Categories Fotbal

Fotbalul și fostele glorii au smuls din nou ropote de aplauze

Peste 1 000 de oameni au ost prezenți vineri seara în Arena Antonio Alexe la prima ediție a Memorialul Ioan Zare la fostbal. Din nou au lăsat hainele de gală în vestiar și au intrat în echipament de fotbal  foste glorii ale fotbalului românesc și bihorean, venite să cinstească memoria singurului fotbalist orădean care a participat la un turneu final de Campionat European din postura jucătorului legitimat la FC Bihor.

Liga Legendelor, Legendele FC Bihor și Old Boys FC Bihor au creat un spectacol agreabil care a smuls ropote de aplauze din tribune.

Din nou ropote de aplauze au fost auzite în sală la fotbal, lucru foarte rar în ultimii ani, Arena fiind mai mult ocupată cu alte sporturi, iar fotbalul având locul lui de fapt de stadion, afară unde fiecare se poate bucura de prezența idolilor din tinerețe sai a noului val de tineri care bat la poțile afirmării.

Memorialul a început cu intonarea imnului național făcută de interpretul orădean Adi Balint, apoi s-a ținut momentul de reculegere pentru Ioan Zare, trecut la cele veșnice în 23 februarie 2022. Lovitura de începere a fost dată de Gabriela Zare, fosta soție a fotbalistului, la fluierul arbitrilor Octavian Șovre și Rareș Vidican, în primul meci duelându-se Liga Legendelor și Old-Boys FC Bihor.

Orădenii au reușit să câștige cu 4-3 (1-1) prin golurile marcate de Marcel Abrudan și hattrick-ul lui Cristian Țîrlea, în timp ce pentru „legendari” au înscris Marius Onofraș, Florentin Petre sau Marian Savu

„Trofeul” lui Ioan Zare din meciul cu Germania de la Euro 1984, tricoul celebrului Uli Stielike cu numărul 15, a fost prezentat de Victor Nicolae Ienciu, unuldintre cei mai mari colecționari de tricouri din zona de nord vest a țării. Tricoul urmează să fie expus la Muzeul Fotbalului deschis recent la București.

 

În al doilea joc s-au marcat 11 goluri, Liga Legendelor reușind să câștige cu 8-3 prin golurile marcate de Gigel Bucur (3), Miodrag Belodedici, Florentin Petre, Marian Savu (3), în timp ce pentru „roș-albaștrii” au punctat Sandor Kulcsar, actualul președinte al FC Bihor, și „dubla ” lui Stelian Farcău, coordonatorul Academiei CSM Oradea/FC Bihor.

Brazilianul Eric de Oliveira, străinul cu cele mai multe goluri marcate în prima ligă din România (66) a fost „omul foarfecă”, execuțiile sale spectaculoase fiind aplaudate frenetic de spectatori, La final copiii, dar nu numai, au năvălit pe teren pentru autografe și fotografii cu jucătorii legendari ai României, de pe vremea când mai reprezentam ceva în fotbalul mondial. „Repriza a treia” s-a desfășurat la Hotel Nr. 5, de lângă Stadionul Municipal, unde foștii fotbaliști au socializat și au depănat amintiri.

„Vă mulțumesc că ne-ați onorat cu prezența la evenimentrul organizat de Old-Boys FC Bihor Oradea în memoria celui care a fost Nelu Zare, fost coechipier pentru mulți dintre voi la FC Bihor, Dinamo, Victoria sau echipa națională, și prietenul nostru, care ne-a părăsit în februarie 2022. Un fost fotbalist de care Oradea și Bihorul trebuie să fie mândre și să-i acorde respectul cuvenit și după trecerea la cele veșnice. Cum am mai spus-o și cu alte ocazii Old-Boys FC Bihor își dorește să aibă și un rol de fundație care să poată veni în sprijinul foștilor fotbaliști bihoreni aflați în situații dificile. Un alt aspect pentru care am militat de fiecare dată este unitatea, pentru că ne dorim să fim un grup de prieteni, care să ne simțim bine împreună și să lăsăm la o parte orgolii care nu își au rostul, pentru că viața este scurtă și merită trăită așa cum și lui Nelu Zare i-a plăcut. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a fost mesajul lui Adrian Moisa, președintele Old-Boys FC Bihor, pentru invitați.

Au mai vorbit Ioan Andone și Ionuț Lupescu, care evocat personalitatra lui Ioan Zare și și-au exprimat speranța că în viitor fotbalul bihorean va reveni unde îi este locul…în prima ligă. O surpirză plăcută a fost prezența lui Emerich Jenei pe banca legendelor, el întreținându=se minute bune cu Ioan Andone, unul dintre fotbaliștii care au reprezentat România la Campăionatul Mondiale din 1990.

 

Au jucat la Memorialul Ioan Zare:

Liga Legendelor: Florin Prunea – Miodrag Belodedici, Ioan Andone, Ionuţ Lupescu, Florin Gardoş, Cristian Dulca, Marian Savu, Adrian Neaga, Eric De Oliveira, Sorin Frunză, Marius Onofraş, Romulus Buia, Florentin Petre, Gigel Bucur. Antrenor: Emeric Ienei. Preşedinte: Iulian Mihăilă. Director sportiv: Andrei Spoială. Au mai fost prezenţi, dar nu au jucat: Costel Orac, Lică Movilă și Valentin Badea.

Legendele FC Bihor: Ioan Pap Deac – Sorin Cigan, Sandor Kulcsar, Zeno Bundea, Dorel Toderaş, Vova Tămaş, Ovidiu Lazăr, Sorin Adrian Todea, Florin Farcaş, Stelian Farcău, Claudiu Mutu, Toma Ivan, Mădălin Popa, Dorin Mihuţ, Sorin Pop, Doru Mihuţ şi Dan Marinescu. Antrenor: Leo Grozavu.

Old Boys FC Bihor: Petre Câmpan – Dan Chiş, Călin Chişe, Dumitru Măniguţiu, Adrian Moisa, Marcel Abrudan, Gelu Șiman, Alin Bot, Marius Popa, Cristian Țîrlea, Florin Negrea, Sorin Simuţ, Walter Schoger, Lucian Gabor şi Attila Fazekas. Antrenor-jucător: Sebastian Platon.

Arbitri: Octavian Şovre şi Rareş Vidican.

About Author