Categories Baschet

Victorie cu gust amar pentru vicecampioana României

Așa cum era de așteptat, CSM CSU Oradea a făcut o mare risipă de efort în tentativa de a se impune la o diferență de 12 puncte în fața portughezilor de la FC Porto. Au fost atât de aproape, o decizie cel puțin bizară a arbitrilor, o greșeală impardonabilă a unui jucător cu pretenții și gestionarea proastă a finalului a făcut ca Oradea să câștige, dar nu la diferența dorită.

Marți 9 noiembrie, bihorenii aveau să câștige scor 67-58 (17-25, 22-9, 15-11, 13-13) într-un meci contând pentru etapa a 5-a din FIBA Europe Cup – ediția 2021/22.

Tensiunea și-a pus amprenta asupra debutului partidei în tabăra organizatorilor, care au făcut tot posibilul pentru a impune un ritm alert. De partea cealaltă, portughezii au început relaxați partida și au avut mereu inspirație în fața panoului advers. Oradea plătește tribut faptului că nu au recuperat defensiv, aici făcându-se diferența. Oaspeții erau foarte încrezători la fiecare acțiune de atac.

În sfertul al 2-lea, CSM-ul a găsit ținta mai ușor, Kris Richard fiind de neoprit. Acesta a ajuns la 20 puncte marcate după 20 minute de joc. Oradea a continuat să alerge după adversar, slam dunk-ul pe tranziție al lui Bobe Nicolescu aducând formația gazdă în avantaj, scor 34-33.

Oaspeții aveau un avantaj de 14-1 la recuperări ofensive după 20 minute de joc, însă Kris a punctat de pe semicerc pentru a stabili scorul la pauză, 39-34 în favoarea bihorenilor.

Partea a doua a fost mult mai echilibrată, portughezii au mari probleme în ofensivă, timp de aproape cinci minute nu au marcat decât două puncte. Oradea se apară mai bine, dar soluțiile de pe bancă nu sunt cele care să te poți baza pe ele. Fometescu sau Baciu fac figurație, în timp ce Markovic nu traversează cea mai pozitivă perioadă.

Green și Richard duc greul, în timp ce Gavrilovic se află în scădere de formă. În ciuda acestui fapt, Oradea pur și simplu forțează totul pe cartea atacului.

Meciul începe să fie gestionat mult mai bine de organizatori, care echilibrează balanța recuperărilor, dar au probleme la libere. Paliukenas ratează două libere într-o perioadă bună, fiind bun recuperator și cat atât. Totul se va decide în ultimul sfert.

Încet dar siguri românii ajung la diferența dorită și anume 12 puncte.

Nicolescu în mai puțin de trei minute face trei greșeli personale și este chemat pe bancă.

De cealaltă parte, Kloof este descalificat repede pentru cinci greșeli personale. Green are șansa unei aruncări de la distanță care putea mări ecartul, dar ratează. Meciul se echilibrează, Oradea ajunge repede în penalitate. Arbitrii fluieră ușor fault împotriva românilor, se menține difereța din două cifre.

Cu mai puțin de cinci minute înainte de final, Tinsley de la oaspeți este și el descalificat. Șansa e de partea noastră. Se merge cu 12 puncte diferența. Oradea nu are soluții de pe bancă, și fiecare atac este dus la limita timpului. În ultimul minut, gazdele au 12 puncte diferență și posesia.

Ratează atacul, pe contraatac Danjel Kevon Purifoy scutură plasa de la distanță. În mod normal, Oradea trebuia să facă faultși să aibă posesia. În ciuda acestui fapt mai sunt de jucat câteva secunde. Bickauskis este desemnat să repună, pentru o schimă și stupoare… este penalizat cu cinci secunde, mult mai devreme la repunere. Repun portughezii, sunt faultați repede, ajung la libere. Ratează prima, din dorința de a o rata și pe a doua înscriu.

Nu mai avem timp de odihnă, din nou irosite aiurea.

Se repune lung, și din nou Oradea ratează o șansă istorică. Practic Oradea a ratat o șansă enormă doar datorită propriilor greșeli și a unor arbitrii depășiți clar de miza jocului. Urât, foarte urât din partea lor.

Kris Richard a avut 22 puncte, Garlon Green a adăugat 13, iar Nikola Markovic a încheiat cu 10 puncte pentru CSM CSU Oradea. În replică, Rashard Odomes a reușit 14 puncte. În mod normal, vicecampioana României are prima șansă, miercuri 17 noiembrie cu Szolnok. Dacă Oradea câștigă și Porto pierde se califică.

Ambele echipe au 2-3 la general după acest meci.

About Author