Categories Fotbal

Liga 3 tot cu 100 de echipe la start

În noul sezon de Liga 3, dintre cele 100 de echipe care aveau dreptul să joace în această ediție de campionat, nu s-au înscris Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni, ambele retrogradate din Liga 1 și care n-au primit certificarea pentru Liga 2, astfel că au picat automat în Liga 3, Hușana Huși (locul 3, play-off Seria 1), Rapid 2 (locul 3, play-off Seria 4), dintre cele care sportiv s-au menținut în competiție după terminarea sezonului 2021-2022, și Speranța Răucești (Neamț), dintre cele 21 de nou-promovate din Liga 4, în urma câștigării barajului cu Juniorul Suceava (Suceava – 0-0 în tur 1-0 în retur).

”Pe baza cererilor de înscriere, pentru sezonul 2022-2023 au rămas un număr de cinci locuri vacante, urmare a neînscrierii în termenul regulamentar al echipelor: CS Gaz Metan Mediaş, Asociaţia CSFC Academica Clinceni, FC Rapid 1923 SA 2, ACS Huşana şi CS Speranţa Răuceşti”, sună un pasaj din referatul managerului Direcției Competiții a FRF, Felix Grigore, către Comitetul de urgență al FRF.

FC Hermannstadt 2, CSM Bacău, Unirea Alba Iulia, Progresul Ezeriş şi Flacăra Horezu au fost invitate să ocupe locurile vacante. FC Hermannstadt a refuzat să-și mai înscrie ”satelitul”
Cu aceste cinci locuri rămase vacante în noul sezon de Liga 3, FRF a început să caute echipe doritoare să continue în acest eșalon. Primele pe listă, conform regulamentului, sunt retrogradatele de la finalul ediției 2021-2022.

Au fost contactate formațiile FC Hermannstadt 2, CSM Bacău, Unirea Alba Iulia, Progresul Ezeriş şi Flacăra Horezu, cele care au avut, în ordinea enumerării lor, cel mai mare punctaj dintre retrogradatele de pe locul 5 din grupele de play-out. În referatul său, Felix Grigore comite o greșeală la acest capitol, fiindcă numește clasata pe locul 5 în play-out drept echipa situată pe ”locul 9 din play-out”, ceea ce este eronat, fiindcă în această grupă de evitare a retrogradării sunt doar șase echipe participante!

Dintre acestea, nou-promovata în Liga 1 FC Hermannstadt a informat că nu-și mai dorește echipa ”satelit” în Liga 3, astfel că rămânea încă un loc vacant.

”Pentru ocuparea celor cinci locuri vacante s-a apelat la cinci dintre echipele retrogradate de pe locul 9 din play-out cu cea mai bună linie de clasament, respectiv AFC Hermannstadt 2, CSM Bacău, AFC Unirea 1924, ACS Progresul Ezeriş şi ACS Flacăra Horezu.
Ca urmare a adresei trimise pe e-mail de către clubul AFC Hermannstadt, care a comunicat că nu doreşte să mai participe în competiţie cu echipa satelit, locul vacant ar fi trebuit să fie ocupat de următoarea echipă de pe locul 9 cu cea mai bună linie de clasament”, a scris Felix Grigore în referatul către Comitetul de urgență.

N-au mai retrogradat 21 de echipe la finalul sezonului trecut, ci doar 20. Cel mai slab loc 4 din play-out a fost ”iertat” de FRF
Există însă și o problemă deloc neimportantă peste care FRF, organizatorul campionatului Liga 3, a trecut fără să comunice, să dea o explicație, să fie transparentă.

La finalul sezonului 2021-2022 în mod normal, conform regulamentului FRF, au retrogradat sportiv 21 de cluburi (incluzând-o și pe desființata ACS Poli Timișoara). Lăsând la o parte faptul că FRF nu a comunicat nici până în prezent aceste 21 de echipe, iar Departamentele de comunicare și cel juridic nu au oferit nici până acum un răspuns e-mailului redacției Liga2.ro privind lacuna din regulament care împiedica determinarea în mod corect sportiv, etic a formația cel mai slab clasată pe locul 4 în seriile de play-out, federația condusă de Răzvan Burleanu pur și simplu demonstrează acum, prin acest referat al lui Felix Grigore, că, de fapt, au fost 20 de retrogradate, nu 21, cum spune regulamentul. Practic, FRF și-a încălcat singură regulamentul!

În mod normal, pentru ocuparea unuia dintre cele cinci locuri rămase vacante în noua ediție de Liga 3 trebuia să se regăsească această ultimă retrogradată sportiv la finalul ediției 2021-2022, adică cea mai slabă formație clasată pe locul 4 în play-out.

Dintre echipele invitate, FC Hermannstadt 2, CSM Bacău, Unirea Alba Iulia, Progresul Ezeriş şi Flacăra Horezu, niciuna nu s-a aflat pe locul 4 în play-out, ci toate au fost pe poziția a 5-a.

Din informațiile Liga2.ro, această echipă cel mai slab clasată pe locul 4 în play-out a fost Avântul Periam, din Seria a 8-a, ajunsă în această situație și poate fiindcă ea nu a jucat patru meciuri (două în sezonul regular și două în play-out) în sezon, după ce ACS Poli Timișoara s-a desființat încă din start, iar seria a rămas cu un număr impar de participante. Din sursele noastre, cei de la Periam au fost sunați de către un reprezentant al Departamentului Competiții al FRF, cel condus de Felix Grigore, și informați că sunt ultima retrogradată, însă li s-a spus să nu-și facă griji, pentru că oricum vor continua în Liga 3 dacă își doresc acest lucru, deoarece vor fi locuri vacante.

Surpriză, Avântul Periam nu se află printre cele cinci echipe invitate de FRF în competiție pentru a ocupa locurile rămase vacante, fiindcă federația a considerat-o deja menținută în Liga 3, ceea ce denotă că la finalul ediției 2021-2022 nu au mai retrogradat 21 de echipe, incluzând-o și pe desființata ACS Poli, ci doar 20!

About Author