prioritate în România. Nu ceva mărginaş, ceva de ultimă prioritate. Trebuie să fie o prioritate pentru copiii noştri, pentru familiile noastre. (…) Sunt foarte multe efecte directe asupra familiilor, asupra copiilor. Copii obezi, familii care se destramă, fără motivaţie, fără ambiţii şi acest lucru ne ajută să devenim mai puternici şi mai solidari”, a subliniat ministrul tineretului şi sportului.

About Author