Sportivii ruși și din Belarus, deocamdată în așteptare

Sportivii ruși și din Belarus, deocamdată în așteptare

Consiliul World Athetics, instanţa supremă a sportului rege al Jocurilor Olimpice, va examina de marţi până joi soarta atleţilor ruşi, într-un moment în care ia amploare dezbaterea asupra reintegrării acestora în sportul mondial, înaintea JO de vară 2024 de la Paris, scrie AFP.

Această chestiune pune pe plan secundar posibila reintegrare a Federaţiei ruse de atletism, după mai bine de şapte ani de suspendare din cauza unui amplu scandal de dopaj instituţionalizat. Doar un grup restrâns de ruşi au putut participa la întrecerile de atletism din cadrul Olimpiadei de la Tokyo, în 2021, sub drapel neutru.

O ridicare a sancţiunilor în acest caz nu ar avea un efect imediat pentru sportivi dacă World Athletics ar continua să sancţioneze Rusia pentru invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Cu mai puţin de un an şi jumătate înainte de JO de la Paris, poziţia atletismului internaţional va fi analizată în mod deosebit.

După ce a „recomandat” în februarie 2022 excluderea lor din competiţiile internaţionale, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi-a anunţat la începutul anului dorinţa de a „explora modalităţi” de a aduce sportivii ruşi şi belaruşi înapoi în sportului mondial.

Acest lucru a generat o solicitare de „clarificări” din partea a aproximativ 30 de ţări, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Statele Unite şi Canada.

Autoritatea olimpică mondială pare să dorească să marcheze întoarcerea ruşilor şi belaruşilor sub drapel neutru, cu condiţia ca aceştia „să nu sprijine activ războiul din Ucraina”. Încă în fază de „consultări detaliate” cu federaţiile internaţionale, CIO nu a stabilit un termen limită.

Un alt sport olimpic major, scrima, tocmai a aprobat revenirea în competiţie a scrimerilor din cele două ţări interzise, care sunt prezente de asemenea în aceste zile la Campionatele Mondiale de box feminin din India, inclusiv cu steag şi imn propriu. Acest lucru a dus la boicotarea competiţiei de către mai multe naţiuni.

Situaţia este urgentă: ca şi pentru alte câteva sporturi, perioada de calificare la Jocurile de la Paris a început deja în atletism, în special pentru maraton, marş, probele combinate, ştafete şi 10.000 m.

Pe o linie clară, britanicul Sebastian Coe, preşedintele World Athletics, a afişat încă de la începutul invaziei ruse o poziţie ostilă întoarcerii ruşilor, fără o evoluţie semnificativă a conflictului.

Poziţia Federaţiei internaţionale de atletism pe tema reintegrării ruşilor şi belaruşilor ar urma să fie făcută publică în cursul zilei de joi.

About Author