Șerban Sere: Vreau să performez la fiecare secție

Marți (31.05), la Oradea Arena, s-a desfășurat o conferință de presă organizată de CSM Oradea cu ocazia încheierii sezonului competițional 2021/22 pentru echipele de la jocuri sportive, în speță handbal, polo pe apă și baschet. Totodată s-au făcut referiri la rezultatele recent obținute de secțiile de scrimă și judo.

Conferința de presă a atras interesul jurnaliștilor din Oradea. Aceasta s-a întins pe parcursul a două ore, perioadă în care au luat cuvântul Alex Popoviciu – noul căpitan al echipei de polo pe apă, Ciprian Cîmpianu – noul antrenor principal, George Tăutu – antrenorul echipei de handbal, Bogdan Nicolescu – căpitanul echipei de baschet, respectiv directorul clubului, Șerban Sere.

S-a discutat despre activitatea sportivă a secțiilor enumerate, dar și despre realizările notabile înregistrate la secțiile de scrimă și judo. Totodată s-au adresat întrebări referitor la partea administrativă și de bugetare a clubului, respectiv modul în care acesta a fost distribuit.

Iată câteva dintre declarațiile directorului clubului, Șerban Sere:

„În ceea ce privește situația bazinelor, deocamdată sunt anumite probleme la bazinul olimpic Ioan Alexandescu. Îmi doresc ca acestea să fie remediate cât mai curând, astfel încât să putem să începem activitatea propriu zisă. Suntem primii care ne dorim acest lucru, dar până la remedierea problemelor va trebui să mai așteptăm puțin. Nu dorim să punem în pericol sănătatea utilizatorilor bazinului.

În ceea ce privește bazinul în aer liber, eu mă bucur foarte mult pentru faptul că bazinul olimpic și cel de sărituri de la Aquapark au trecut în administrarea noastră, la CSM Oradea. Este de datoria noastră că deschidem secția de sărituri în apă și astfel să reluăm o mai veche tradiție a acestei discipline sportive în orașul nostru. Fără îndoială va trebui să ne preocupăm de atragerea specialiștilor pentru această secție, de selecție, de bugetare și așa mai departe. Lucrurile trebuie luate pas cu pas.

Săptămâna trecută am primit Hotărârea de Consiliu Local prin care cele două bazine ne revin. Urmează ca în perioada imediat următoare să se facă procesul verbal de predare-primire a acestor bazine. Ne dorim să începem cât mai rapid activitatea în bazine și implicit să le deschidem publicului larg. Va exista un program foarte clar pentru practicanții de înot, elevii cursanți, precum și pentru echipele sportive și sportivii de performanță.

Vom avea trei bazine funcționale la un loc pentru înot și unul pentru sărituri. Aceste facilități ne oferă implicit o infrastructură de top pentru natație în sportul românesc. Desigur, vizăm participarea în cupele europene cu echipa de polo pe apă și de ce nu, putem să vizăm organizarea unor competiții internaționale de anvergură, precum Campionate Europene, seniori, juniori, veterani. Infrastructura ne permite acest lucru. Vom lua legătura cu federația internațională.”

Chestionat pe marginea bugetării secțiilor sportive, Șerban Sere a precizat:

„În acest an, am cheltuit în jurul a 550.000 euro la secția de polo. Acest buget va crește în sezonul următor cu 15-20%, adică va merge peste 650.000, spre 700.000 euro. Aproximativ 90% din bugetul secției de polo vine din bugetul CSM Oradea și venituri proprii. În acest an competițional secția de handbal a avut un buget de 158.000 euro. Echipa de baschet a avut un buget de aproximativ 1.150.000 euro. Aproape 400.000 din acești bani au venit din privat. Sumă de bani strânsă după foarte mult efort și muncă. Ideea este că această sumă există, este reală.

Financiar nu am avut de câștigat de pe urma rezultatelor obținute în ultimii ani în FIBA Europe Cup. Din punct de vedere strict financiar a fost costisitor, dar din punct de vedere al imaginii, experienței acumulate și a numeroaselor beneficii pe care le-am obținut pe parte de organizare, marketing și așa mai departe, deoarece putem să învățăm de la partenerii noștri de competiție, consider că am crescut și am câștigat alte valori.

Referitor la atragerea de sponsori, suntem în discuții și ne dorim să atragem cât mai mulți sponsori din privat. În prezent este foarte dificil să atragem bani din sponsorizări. Nu doar la o anumită secție sau la CSM Oradea, ci la nivel de sport în general.”

În ceea ce privește noua sală polivalentă Oradea Arena, conducătorul clubului a spus:

„Ne dorim să începem următorul sezon în această locație. Desigur, nu este o sală destinată exclusiv sportului. Așadar, planul nostru este să începem activitatea în sezonul 2022/23 în Oradea Arena, dar este posibil să avem evenimente de altă natură, iar atunci ne vom întoarce în Arena Antonio Alexe.

Avem mai multe idei în ceea ce privește experiența publicului în noua sală. Totodată lucrăm la o strategie de ticketing și mai avem de discutat anumite aspecte pentru abonați, dacă se va ajunge să jucăm în două săli.”

