Începe Festivalul Olimpic al Tineretului European Banska Bystrica 2022


Ready to Shine! Cei 92 de tineri componenți ai TEAM ROMANIA pentru FOTE Banská Bystrica 2022 au fost în centrul atenției la prezentarea oficială a Echipei Olimpice.
”Cod roșu” de emoții și mândrie la Prezentarea Oficială a Team Romania de la Izvorani. Cei 92 de tineri sportivi care vor reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) Banska Bystrica 2022, între 24-30 iulie 2022, îmbrăcați în tricoul roșu al echipamentului TEAM ROMANIA, emoționați, dar veseli și mândri, însoțiți de membrii colectivelor tehnice, au fost încurajați de conducătorii sportului românesc la festivitatea de prezentare a delegației, eveniment găzduit de Sala Polivalentă din incinta Complexului Olimpic Sydney 2000, din Izvorani.
Sportivii au ascultat pentru pima dată atât imnul României cât și imnul Olimpic în cadrul aceluiași eveniment, iar momentul solemn a sădit în sufletele fiecaruia dintre ei dorința de se autodepăși și de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Festivalului din Slovacia.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, secretarul general al COSR George Boroi, membri ai Comitetului Executiv al COSR, membri ai Comisiei Tehnice COSR, președinți ai federațiilor sportive naționale ale celor opt sporturi cu reprezentanți în întrecerile FOTE Banská Bystrica 2022, cu toții le-au insuflat celor mai valoroși sportivi români cu vârste între 14 și 18 ani încredere în propriile forțe la prima lor confruntare olimpică.
”Fiecare Misiune Olimpică, fiecare participare la o întrecere olimpică, însemnă experiență și ne ajută să înțelegem că olimpismul este mai mai mult decât o competiție, e o stare de spirit”, le-a spus președintele COSR. Sportul românesc renaște cu fiecare victorie pe care voi o obțineți în arenă, cu fiecare vis pe care vi-l împliniți și pentru care nu ezitați să faceți efort alături de antrenorii voștri.
O lecție importantă, pe care sper că am învățat-o cu toții, e că succesul nu ține cont de vârstă, că talentul dublat de muncă și seriozitate înseamnă progres și că spiritul de echipă și mândria de a-ți reprezenta țara e o datorie față de toți cei care au construit succesul sportului românesc. Aveți lângă voi oameni care vă susțin zi de zi la antrenamente și care cred în potențialul vostru. Noi vă oferim toată încrederea și, suntem siguri, împreună, uniți în toată diversitatea noastră, putem realiza lucruri mărețe.
Nu risipiți nicio șansă pe care o aveți, transformați Festivalul Olimpic al Tineretului European Banska Bystrica în cea mai frumoasă amintire a acestui început de drum în lumea olimpică. Un drum pe care vi-l doresc cât mai lung și plin de experiențe care să vă îmbogățească viața și care să demonstreze că sportul românesc are viitor și că rămâne un liant pentru societate”, le-a transmis președinteșe Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european la sabie.
George Boroi a încercat să-i motiveze prin puterea exemplului:
” Strategia COSR a așezat în centrul ei, încă din ciclul olimpic anterior, Centrele Naționale Olimpice pentru Juniori iar eforturile noastre de a oferi sprijin, suport și continuitate în pregătire fiecărui sportiv a dat roade. Aveți în fața voastră exemplele celor care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Tokyo dar și a celor care în acest an au cucerit medalii la competițiile majore la nivel de juniori, cadeți sau tineret. Unii dintre medaliații acestor competiții fac parte acum din Team Romania pentru FOTE Banska Bystrica 2022.
Mai mult decât oricând aveți șansa de a arăta că sportul românesc se poate baza pe voi, că fiecare investiție morală și financiară este normalitatea care poate schimba fața sportului românesc. Încrederea noastră ține cont de tinerețea voastră, de ambiția antrenorilor voștri și, nu în ultimul rând, de spiritul pur al unei generații talentate, disciplinate și muncitoare. Sprijinul nostru e necondiționat, dar nu uitați, diferența dintre posibil si imposibil stă în determinarea fiecăruia dintre voi!
Succes tuturor sportivilor și antrenorilor la FOTE Banska Bystrica 2022!”, și-a încheiat mesajul secretarul general COSR George Boroi.
Cu emoții în glas, Paula Partnoi, căpitanul echipei naționale de volei a României, a rostit Jurământul Sportivului, tehnicianul lotului de gimnastică Lucian Sandu a spus Jurământul Antrenorului, iar Jurământul Arbitrului a fost citit de Adrian Avădani, de la handbal.
La final, după tradiționala poză de grup, cu toții și-au dorit să se fotografieze cu campionii și medaliații olimpici, mondiali și europeni prezenți la întâlnire.
Misiunea celor 92 de reprezentanți ai României la FOTE Banska Bystrica 2022 nu va fi deloc ușoară, după ce la ediția precedentă a Festivalului, la FOTE Baku 2019, colegii lor au reușit să cucerească 19 medalii – 4 AUR, 10 ARGINT, 5 BRONZ.
Câteva repere care cu siguranță îi vor motiva pe participanții la FOTE Banska Bystrica 2022:
• La cele 16 ediții de vară ale FOTE, România a cucerit 197 MEDALII: 53 AUR, 79 ARGINT, 65 BRONZ
• Cea mai bună clasare a României la edițiile de vară ale FOTE a fost LOCUL 3 pe națiuni, pe care l-a ocupat de două ori:

 • în 1995, la Bath, în Marea Britanie, unde România a cucerit 23 de MEDALII – 8 AUR, 8 ARGINT, 7 BRONZ; la Festival au participat sportivi din 47 de țări
 • în 2003, la Paris, în Franța, sportivii tricolori au obținut 13 MEDALII – 7 AUR, 1 ARGINT, 5 BRONZ; la Festival au participat sportivi din 48 de țări.
  • Cinci sportive medaliate cu AUR la FOTE au devenit campioane olimpice:
  Gabriela Szabo – atletism, AUR – 1500 m, FOTE Bruxelles 1991/ 1 AUR – 5000 m, SYDNEY 2000
  Camelia Potec – înot, 2 AUR – 200, 400 m liber, FOTE Lisabona 1997/ 1 AUR – 200 m liber, ATENA 2004
  Maria Olaru – gimnastică, 1 AUR – sol, FOTE Lisabona 1997/ AUR cu echipa, SYDNEY 2000
  Oana Mihaela Ban – gimnastică, 2 AUR – sărituri&echipă, FOTE Murcia 2001/ 1 AUR cu echipa, ATENA 2004
  Sandra Izbașa – gimnastică, 1 AUR – sărituri, FOTE Lignano Sabbiadoro 2005/2 AUR – sol, BEIJING 2008 & sărituri, Londra 2012
  • România a cucerit cele mai multe medalii la o ediție a FOTE în 1995, la Bath, în Marea Britanie 23 MEDALII – 8 AUR, 8 ARGINT, 7 BRONZ.
  • Cele mai multe medalii de AUR au fost cele 8 cucerite de tricolori la FOTE Bath 1995
  Delegația României va pleca mâine dimineață ( sâmbătă, 23 iulie 2022) spre Slovacia.

About Author