Judoka beneficiaza de clemență din partea lui Marius Vizer

Judoka beneficiaza de clemență din partea lui Marius Vizer

Condusă din 2007 de românul Marius Vizer, Federaţia Internaţională de Judo (IJF) a dat un anunț controversat în actualele condiții ale invaziei rusești din Ucraina: le permite sportivilor ruși să concureze în competițiile internaționale!


Vestea vine în aceeași zi în care conducătorii sportului paralimpic au anunțat că rușii și belarușii nu au voie să participe la Jocurile Paralimpice de la Beijing, dar și la câteva zile după ce zeci de federații internaționale au decis interzicerea echipelor sau sportivilor din Rusia și Belarus în competiții. Inclusiv federații de sporturi individuale, cum ar fi cea de tenis de masă sau atletism.


„Săptămâna trecută, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo a sancţionat Federaţia Rusă de Judo prin anularea Grand Slam-ului de la Kazan, din 20-22 mai 2022. În plus, Federaţia Internaţională de Judo anulează acum toate competiţiile de judo de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Întrucât evenimentele sportive şi sportul însuşi promovează pacea şi solidaritatea în întreaga lume, considerăm că acei sportivi care participă la evenimente sportive internaţionale promovează pacea şi solidaritatea internaţională. Pe această bază, decizia globală de a sancţiona toţi sportivii ruşi, indiferent de opiniile diferite pe care şi le-au exprimat mulţi, nu este considerată a fi justificată. Orice decizie radicală de a împiedica participarea sportivilor la competiţiile sportive nu ar face decât să continue escaladarea violenţei şi să nutrească sentimentul de nedreptate pentru acei sportivi care nu au participat la nicio decizie privind conflictul. Nu putem condamna sportivii pentru ceea ce se întâmplă. Prin urmare, în conformitate cu Carta Olimpică şi cu principiile sale fundamentale, aşa cum a făcut IJF în trecut, în timpul altor conflicte dificile dintre anumite state şi naţiuni, vom oferi sportivilor ruşi posibilitatea de a participa la evenimentele IJF doar sub steagul, logo-ul şi imnul IJF. Prin urmare, putem continua să ghidăm toţi sportivii de judo din Rusia într-o direcţie adecvată şi să-i ţinem departe de orice posibilitate de a alege o cale împotriva principiilor lor morale, ţinând cont de profilul de luptă al sportului nostru, precum şi de valorile acestuia. Încurajăm sportivii ruşi să urmeze un dialog cu prietenii lor judoka din întreaga lume, să călătorească şi să promoveze, acasă şi în deplasare, valorile olimpice şi principiile judoului de ajutor reciproc şi prosperitate”, a precizat IJF, într-un comunicat.

Marius Vizer și Vladimir Putin erau văzuți deseori împreună
Multe voci din sport pun această decizie pe seama apropierii dintre Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Cei doi au fost fotografiați de mai multe ori de-a lungul timpului. Vizer este singurul român care conduce o federație internațională și o perioadă a fost ”capul răscoalei” sporturilor olimpice. Intulat SportAcord, forul mondial care ar fi trebuit să reunească atât sporturi olimpice, cât și neolimpice, ar fi trebuit să organizeze o dată la patru ani câte o competiție uriașă, asemănătoare Jocurilor Olimpice, dar care să reunească și sporturile neolimpice.

Această organizație a fost susținută foarte mult de regimul Putin, care a și organizat congresul de alegere a președintelui din 2013 la Sankt Petersburg, atunci când în funcția de șef a fost ales favoritul lui Putin, Marius Vizer. Numai că totul s-a dovedit a fi un eșec epocal, ideea organizării respectivei competiții picând, după ce Comitetul Internațional Olimpic a amenințat cu sancțiuni federațiile care ar fi acceptat să participe la întrecerea paralelă.

Duminică, Federaţia Internaţională de Judo (IJF) a anunţat totuși că a suspendat statutul liderului rus Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al forului: „Din cauza războiului care se desfăşoară în Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo anunţă suspendarea statutului domnului Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei Internaţionale de Judo”, se arăta într-un comunicat postat pe site-ul IJF.