Întrebat de ce nu a fost înlocuit și antrenorul Cristian Achim de la secția de baschet, din moment ce antrenorul Dorin Costrăș de la secția de polo a fost schimbat la încheierea sezonului 2021/22, directorul Șerban Sere a răspuns:

„De-a lungul ultimilor zece ani, echipa de baschet a avut rezultate foarte bune. Acestea cuprins trei titluri naționale și opt clasări pe podium pe plan intern, respectiv o medalie internațională și participări de durată cu multe meciuri și rezultate foarte bune în cupele europene. Jocul echipei de baschet nu a fost cel mai spectaculos în acest sens. Recunosc și consider că neasumarea acestor critici nu ne face cinste. Înțeleg supărarea oamenilor, a suporterilor, strict pe seama jocului. Cu toate acestea, rezultatele finale ale echipei de baschet sunt sfert de finală în FIBA Europe Cup și locul 3, a 6-a medalie consecutivă, în Liga Națională. Parcursul din ultimii ani ai echipei de baschet pe plan internațional este ceva cu care baschetul românesc nu s-a prea întâlnit în istoria recentă. Aș mai adăuga faptul că în baschetul românesc există un alt nivel de concurență și investiție. CSM Oradea nu mai este de mult echipa cu primul sau al 2-lea buget în baschetul românesc. Îmi amintesc celelalte medalii de bronz obținute de echipa de baschet, iar atunci locul 3 a fost prețuit și celebrat.”

Chestionat dacă este adevărat că echipa de baschet nu va avea unul dintre cele mai consistente cinci bugete pentru sezonul 2022/23 în Liga Națională, conducătorul CSM Oradea a precizat:

„Așa este. Zvonistica spune că nu vom avea unul dintre primele bugete în sezonul următor. Echipe precum Dinamo, Rapid, Constanța, Pitești, Voluntari, nu mai spun de Cluj, dispun de o bugetare importantă, majoritatea, din bani publici pentru sezonul următor. Această situație ne va face să ne cheltuim și mai riguros bugetul. Va fi nevoie de o selecție de jucători foarte bună. Eu nu pot să vin în fața dumneavoastră și să mă plâng că vom avea al 6-lea sau 7-lea buget în campionat. Pot doar să spun că ne vom bate pentru obiective mărețe. Din poziția în care mă aflu voi face tot ce depinde de mine ca acestea să fie realizabile. Este posibil să nu fim locul 1, dar noi vom face totul pentru a menține echipa cât mai sus. E datoria mea să construiesc un buget care să satisfacă nevoile publicului orădean și să construim o echipă care să lupte pentru supremație.

Echipa va fi înscrisă în FIBA Europe Cup în sezonul următor. Clasarea pe 3 ne permite acest lucru. Cel mai probabil vom juca un tur preliminar, dar rămâne de văzut ce număr de echipe se va înscrie în competiție.”

Alte declarații ale directorului CSM Oradea, Șerban Sere

Scrimă

„Felicit activitatea secției de scrimă și în special cea a Biancăi Benea. Ea tocmai a devenit campioană europeană de tineret pe echipe, la Tallin, în Estonia. De asemenea, a avut un parcurs notabil, clasându-se pe locul 5 în proba individuală. Ea a suferit o accidentare la gleznă chiar înaintea evenimentului din Estonia, adică nu a putut să evolueze la capacitate maximă din punct de vedere fizic. Aș vrea să-l felicit și pe Andrei Timoce, antrenorul ei de la echipa de club. Trebuie subliniat faptul că Bianca petrece o parte importantă din programul de pregătire la București, fiind componentă a lotului naționale de senioare. Nu poate decât să ne bucure faptul că o sportivă născută, crescută și formată în Oradea a atins acest nivel în domeniul ei de activitate.”

Judo

„Recent, la Cluj-Napoca, a avut loc Campionatul Național Individual la Judo seniori. Sportivii CSM Oradea au obținut șapte medalii, trei de argint și patru de bronz, respectiv alte câteva clasări lângă podium. Sigur, se putea obține mai mult, mă refer la o medalie de aur, dar ne aflăm într-un schimb de generație la secția de judo. În aceste condiții șapte medalii nu este puțin lucru. Oricum avem tinere speranțe pe care le așteptăm să atingă un nivel de maturitate care să le permită să aducă noi rezultate notabile pentru o altă disciplină cu mare tradiție în orașul nostru.”

Realizarea unui teren de sport ca urmare a licitației organizate la All Star Game 2022

„Nu m-a întrebat nimeni nimic pe acest subiect, dar doresc să vorbesc eu despre acest lucru. Acel proiect a fost inițiat de mine pentru a contribui la infrastructura de care să beneficieze copiii acestui oraș. Acel teren de sport se va realiza exclusiv din contribuția oamenilor care activează sau finanțează în baschetul românesc. Am simțit nevoia de a da comunității ceva înapoi. Consider că acesta este rolul unui eveniment precum All Star Game-ul. Nu doar să jucăm baschet.

Prin acest proiect, în urma căruia se construiește un teren de sport într-o școală din centrul orașului, arătăm și transmitem un mesaj către alți potențiali finanțatori și oameni cu potențial, care sunt la rândul lor părinți și trebuie să se preocupe de copii și de viitor. Eu îmi doresc ca fiecare școală din orașul nostru să aibă baze sportive moderne.”

About Author