Categories Fotbal

Romania reușește să surclaseze frații de peste Prut

Echipa naţională de fotbal a României a surclasat reprezentativa Republicii Moldova cu scorul de 5-0 (2-0), duminică seara, pe Stadionul Zimbru din Chişinău, într-un meci amical.

Echipa antrenată de Edward Iordănescu a obţinut cea mai clară victorie a sa în duelurile cu Moldova, prin golurile înscrise de Olimpiu Moruţan (9), Denis Drăguş (40), Alexandru Cicâldău (61), Daniel Paraschiv (71 – penalty) şi Adrian Rus (88).

România a deschis scorul prin Moruţan (9), cu un şut la vinclu din interiorul careului, după ce a fost servit altruist de Puşcaş. Atacantul a fost şi el aproape de gol (11), dar lovitura sa de cap a trimis mingea pe lângă poartă.

Moldova a cerut penalty în min. 14, la un duel între Burcă la Raţă în careu, însă jocul a continuat, nu foarte mult timp, pentru că arbitrul a decis să întreruptă meciul în min. 15, pentru circa trei minute, din cauza fumului produs de torţele şi fumigenele suporterilor.

Drăguş a ratat şansa desprinderii în min. 21, şutând în bara transversală, după o pasă de la Moruţan.

Prima oportunitate notabilă a gazdelor a venit în min. 32, când Postolachi a fost deposedat de Manea în situaţie iminentă de gol. Damaşcan a avut şi el o situaţie cu potenţial (34), dar a ratat voleul din careu.

Drăguş (40) a dublat avantajul echipei României cu un şut de la 16 metri, după o lansare de la Cicâldău. Jucătorul de la Standard Liege putea marca şi al doilea gol, însă a ratat lobul faţă în faţă cu portarul Celeadnic (42).

Prima repriză s-a încheiat cu o nouă ocazie a gazdelor, dar Târnovanu nu a avut emoţii la lovitura de cap a lui Damaşcan (43).

Moldova a jucat cu mai multă dorinţă după pauză şi duelurile au fost aspre pe alocuri, însă nu a reuşit să creeze pericol la poarta debutantului Târnovanu.

Tot România a fost cea care a marcat, prin Cicâldău (61), dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri, direct în vinclul porţii adverse.

Debutantul Daniel Paraschiv a reuşit performanţa de a obţine penalty la prima sa atingere a mingii, după ce a fost faultat de Armaş. Tot atacantul de la FC Hermannstadt a transformat lovitura de pedeapsă (71), având cel mai fericit debut în echipa naţională.

Pe final, România a avut un forcing la poarta gazdelor, dar Celeadnic a respins mingile trimise de Ştefănescu (86) şi Drăguşin (87), iar un şut al lui Adrian Rus (88) a fost deviat în corner. Acelaşi Rus a închis tabela (88), după cornerul executat.

La gazde au jucat din primul minut Igor Armaş, Vadim Raţă, Vitalie Damaşcan, care sunt legitimaţi la FC Voluntari, precum şi Virgiliu Postolachi, de la UTA Arad.

Înaintea meciului de la Chişinău, formaţia Zdob şi Zdub împreună cu Fraţii Vasile şi Vitalie Advahov au întreţinut atmosfera pe stadion. Imnurile au fost interpretate de Cristofor Aldea-Teodorovici împreună cu Simona.

Moruţan, Paraschiv şi Rus au marcat primele lor goluri la naţională, iar Ştefan Târnovanu, Alexandru Pantea, Antonio Sefer şi Daniel Paraschiv au debutat în prima reprezentativă.

Astfel, România încheie cu o înfrângere (1-2 cu Slovenia, la Cluj-Napoca) şi o victorie (5-0 cu Moldova) anul 2022. Până acum, România nu câştigase în deplasare cu Republica Moldova.

Moldova – România 0-5 (0-2)
Au marcat: Olimpiu Moruţan (9), Denis Drăguş (40), Alexandru Cicâldău (61), Daniel Paraschiv (71 – penalty), Adrian Rus (88).
Chişinău, Stadion Zimbru
meci amical

Au evoluat echipele:
Moldova: 1. Dumitru Celeadnic – 20. Sergiu Platica (21. Ioan-Călin Revenco, 46), 17. Daniel Dumbrăvanu (14. Iurie Iovu, 36), 3. Vadim Bolohan, 4. Igor Armaş, 2. Oleg Reabciuk – 22. Vadim Raţă, 7. Artur Ioniţă (căpitan; 16. Victor Stînă, 75) – 8. Nichita Moţpan (10. Mihail Platica, 75) – 11. Vitalie Damaşcan, 19. Virgiliu Postolachi (13. Mihail Caimacov, 61). Selecţioner: Serghei Cleşcenco.
Rezerve neutilizate: 12. Cristian Avram, 23. Dorian Răilean – 5. Mihail Ştefan, 6. Cristian Dros, 15. Ion Jardan, 18. Marius Iosipoi, 24. Iaser Ţurcan, 25. Nicky Cleşcenco, 26. Serafim Cojocari.
România: 12. Ştefan Târnovanu – 4. Cristian Manea (13. Alexandru Pantea, 69), 17. Adrian Rus, 15. Andrei Burcă (căpitan; 22. Radu Drăguşin, 69), 2. Raul Opruţ – 20. Darius Olaru, 6. Tudor Băluţă, 10. Alexandru Cicâldău (25. Nicolae Păun, 78) – 21. Olimpiu Moruţan (24. Antonio Sefer, 62), 9. George Puşcaş (19. Daniel Paraschiv, 70), 7. Denis Drăguş (8. Marius Ştefănescu, 62). Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Horaţiu Moldovan, 16. Mihai Popa – 3. Bogdan Vătăjelu, 5. Ionuţ Nedelcearu, 11. Claudiu Petrila, 14. Marius Marin, 23. Andrei Cordea, 26. Daniel Boloca.

About Author