Xavi Hernandez începe un nou capitol la FC Barcelona

FC Barcelona a ajuns la o contra-performanță istorică, iar Xavi e decis să taie în carne vie. Noul proiect se va baza pe fotbaliști foarte tineri, care să crească și să o ducă pe formația catalană înapoi în elită în 2-3 ani.

Catalanii au ratat calificarea în optimile Champions League, după 0-3 la Munchen, cu Bayern. Catalanii ratează optimile Champions League pentru prima oară din sezonul 2000-2001. Atunci, Gavi, Pedri sau Ansu Fati, marile speranțe din lotul blaugrana, nici nu erau născuți.
Modul în care catalanii au ieșit pe ușa din dos a Champions League nemulțumește în primul rând presa iberică. Barcelona a înscris doar două goluri în grupele UCL, în contextul în care Bayern a marcat de 22 de ori.
Falimentul administrației Bartomeu este total, chiar dacă fostul președinte a fost înlocuit de Laporta încă de la începutul anului. Barcelona trebuie acum să strângă rândurile și să reconstruiască, iar proiectul lui Xavi se va baza pe mulți tineri, care, în 2-3 ani, să crească și să readucă echipa în elită. Formația blaugrana are în Ansu Fati, Pedri sau Gavi vârfurile unei generații de excepție de la La Masia, însă aceștia au nevoie de timp și trebuie să nu se pună presiune pe ei.

„Începe o nouă etapă în istoria noastră”, a confirmat Xavi aseară, lăsând de înțeles că vor avea loc multe schimbări în viitorul apropiat.

Ca atare, presa spaniolă anunță o adevărată revoluție în lotul Barcelonei, cel puțin 3 jucători urmând să plece încă din iarnă. La finalul stagiunii se va trage linie, urmând ca și alți fotbaliști să plece. Se speră aducerea unui tânăr extrem de valoros, care să ajute la reconstrucție, Haaland fiind în pole-position. Totuși, trebuie spus că e greu de crezut că un fotbalist care are cota vârfului lui Dortmund va alege un club aflat într-o situație atât de delicată, în contextul în care pe urmele lui sunt cele mai bune formații din lume.

La capitolul plecări, lucrurile sunt clare. Primul pe lista indezirabililor lui Xavi este Luuk de Jong. Fotbalistul rezervă la Sevilla și care era foarte aproape să ajungă la modesta Mallorca, a fost „panic buy-ul” lui Koeman în ultima zi de transferuri. După ce Barcelona a renunțat la Griezmann, împrumutat la Atletico Madrid, stafful tehnic a înțeles că e nevoie de întăriri în atac, în contextul în care la vremea respectivă Aguero și Ansu Fati erau accidentați. S-a ajuns astfel la o variantă pe care nimeni nu a înțeles-o: o rezervă de la o formație mai slab cotată.
Pariul lui Koeman, Luuk de Jong nu a confirmat, impresionând doar prin ratări. Are doar un gol în tricoul Barcelonei și i se va propune rezilierea contractului, în iarnă.
Ușa i se va arăta și lui Samuel Umtiti, fotbalist care impresiona în 2016, dar care în ultimii ani a evoluat foarte puțin din cauza accidentărilor. Și acestuia îi va fi reziliat contractul, urmând a putea semna din ianuarie cu alt club din postura de jucător liber.
Lucrurile se schimbă, însă, când vine vorba de Sergi Roberto, Ousmane Dembele și Lenglet, Barcelona sperând să obțină sume de bani importante în iarnă pentru aceștia, astfel încât lotul să fie întărit cu fotbaliștii doriți de Xavi (sau antrenorul care va veni).
Sergi Roberto e în atenția lui Arsenal, Ousmane Dembele refuză prelungirea contractului (deși e dorit în continuare de Xavi) și e urmărit de formații din Premier League, în timp ce Lenglet e dorit de Mourinho la Roma. În schimbul celor 3 Laporta speră să obțină cel puțin 70 de milioane de euro, o sumă care ar oferi libertatea pentru 1-2 transferuri de marcă pe Camp Nou.
50 de milioane de euro este cota lui Dembele, dar e greu de crezut că cineva poate plăti această sumă, având în vedere istoricul nesfârșit de accidentări. Francezul a fost adus de Bartomeu de la Dortmund în 2017, într-o tranzacție care a costat-o pe Barcelona, cu tot cu bonusurile ulterioare, 135 de milioane de euro. Barcelona încă speră să îl determine să semneze prelungirea, altfel îl va ceda în iarnă, pentru a nu îl pierde ulterior gratis.

About Author