Categories Polo

Polo-ul orădean analizat prin ochii specialiștilor

Pato Dalma președintele celor de la Crișul Oradea a reușit să organizeze o conferință de presă, mai bine spus o masă rotundă având ca temă principală polo-ul orădean la nivel juvenil. Au fost prezenți Ciprian Câmpeanu noul antrenor al CSM-ului, Cosmin Goina consilier sportiv, Feher Ivan, antrenor cu vechi state, Vekerdi Ladislau, Marcel Hașaș, Nicu Diaconu sau Dorin Sava.

Din păcate încă de la început cu toții au deplâns starea polo-ului orădean în condițiile în care în ultimii doi ani au avut mari probleme în a se putea antrena din motive mai mult decât clare și anume pandemia și renovarea Bazinului Olimpic Ioan Alexandrescu. Este foarte adevărat că lucrările de reparații au întârziat cel puțin un an de zile ceea ce nu este tocmai normal, iar despre cheltuieli să nu vorbim, acestea au fost cel puțin dublate, total nejustificate. Câinii latră, cavarana trece, absolut nimeni nu are nimic de spus!!!

Cu alte cuvinte cine a făcut lucrarea și-a bătut pur și simplu joc de cei de la CSM Oradea, de sportivii de la Crișul, de cei care își doreau un abonament de înot pentru agrement. Dureros este faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu este tras la râspundere, firmele de casă ale galbenilor, prosperă de la an la an, toată lumea e mulțumită. Dar acest lucru este unul pe undeva normal, la nivel național, ceea ce reflectă mai mult decât clar realitatea situației naționale în care trăim.

Refenind la polo-ul nostru la CS Crișul Oradea sunte legitimați aproximativ 100 de poloiști, pe mai multe criternii de vârstă, băieți și fete. Inevitabil au cel mai mare buget, dar totopdată și cele mai multe cheltuieli. În ciuda acestui fapt, nu mai puțin de 83 000 ron au fost atrași din sponsorizări pentru a se putea onota toate turneele naționale care inițial au fost două, dar pe parcurs FR Polo a decis să mărească numărul acestora. Un răspuns evaziv a fost dat dacă prin fundația care funcționează pe lângă CS Crișul sau direct dar majoritatea banilor vin de la părinți cu potențial financiar.

Cipri Câmpeanu spunea că polo-ul este un sport în care trebuie să te antrenezi șapte zile din șapte, în care trebuie să dai totul la antrenamente pentru a ajunge la performanță. O problemă majoră ridicată de el este faptul că o parte dintre vârfurile polo-ului orădean pleacă de la echipă pentru a face performanță în altă parte și nu ai cum să-i orești fiind opțiunea familiei sau a jucătorului. Plus că nu mai există grilă de formare promovare, ceea ce este din nou o aberație. Acum cu nouă funcție, ideea ar fi ca antrenorul CSM-ului să aibă un punct de vedere în ceea ce privește viitorul fiecărui polișt orădean, iar trecerea aceasta de la Crișul la seniorii de la CSM Oradea să fie găsită cea mai bună soluție pentru a nu se pierde sportivii care nu fac față încă din primul an.

„Voi colabora în continuare cu CS Crişul în măsura în care timpul îmi va permite acest fapt, dar în acest moment nu există nicio certitudine, deoarece nu cunoaştem sistemul competiţional pentru sezonul viitor. Noua conducere a federaţiei caută soluţii pentru a adapta campionatul intern la ceea ce se joacă în ţările cu tradiţie în acest sport”, a spus la rândul său antrenorul Ciprian Cîmpianu.

„Renovare în doi ani, în loc de două-trei luni”

Nicolae Diaconu, un jucător de calibru pe care CSM Oradea l-a avut în perioada în care cucerea 9 titluri consecutive de campioană naţională, a contribuit major la performanţele CS Crişul din sezonul recent încheiat.

„Ţin să-i mulţumesc lui Cosmin Goina şi doamnei directoare, doi oameni extrem de deschişi către progres. Finanţarea neadecvată este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, iar în acest sens pot să vă dau un exemplu. Dacă am plecat într-o deplasare cu 15 copii, parte dintre părinţii celorlalţi care nu au făcut parte din lot şi-au retras sprijinul financiar. Îi mulţumesc şi lui Fejer Ivan, cel care de dimineaţa şi până seara se află cu copiii la bazin şi demonstrează că acest sport se poate face şi doar din pasiune. Referitor la titlul de campioni naţionali cucerit la copii U13 pot să vă spun că avem un avantaj în faptul că în Oradea toţi tinerii care îşi doresc să practice acest sport vin să o facă la clubul Crişul spre deosebire de Capitală, unde sunt mai multe cluburi. Cu toate acestea, am avut o mare problemă legată de pregătire. Nu pot să înţeleg cum renovarea unui bazin (Bazinul „Ioan Alexandrescu” – n.r.) poate dura mai mult de doi ani când aceasta ar fi trebuit să dureze doar două-trei luni”, a afirmat, la rândul său, antrenorul Nicolae Diaconu. Referitor la acest aspect tehnicienii au descris condiţiile în care şi-au desfăşurat antrenamentele, adică pe jumătate de bazin, în cel mai bun caz, de luni până miercuri, în weekend-uri sau la ore foarte târzii, total improprii sportului de performanţă. „Să stai doar într-un bazin, cu antrenamente la ore imposibile, e un miracol să faci performanţă”, a declarat antrenorul Fejer Ivan.

About Author