Categories Tenis

Nu sunt restricții cu jucătorii din Rusia și Belarus

Jucătorii de tenis din Rusia şi Belarus pot participa la ediţia 2023 a turneului de tenis Australian Open, în timp ce sârbul Novak Djokovic este de asemenea binevenit dacă poate obţine viza, a anunţat miercuri Craig Tiley, directorul competiţiei de la Melbourne.

Întâlnirile JTI: Actorii despre Don Juanul lui Aterballetto
Jucătorii ruşi şi belaruşi au fost suspendaţi din competiţiile internaţionale pe echipe, după invazia Rusiei de la începutul anului, dar li s-a permis să joace în turneele din circuitele profesioniste.

Roland Garros şi US Open le-au permis de asemenea participarea sub steag neutru, dar organizatorii de la Wimbledon le-au interzis accesul în acest an.

”În acest moment, jucătorii din Rusia şi Belarus sunt eligibili să joace la Australian Open. Singura diferenţă este că ei nu pot reprezenta Rusia, nu pot arbora steagul Rusiei. Ei nu pot participa la nicio activitate, cum ar fi intonarea imnului, şi ei trebuie să joace ca jucători independenţi sub nume neutru. Dar ei sunt bineveniţi la Australian Open în ianuarie”, a precizat Tiley.

În ceea ce priveşte participarea sârbului Novak Djokovic, de nouă ori învingător în primul Grand Slam al anului, oficialul australian a precizat că el este de asemenea eligibil, cu condiţia de a obţine anularea interdicţiei la viză, ca urmare a deportării lui din ianuarie. Campionul sârb a fost expulzat din Australia din cauză că nu era vaccinat contra Covid-19 şi a primit o interdicţie la viză timp de trei ani, dar noul guvern federal poate anula această decizie.

Tiley a spus că nu a avut niciun contact cu guvernul în privinţa lui Djokovic şi că organizatorii Australian Open nu pot face lobby în numele sârbului: ”În acest moment… Novak şi guvernul federal trebuie să rezolve această situaţie şi apoi noi vom urma orice instrucţiune după aceea. Nu este o chestiune în care noi putem face lobby. Este o chestiune între cele două părţi şi în funcţie de rezultatul ei, noi i-am putea ura lui bun venit la Australian Open”.

Djokovic, care nu a jucat nici la US Open din lipsa documentelor de vaccinare, a spus luna trecută că aşteaptă ”ştiri pozitive” de la autorităţile australiene.

În această săptămână, fostul ministru de interne, Karen Andrews, aflată acum în opoziţie, s-a opus ridicării interdicţiei lui Djokovic la viză, susţinând că ”ar fi o palmă în faţă” pentru australienii care s-au vaccinat.

About Author