Categories Polo

Prima achiziție importantă la secția de polo

David Belenyesi este noul jucător al echipei de polo pe apă CSM Oradea. Născut la Debrecen (Ungaria), acesta a petrecut cea mai importantă parte a junioratului în Oradea, unde a deprins tainele jocului de polo pe apă.

În vârstă de 20 ani, născut pe 21 Aprilie 2003, David Belenyesi (foto) este un jucător ce poate să acopere mai multe poziții. El evoluează ca inter și extremă, putând fi utilizat pe orice parte.

Împreună cu părinții, David a luat decizia de a pleca în Ungaria, acolo unde a continuat să practice jocul de polo. El a evoluat la Szolnok, în întrecerile de juniori. Competițiile sportive au fost oprite în primăvara anului 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Belenyesi s-a mutat la Budapesta, acolo unde a debutat în primul eșalon al redutabilului campionat al Ungariei, în sezonul 2020/21. El a jucat pentru UVSE. Aici a petrecut două sezoane, David înregistrând un progres important în joc de pe urma experienței acumulate la această grupare.

În sezonul 2022/23, Belenyesi a evoluat pentru Szolnok. A fost prima stagiune petrecută în totalitate la o echipă de seniori. Alături de gruparea maghiară a evoluat pentru prima dată în cupele europene, jucând în LEN EuroCup. De asemenea, David și Szolnok s-au clasat pe locul 6 în campionatul maghiar.

 

În palmaresul lui David Belenyesi se află următoarele realizări:

– medalie de bronz în campionatul Ungariei la juniori alături de Szolnok (echipă care anterior nu urcase pe podium în competițiile de juniori pentru 13 ani).
– medalie de argint în campionatul Ungariei la juniori alături de UVSE.
– medalie de aur la Cupa Komjadi (juniori).
– un sezon în LEN EuroCup, având 11 meciuri jucate și 5 goluri marcate în competiție.
– locul 6 în primul eșalon al Ungariei alături de Szolnok.
– a fost convocat la mai multe acțiuni ale echipei naționale de juniori a Ungariei, dar nu a evoluat în niciun joc oficial.

David Belenyesi va evolua pentru echipa națională a României la Campionatul Mondial U20 la polo pe apă – ediția 2023, eveniment programat a se desfășura pe parcursul următoarei săptămâni la Otopeni.

About Author