Categories Alte sporturi

Primăria vine în sprijinul sportului orădean prin investiții în sală

Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale.Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională urmează să depună spre finanțare în luna martie un proiect prin PNRR – Componenta 15 – Educație.

În acest sens, primăria a organizat ieri, 28 februarie, în sala festivă „Traian Moșoiu” o întâlnire de lucru cu reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar din Oradea.

Întâlnirea a fost coordonată de viceprimarul Antonia Nica, la aceasta participând și inspectorul școlar general Horea Abrudan, dar și directorul executiv al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, împreună cu directorul adjunct Ovidiu Guler și Daniela Moțoc – Sef Birou investiții fonduri nerambursabile.

„Scopul întâlnirii noastre este discutarea modalității în care va trebui să completați analiza de nevoi, urmând să primiți clarificări și sfaturi de la specialiștii noștri. Practic, de acuratețea cu care o veți completa ține ca șansa de reușită a proiectului nostru comun să fie cât mai mare. Vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru efortul de a completa cu maximă acuratețe macheta primită, care să reflecte realitatea necesităților din școala dumneavoastră. Avem acum șansa, alături de celelalte proiecte ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor, să schimbăm fața învățământului orădean. Așadar, Primăria își întră în rol, având toată încrederea în dumneavoastră”, a spus viceprimarul Antonia Nica.

40 de proiecte derulate în educație în Oradea

Până în acest moment, Municipiul Oradea a finanțat prin fonduri europene 12 proiecte de reabilitare de școli și grădinițe, 2 proiecte de construcție de grădinițe și construirea campusului de la Colegiul Economic.

Totodată, prin PNRR a fost obținută finanțarea pentru reabilitarea a 27 de unități de învățământ.

Aceste proiecte au fost implementate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în colaborare cu Direcția Patrimoniu Imobiliar și unitățile de învățământ.

„Avem peste 40 de proiecte derulate în educație în Oradea, unele finalizate, altele în implementare, un total de peste 80 milioane de euro. Ceea ce pot să vă spun este că vă puteți baza pe noi. Așa cum știți, unul dintre pilonii principali în concretizarea unui proiect este echipa, iar asta o avem. În ceea ce privește implementarea proiectului de față, sunt sigur că vom face o echipă bună”, a spus Marius Moș, directorul DMPFI.

Dotări IT, mobilier nou, laboratoare IT, de științe, dar și de logopedie pentru grădinițe

De menționat că prin ghidul solicitantului este permisă înlocuirea doar a mobilierului și a dotărilor IT care sunt mai vechi de 5 ani.

Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler a prezentat și alte dotări pe care le va facilita proiectul pentru fiecare unitate de învățământ, în funcție de specificul ei: „Va fi dotat câte un laborator de științe per unitate de învățământ, câte un laborator de logopedie în fiecare grădiniță, o sală de sport la fiecare școală sau liceu. Totodată, fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate”.

Categorii de dotări

Primăria Oradea pregătește depunerea spre finanțare a proiectului „Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Oradea” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C15 – Educație.

Prin proiect se vor dota toate unitățile publice de învățământ din Municipiul Oradea (licee, școli și grădinițe) și se vor achiziționa următoarele categorii de dotări:

1. Va fi dotat câte un laborator de informatică din fiecare unitate de învățământ (18.000 euro fără TVA / laborator de informatică);

2. Toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu mobilier nou și materiale didactice noi (4.000 euro fără TVA / sala de clasă sau grupă);

3. Toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu echipamente IT pentru organizarea activității în mediul virtual (4.300 euro fără TVA / sala de clasă sau grupă);

4. Câte un laborator de științe (fizică, chimie, biologie sau multidisciplinar) din fiecare unitate de învățământ va fi dotat cu mobilier specific, materiale didactice și echipamente digitale (30.000 euro fără TVA / laborator);

5. Câte un laborator de logopedie din fiecare grădiniță va fi dotat (10.000 euro fără TVA / cabinet de logopedie);

6. Sala de sport a fiecărei școli și a fiecărui liceu va fi dotată cu materiale specifice (10.000 euro fără TVA / unitate de învățământ);

7. Fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate, precum și cu echipamente digitale (100.000 euro fără TVA / unitate de învățământ profesional și tehnic).

About Author