Categories Handbal

Drumul spre performanță abia acum începe

Miercuri s-au încheiat partidele din grupele preliminare C şi D, la Campionatul European de handbal feminin. În urma rezultatelor, în grupa principală II s-au calificat Franţa, Olanda, România (din grupa C), respectiv Muntenegru, Spania, Germania (D). România joacă primul meci din grupa II cu Spania, vineri, de la ora 21.30.

În grupele C şi D s-au înregistrat, miercuri, rezultatele: România – Macedonia de Nord 31-23 şi Franţa – Olanda 26-24 (grupa C), respectiv Polonia – Muntenegru 23-26 şi Germania – Spania 21-23 (D).

Astfel, în grupa principală II s-au calificat primele trei clasate din grupele C şi D, în care merg mai departe cu punctajele acumulate în meciurile cu adversarele care au trecut şi ele mai departe. Configuraţia clasamentului în grupa II este: Franţa (4 puncte), Muntenegru (4), Olanda (2), Spania (2), Germania (0) şi România (0).

România a încheiat grupa preliminară C cu rezultatele: 28-29 cu Olanda, 21-35 cu Franţa şi 31-23 cu Macedonia de Nord.

În grupele A şi B, partidele s-au încheiat marţi, astfel încât grupa principală I este formată din Norvegia (4 puncte), Suedia, Danemarca, Croaţia, Slovenia (câte 2) şi Ungaria (0).

Meciurile din grupele principale se vor juca între 10-16 noiembrie. România va juca în ordine cu Spania (vineri), cu Muntenegru (15 noiembrie) şi cu Germania (16 noiembrie).

Doar primele două clasate în grupele principale obţin calificarea în semifinale, programate în 18 noiembrie. Finalele pentru medalii vor avea loc în 20 noiembrie.

Campioana europeană din 2022 se va califica automat la Jocurile Olimpice din 2024, precum şi la Campionatul Mondial din 2023, la Mondiale urmând să se califice şi medaliatele europene cu argint şi bronz. CM de anul viitor va avea loc între 30 noiembrie – 17 decembrie, în Danemarca, Norvegia şi Suedia.

Naţionala României participă pentru a 14-a oară la turneul final al CE, iar ediţia din 2022 are loc între 4 şi 20 noiembrie, la Ljubljana, Celje, Skopje şi Podgorica.

Căpitanul tricolorelor, Cristina Neagu, a început competiţia europeană din postura de golgeter absolut, cu 264 de goluri de-a lungul ediţiilor la care a participat. După trei partide la actuala ediţie a CE, Neagu a ajuns la 282 goluri.

Înaintea plecării spre Macedonia de Nord, căpitanul naţionalei spunea că este ”probabil” ultimul Campionat European din carieră, al optulea, după ce debutul său a avut loc în 2008, la ediţia din aceeaşi ţară.

La CE 2020, România a ocupat locul 12, cea mai slabă clasare din istoria participărilor sale. Cel mai bun rezultat a fost obţinut la ediţia din 2010 – medalia de bronz.

Titlul european este deţinut de Norvegia, care l-a cucerit pentru a opta oară la ediţia din 2020.

About Author