Categories Alte sporturi

Încep calificările pentru Paris 2024

Lăcrămioara Perijoc şi Claudia Nechita sunt sportivele care pot aduce primele calificări la Jocurile Olimpice de la Paris pentru boxul românesc, cu ocazia Jocurilor Europene din Polonia (21 iunie – 2 iuie), a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea.

”În mod sigur mergem la această competiţie cu speranţe de calificare olimpică. Acesta este obiectivul fiecărui sportiv, şi la băieţi, şi la fete. Noi vrem să ne calificăm, dar ce se va întâmpla vom afla abia după încheierea competiţiei. Dar obiectivul nostru este să obţinem măcar un bilet de avion pentru Paris. Cele mai mari speranţe de calificare sunt la fete, la Lăcrămioara Perijoc şi Claudia Nechita, conform rezultatelor şi experienţei lor. La băieţi poate fi Paul Arădoaie, ceilalţi doi sunt Under-22, Găvae este debutant la o mare competiţie de seniori, dar certitudinile sunt clar aici la fete”, a declarat Vasile Cîtea.

Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg), Maria Claudia Nechita (cat. 57 kg), Loredana Marin (cat. 60 kg), toate de la CSA Steaua, Andrei Valentin Găvae (cat. 57 kg/CS Dinamo), Cosmin Daniel Hermeziu (cat. 71 kg/SCM Bacău) şi Andrei Paul Arădoaie (cat. 80 kg/CS Dinamo) vor apăra culorile tricolore în ringul de la Jocurile Europene cu gândul la o calificare olimpică.

Pentru a se califica la JO 2024, la categoriile lor, pugiliştii români trebuie să se califice în semifinale, adică să acceadă cel puţin la medalia de bronz. Galele de box se derulează între 23 iunie şi 2 iulie cu participarea a 325 sportivi din 42 de ţări. Sunt şapte categorii la seniori (51, 57, 63,5, 71, 80, 92 şi +92 kg) respectiv şase la senioare (50, 54, 57, 60, 66 şi 75 kg).

Lăcrămioara Perijoc este cea mai titrată pugilistă din lotul olimpic feminin, cu un titlu european în 2019 şi un titlu de vicecampioană mondială în 2022. Claudia Nechita a fost a cincea la JO de la Tokyo şi a cincea la Jocurile Europene 2019 de la Minsk. Andrei Paul Arădoaie este medaliat cu bronz la Europenele de seniori din 2022 de la Erevan, dar la categoria 86 kg, campion european de tineret şi campion european de seniori Under-22.

Pentru calificarea la JO 2024 va participa şi Cosmin Gîrleanu, fost campion mondial de juniori şi participant la JO de la Tokyo (cat. 52 kg), care a făcut pasul la profesionism.

Daniel Ion, secretarul general al FR de Box, a declarat că sportivul vrea să se califice la JO 2024 de la Paris: ”Pugilistul din Hunedoara a făcut o cerere de reactivare ca amator şi va putea boxa din nou pentru România din luna octombrie, urmând să participe la competiţiile de calificare olimpică de anul viitor. De la momentul reactivării trebuie să treacă o perioadă de cinci luni de la ultima sa testare doping pentru a putea boxa din nou la amatori”.

Gîrleanu, 23 ani, a debutat cu o victorie la profesionism, după ce l-a învins în ianuarie prin KO tehnic în repriza a doua pe mexicanul Hever Jesus Perez Bojorquez, într-un meci la categoria semi-muscă. Boxerii pot participa la calificările pentru Olimpiadă dacă au disputat maximum 15 meciuri la profesionism.

About Author